Binnenmuur isoleren: kosten vergelijken + alles wat je moet weten

Start vergelijken
    1. Home
    2. Isolatie
    3. Kosten isolatie binnenmuur
    6 mins leestijd

    Wanneer je jouw woning wilt verduurzamen, mag het isoleren van de binnenmuur uiteraard niet ontbreken. Goede isolatie van de binnenmuren zorgt voor een flinke stijging van je wooncomfort en kan je naast dunne film zonnepanelen en een lucht-water warmtepomp een hoop op je energierekening besparen.
    Lees de onderstaande tekst en kom meer te weten over wat isolatie van de binnenmuur zoal inhoudt, wat de verschillende methodes zijn, wat het ongeveer zal kosten en waarom een binnenmuur zo belangrijk is.

    Direct een aantal offertes voor isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

    Start vergelijken >

    Wat is binnenmuur isolatie?

    Isolatie van de binnenmuur wordt meestal aangebracht tegen de binnenwanden van de buitenmuren doormiddel van het plaatsen van een voorzetwand of doormiddel van het plaatsen van (kunststof) dunne isolatieplaten. De aangebrachte wand kan vervolgens worden afgewerkt met behang, verf of stucwerk. Isolatie binnenmuur is een onderdeel van spouwmuurisolatie

    Goede isolatie van de binnenmuren zorgt ervoor dat de warmte binnen je muren blijft en er geen koude lucht van buitenaf kan komen. Hiermee voorkom je vochtproblemen en zorg je voor een aangenaam leefklimaat.

    Het aanbrengen van isolatie aan de binnenmuren is een vrij specialistische klus waarbij de nodige kennis en ervaring van belang is. Vaak wordt er dan ook gekozen om de klus uit te besteden aan een professionele vakman. Hiermee kunnen problemen aan de extra isolatie worden voorkomen en zorg je voor een efficiënt resultaat.

    Leestip: ‘Wel of niet isoleren met het prijsplafond?’. Klik hier voor het artikel.

    In welke situaties kan isolatie aan de binnenmuur van toepassing zijn?

    Wanneer je je woning wilt verduurzamen, of wanneer je last hebt van geluidsoverlast, is het aan te raden om een isolatielaag aan je binnenmuren te laten plaatsen. De beste (thermische) isolatie binnenmuur kan ervoor zorgen dat geluid beter gedempt wordt en je hierdoor minder last hebt van geluid vanuit buitenaf. Dit is vooral handig voor als je in de stad of bij een drukke straat woont.

    Ook zorgt het ervoor dat je minder last hebt van vochtproblemen. Vocht vanuit buiten kan minder goed door de woning door waardoor de woning binnen goed droog blijft.

    Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de binnenmuur is ideaal bij renovaties. Er hoeft dan geen flinke ingreep te worden gedaan aan de buitenmuur. De muur kan dan in de meeste gevallen zeer simpel worden geïsoleerd.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    Waar moet je zoal op letten bij het laten aanbrengen van isolatie aan de binnenmuur?

    Wanneer je een isolatielaag wilt laten aanbrengen aan de binnenmuren zijn er enkele punten waarop je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat je beschikt over voldoende ventilatie en klimaatregelingen in je woning.

    Ook is het erg belangrijk dat het isolatiemateriaal in de binnenmuren gelijkmatig wordt verdeeld. Wanneer je dit niet doet, kunnen er koude bruggen ontstaan. Koude bruggen zijn stromingen van koude lucht die tot vochtproblemen kunnen leiden. Wanneer er al spraken is van optrekkend vocht is het belangrijk dat hier eerst naar gekeken wordt voordat isolatiemateriaal geplaatst wordt.

    Ten slotte moet het isolatiemateriaal perfect aansluiten op de bestaande gevel. Kieren of gaten kunnen de isolatiewaarde flink verminderen, waardoor de isolatie niet het optimale resultaat kan bieden.

    Leestip:Kruipruimte isoleren’. Klik hier voor het artikel

    Welke methodes voor het isoleren van de binnenmuur zijn er?

    Er zijn diverse methoden om een luchtdichte isolatie aan de binnenmuur aan te brengen. Een expert kan je hier zorgvuldig advies over geven en bekijken welke methode voor jouw situatie het meest geschikt is. Over het algemeen wordt er vaak gekozen voor een voorzetwand of een multipor plaat.

    Isolatie voorzetwand binnenmuur
    Een voorzetwand is een houten of metalen frame die wordt verankerd met de draagmuur. De ruimte dat overblijft tussen dit rooster en de muur kan worden opgevuld met geschikt isolatiemateriaal. Om de wand af te werken wordt er vervolgens een gips- of spaanplaat aangebracht op het rooster. Deze manier van isoleren is zeer effectief en zorgt voor een hoge isolatiewaarde. Een nadeel van deze methode is echter dat er vaak een extra vochtregulerend dampremmende folie aangebracht moet worden. Dit is belangrijk om eventuele vocht te voorkomen dat tegen de koude kant van de muur kan ontstaan.

    Multipor platen
    Daarnaast kun je ervoor kiezen om je binnenmuur te isoleren met de multipor platen methode. Bij deze isolatieplaten binnenmuur methode worden er multipor-isolatieplaten in de binnenmuur aangebracht. Dit zijn betonachtige blokken. De binnenmuur isolatieplaten hebben een poreuze structuur en zijn damp-open. Hierdoor ontstaat een natuurlijke vochtregulatie. Hierin verschilt de multipor platen methode met de voorzetwand methode.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

    Formulier >

    Waarom zou je kiezen voor binnenmuur isolatie?

    Het isoleren van je binnenmuren kan je tal van voordelen opleveren. Zo hoef je minder hard te stoken en kun je daarmee flink op je energierekening besparen. Naast een lage energierekening onlast je ook het klimaat en verduurzaam je met deze maatregel je woning.
    Kijk daarvoor ook eens naar zonnepanelen! Door de salderingsregeling en het prijsplafond is het juist nu interessant om de panelen aan te schaffen.

    Ook zorgt de beste isolatie binnenmuur voor minder geluidsoverlast en verhoog je hiermee de leefbaarheid van je woning. Voor binnenmuren isoleren wordt vaak gekozen wanneer andere methodes van muurisolatie niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer de woning beschermd is en aan diverse regelgeving moet voldoen. Tot slot is de binnenmuur isoleren een goedkope en vrij eenvoudige manier en wordt ook vaak gekozen voor een renovatie waarbij een herinrichten van de woningruimte op het programma staat.

    Binnenmuur isoleren kosten

    De kosten voor wand isoleren zijn lastig te bepalen. Zo zijn de kosten afhankelijk van tal van factoren, zoals de oppervlakte, de isolatiemethode en het materiaal dat je kiest. Ook hangen de kosten samen met plaatselijke omstandigheden.

    Over het algemeen kun je rekening houden met kosten rond de 40 euro per vierkante meter. Belangrijk om te weten is dat je in de meeste gevallen in aanmerking kunt komen voor een subsidie. Ook kan dit voor de aanschaf van een warmtepomp. De overheid wil namelijk het verduurzamen van woningen stimuleren en biedt daarmee gunstige subsidies. Hiermee kun je flink op de investering besparen.

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan specialisten in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

    Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio.

    Start vergelijken >

    Veelgestelde vragen

    Welke isolatie voor binnenmuur?

    Bij het kiezen van een isolatiemateriaal moet je kijken naar de isolatiewaarde van een materiaal. Binnenmuur isoleren met PIR + gipsplaten raden wij aanaan. Deze materialen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn uiterst geschikt voor het dichten van je muur.

    Wat is de beste isolatie voor binnenmuren?

    De binnenmuur isoleren met PIR is zeer geschikt. Door de dunne isolatieplaten in de binnenmuur te plaatsen, wordt de ruimte tussen de muren niet veel kleiner, wat goed is voor de efficiëntie van je woning.