Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp

Start vergelijken
    1. Home
    2. Warmtepomp
    3. Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp
    10 mins leestijd

    Vloerverwarming naast het hebben van een warmtepomp, welke voordelen brengt dit met zich mee? In dit artikel vertellen wij jou alles wat je moet weten om je vloerverwarming goed te benutten in combinatie met een warmtepomp!

    Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

    Formulier >

    Combinatie van vloerverwarming en warmtepomp

    Vloerverwarming is een goede combinatie met een warmtepomp, omdat warmtepompen werken op een lagere aanvoertemperatuur dan traditionele CV-toestellen. Om efficiënt te kunnen verwarmen met deze lagere temperatuur, is een groter oppervlak nodig om voldoende warmte aan de ruimte af te geven. Vloerverwarming is daarom ideaal in combinatie met een warmtepomp. Het is wel belangrijk om op een aantal zaken te letten bij het aanschaffen van vloerverwarming voor een warmtepomp. Zo is het handig om te weten hoe een warmtepomp werkt en welke soorten warmtepompen er zijn.

    Advies voor het kiezen van de juiste warmtepomp voor vloerverwarming

    Hier is een overzicht van de verschillende soorten warmtepompen en of ze geschikt zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming:

    Hybride warmtepomp

    De hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een cv-ketel, wat ideaal is voor gebruik in bestaande woningen met vloerverwarming. Deze warmtepomp kan geïnstalleerd worden in bijna alle woningen met een gasaansluiting. Het systeem haalt warmte uit de buitenlucht, en wanneer het rendement laag is (bijvoorbeeld op koude dagen), springt de cv-ketel bij om het water van de vloerverwarming op te warmen.

    Lucht-lucht warmtepomp

    De lucht-lucht warmtepomp is niet geschikt voor vloerverwarming omdat dit systeem niet gekoppeld is aan de centrale verwarming, maar aan ventilatoren in het huis. Hierdoor is het niet mogelijk om dit type luchtverwarming te combineren met vloerverwarming.

    Lucht-water warmtepomp

    De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de lucht en transporteert deze via een watercircuit naar de woning. Daar wordt de warmte gebruikt voor zowel de warmwatervoorziening als het verwarmen van het huis. Dit systeem wordt vaak gekozen voor bestaande woningen omdat het geen ingrijpende aanpassingen vereist. Daardoor wordt de lucht-water warmtepomp vaak gezien als een ideale combinatie met vloerverwarming.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

    Formulier >


    Water-water warmtepomp

    De water-water warmtepomp haalt warmte uit grondwater, dat een constante temperatuur heeft, waardoor dit systeem het meest efficiënt is van alle warmtepompsystemen.

    Een dieptepomp wordt gebruikt om het grondwater op te pompen en naar de warmtepomp te leiden, waar de warmte wordt overgedragen aan het water voor de vloerverwarming. Het afgekoelde water wordt vervolgens via een lozingsput terug naar de bodem geleid. De water-water geothermische warmtepomp is alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen en grote renovaties.

    Grond-water warmtepomp 

    Een grond-water warmtepomp gebruikt de warmte van de aarde. Via een buizensysteem in de grond wordt warmte uit de bodem gehaald en via een watercircuit naar de woning getransporteerd, net als bij een lucht-water warmtepomp. Deze combinatie met vloerverwarming heeft een hoog rendement, maar wordt ook voornamelijk aanbevolen voor nieuwbouwwoningen of grote renovaties.

    Geschikte vloerverwarming voor aansluiting op een warmtepomp

    Bij het aansluiten van vloerverwarming op een warmtepomp is het raadzaam om te kiezen voor warmwater vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming kan ook worden gebruikt, maar wordt meestal ingezet als supplementaire verwarming, vooral in combinatie met zonnepanelen om hoge elektriciteitskosten te vermijden.

    Een warmwater vloerverwarming bestaat uit verschillende systemen, namelijk:

    • Vloerverwarmingssysteem met gefreesde sleuven
    • Vloerverwarmingssysteem met verwarmingsbuizen in de dekvloer (nat-systeem).
    • Vloerverwarmingssysteem met verwarmingsbuizen in voorgevormde geïsoleerde platen

    Voordelen van vloerverwarming

    Energiezuinig: Zowel de elektrische als een watergedragen vloerverwarming zijn energiezuinig. Vloerverwarming kan de verwarmingskosten met gemiddeld 15% verlagen doordat het op een efficiënte manier een huis verwarmt. Warmwatersystemen gebruiken heet water in buizen om warmte te verspreiden, terwijl elektrische vloerverwarming werkt door de bedrading onder de vloer te verwarmen. Vloerverwarming hoeft niet zo heet te worden als traditionele radiatoren om een kamer warm te maken, waardoor het energiezuiniger is en lage energiekosten oplevert.

    Weinig onderhoud: Na de installatie van vloerverwarming is er vrijwel geen onderhoud nodig en wordt levenslange garantie geboden voor gemoedsrust. Na installatie door een volledig gekwalificeerde installateur, biedt vloerverwarming warmte zonder enige moeite.

    Extra woonruimte: Vloerverwarming zorgt ervoor dat je een volledig verwarmde ruimte hebt, zonder dat er radiatoren aan de muren hangen die ruimte in beslag nemen. Hierdoor heb je de vrijheid om de ruimte in te richten zoals jij dat wilt. Je kunt de extra ruimte gebruiken om een statement te maken met je interieur of juist een minimalistische uitstraling te creëren.

    Geschikt voor elk type vloer: Met vloerverwarming heb je de vrijheid om je huis in te richten op jouw manier. Je kunt kiezen voor elk type vloer dat je maar wilt, zoals laminaat, hout, tegels, stenen, tapijt en meer, omdat vloerverwarming met al deze materialen goed samengaat.

    Veilige omgeving: Met vloerverwarming hoef je je geen zorgen te maken over scherpe randen on warme oppervlakken van radiatoren. Doordat de verwarming onder de vloer plaatsvindt, in plaats van boven de vloer, kunnen kinderen zich vrij bewegen in huis zonder risico’s. Daarnaast draagt vloerverwarming bij aan een betere luchtkwaliteit in huis, omdat het de lucht fris en zuurstofrijk houdt. In tegenstelling tot radiatoren, die hoge temperaturen en een slechtere luchtkwaliteit kunnen veroorzaken, zorgt vloerverwarming ervoor dat stofcirculatie wordt verminderd en je huis minder snel stoffig wordt.

    Eenvoudige installatie: Elektrische vloerverwarming biedt voordelen zoals eenvoudige installatie en lagere installatiekosten, omdat je geen cv-ketel en leidingen nodig hebt. Het systeem is echter minder geschikt voor ruimtes die constant verwarmt moeten worden vanwege de hogere elektriciteitskosten. Je kunt echter besparen op deze kosten door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren.



    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

    Formulier >

    Voordelen van het gebruik van een warmtepomp

    Energiezuinig: Door 80% van de benodigde energie uit de omgeving te halen en slechts 20% uit elektriciteit, kan een warmtepomp veel efficiënter werken dan traditionele verwarmingssystemen. Dit betekent dat je voor elke kWh elektriciteit die je verbruikt met een warmtepomp, 4 kWh aan warmte terugkrijgt. Hierdoor zijn de verbruikskosten van een warmtepomp over het algemeen goedkoper dan de stookkosten van een traditionele verwarming.

    Milieuvriendelijk: Warmtepompen hebben een lagere CO2-uitstoot dan andere verwarmingssystemen, omdat ze voornamelijk energie uit de omgeving halen en slechts voor een klein deel elektriciteit gebruiken. Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen of een zonneboiler, kan je je huis zelfs volledig verwarmen met groene energie. Daarnaast heeft een warmtepomp nog andere voordelen, zoals het ontbreken van opslag voor stookolie, de afwezigheid van een gasaansluiting en het niet nodig hebben van een schoorsteen.

    Goed te combineren met vloerverwarmingssystemen: Een warmtepomp kan worden gebruikt voor verschillende soorten verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming, muurverwarming, plafondverwarming, het verwarmen van sanitair water en zelfs het verwarmen van een zwembad.

    Ook mogelijk voor koelen: In veel gevallen kan een warmtepomp ook worden gebruikt om je huis passief te koelen in de zomer. De warmtepomp werkt dan in feite in omgekeerde richting, waarbij warmte uit je huis wordt onttrokken en afgegeven aan de buitenlucht. Hierbij stroomt koud water door de leidingen in plaats van warm water.

    Weinig onderhoud: Warmtepompen hebben over het algemeen na installatie weinig onderhoud nodig. Toch is het verstandig om af en toe een grondige onderhoudsbeurt te laten uitvoeren door een expert. Hier worden onderdelen zoals de compressor gecontroleerd, de ventilator gereinigd en de efficiëntie van de verwarmingsproductie geanalyseerd. Jaarlijks onderhoud zorgt niet alleen voor een langere levensduur van de warmtepomp en een hogere efficiëntie, maar maakt het ook mogelijk problemen snel op te sporen en zo hoge reparatiekosten te vermijden.

    Verhoging waarde van woning: Het installeren van een warmtepomp verbetert de energieprestatie van je woning en zorgt daardoor voor een beter energielabel. Een hoger energielabel leidt tot een verhoogde waarde van je woning, waardoor het aantrekkelijker wordt voor potentiële kopers. Hierdoor kun je je woning mogelijk tegen een hogere prijs verkopen.

    Subsidies beschikbaar: Er zijn diverse subsidies beschikbaar voor de installatie van een warmtepomp. Met deze subsidies en voordelen kan de totale kosten van de warmtepomp aanzienlijk verlaagd worden. Mogelijke bronnen van financiële steun zijn onder andere de ISDE-subsidie, lokale subsidies en de Energiebespaarlening. Het is belangrijk om te weten om in aanmerking te komen voor deze subsidies, je de warmtepomp moet laten installeren door een professionele installateur. Door gebruik te maken van onze offerteservice kun je in contact komen met geschikte installateurs in jouw regio.

    Installatie van vloerverwarming en een warmtepomp: waar moet je op letten?

    • Zorg ervoor dat de aanvoer- en retourleidingen dik genoeg zijn: In tegenstelling tot vloerverwarmingsverdelers die worden aangesloten op warmtebronnen met een hoge aanvoertemperatuur, hebben verdelers voor warmtepompen geen circulatiepomp. De warmtepomp zorgt niet alleen voor de aanvoer naar de verdeler, maar ook voor de circulatie door de vloer. Voor een goede werking zonder drukverlies, is het aan te raden een open verdeler aan te sluiten op leidingen met een minimale diameter van 22 mm voor metalen leidingen en minimaal 25 mm voor flexibele kunststof leidingen.
    • Bij installatie van meerdere open verdelers is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke verdeler voldoende voeding krijgt: Ook is het belangrijk dat elke verdeler zijn eigen aanvoer en retour heeft met leidingen die voldoende dik zijn. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een aftakking te maken met 25 mm leidingen op een hoofdleiding van 32 mm, of door de leidingen al vanaf de warmtepomp te splitsen, zodat elke verdeler voldoende voeding krijgt vanuit het primaire systeem.
    • Bepaal of alleen verwarmen of zowel verwarmen als koelen nodig is en kies vervolgens de meest geschikte verdeler: Afhankelijk van het gebruik van de warmtepomp zijn er verschillende verdelers beschikbaar. Bij warmtepompsystemen die alleen worden gebruikt voor verwarming, wordt meestal gekozen voor een open RVS verdeler. Als de warmtepomp ook wordt gebruikt voor koeling in de zomermaanden, wordt een open kunststof verdeler aanbevolen. Deze verdelers zijn voorzien van dubbelwandige modules om condensvorming te voorkomen tijdens het koelen.

    Kosten en besparingen van vloerverwarming en warmtepompen

    De kosten voor vloerverwarming variëren gemiddeld van €35 tot €75 per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen systeem. Traditionele vloerverwarming is over het algemeen iets goedkoper, met een prijsrange van €30 tot €55 per vierkante meter. Elektrische vloerverwarming is iets duurder, met een prijsrange van €65 tot €75 per vierkante meter.

    Hieronder volgt een tabel met de kosten van de verschillende types vloerverwarming en warmtepompen:


    Vloerverwarming

    Type vloerverwarming Gemiddelde kosten per vierkante meter
    Nat vloerverwarmingssysteem Tussen de €30 en €55
    Droog vloerverwarmingssysteem Tussen de €35 en €75
    Vloerverwarming elektrischTussen de €65 en €75
    Vloerverwarming infrezenTussen de €35 en €50
    Vloerverwarming infrarood Tussen de €50 en €80


    Warmtepomp

    Type warmtepompGemiddelde kosten
    Hybride warmtepomp€6.000 tot €8.000 (afhankelijk nieuwe/bestaande cv-ketel)
    Elektrische warmtepomp€10.000 tot €12.000 
    Water-water warmtepompVanaf €15.000
    Lucht-water warmtepomp€6.000 tot €10.000
    Grond-water warmtepomp €15.000 tot €25.000
    Lucht-lucht warmtepomp€4.500 tot €8.500
    Warmtepompboiler Vanaf €3.000 

    Warmtepomp aanschaffen

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

    Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het jou precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in. Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

    Formulier >