Wel of niet isoleren met het prijsplafond?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Wel of niet isoleren met het prijsplafond?
  4 mins leestijd

  Isolatie verbetert de energie-efficiëntie van jouw woning. In de winter houd je de warmte beter binnen en in de zomer juist buiten. Je hebt dus minder energie nodig om te verwarmen, wat resulteert in een lagere energierekening in plaats van een hoge energierekening. Voor een gemiddeld huishouden is een lagere energierekening van groot belang. Dit komt door de hoge energieprijzen van het afgelopen jaar. Als gevolg hiervan is er per 1 januari 2023 vanuit de overheid een prijsplafond ingesteld. 
  In dit artikel leggen we uit wat het prijsplafond inhoudt en bespreken we de invloed die het plafond heeft op het nemen van de beslissing om wel of niet te isoleren.

  Direct een aantal offertes voor isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Wat is het prijsplafond (energie)?

  Het prijsplafond verwijst naar het maximale tarief dat een kleinverbruiker moet betalen, tot een bepaald verbruik, voor energie gedurende een bepaalde periode. Onder een kleinverbruiker valt iedereen met een ‘kleine’ energieaansluiting, zoals zzp’ers, kleine bedrijven en huishoudens.

  SoortMaximaal verbruikPrijsplafond
  (kWh) Stroom verbruik2900 kWh€ 0,40
  (m3) Gas verbruik1200 m3€ 1,45
  (GJ) Stadswarmte verbruik37 GJ€ 47,38

  De bovenstaande bedragen zijn inclusief belasting. De vaste leveringskosten zijn echter niet in deze bedragen meegenomen. Dit zijn de kosten voor het contract en de daarmee samenhangende administratieve lasten.

  Zoals in bovenstaande tabel te zien is, kunnen we stellen dat als je tot 1200 m3 gas gebruikt je over elke m3 1,45 betaald.

  Indien een huishouden het maximum verbruik overschrijdt, wordt de extra afgenomen energie tegen het normale contracttarief in rekening gebracht. Het prijsplafond heeft meestal betrekking op een variabel contract, omdat die prijzen in lijn staan met de vaak hoge gemiddelde marktprijs. Indien het tarief in het (vast) contract lager is dan het tarief van het prijsplafond, geldt nogsteeds het het tarief uit het contract, die van toepassing is op het totale verbruik. Niemand betaalt dus meer dan vooraf is afgesproken!

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Waarom is het prijsplafond ingevoerd?

  Er zijn een twee belangrijke redenen waarom de overheid het prijsplafond per 1 januari 2023 heeft ingevoerd.

  • Bescherming van de kleinverbruiker
   Het plafond beperkt de tarieven die energieleveranciers in rekening kunnen brengen, waardoor je wordt beschermd tegen grote prijsstijgingen en financiële druk. De klein verbruikers ervaren hierdoor minder financiële problemen.
  • Vertrouwen 
   Het prijsplafond zorgt voor meer vertrouwen in de energiemarkt. Je kan er namelijk vanuit gaan dat de tarieven eerlijk zijn vastgesteld. Dit vergroot het vertrouwen in energieleveranciers en de gehele energiebranche.


  Leestip: ‘Slimme huiseigenaren isoleren in de zomer’. Klik hier voor het artikel.

  Wel of niet je huis isoleren met het prijsplafond?

  Het belangrijkste om je te beseffen is dat het isoleren van je huis een investering is waarmee je voor tientallen jaren op je energiekosten bespaart. Door het instellen van het prijsplafond daalt je besparing iets op de korte termijn, maar dat neemt niet weg dat het financiële plaatje nog steeds loont:

  • Er zijn interessante subsidies beschikbaar dit jaar. Dit heeft (in tegenstelling tot het prijsplafond) een positieve invloed op je investering.
  • Dit zorgt er volgens experts voor dat de terugverdientijd op het isoleren van je huis nog altijd heel interessant is. 
  • Je vermindert je afhankelijkheid van grote energiebedrijven en internationale markten (en geopolitieke spanningen).
  • Je draagt bij aan een groenere wereld.


  Een investering in het isoleren van je huis loont. Ook dit jaar bespaar je, zij het wat minder door het prijsplafond. Daar staat tegenover dat de investering aantrekkelijk wordt gemaakt vanwege subsidies, hetgeen je vele jaren van profiteert. Het heeft daarom niet zoveel zin om te wachten tot het prijsplafond is afgeschaft. Zzp’ers, kleine bedrijven en huishoudens profiteren van deze regeling.

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met isolatie specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van specialisten in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

  Benieuwd hoeveel jij kan besparen door te isoleren? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >

  Veelgestelde vragen

  Is er in 2024 ook een prijsplafond?

  In 2024 verdwijnt het prijsplafond voor energie. Het kabinet heeft dit besloten omdat er weer vaste contracten worden aangeboden met tarieven die onder het prijsplafond liggen.

  Wat als je een vast energiecontract hebt bij een prijsplafond?

  Indien een huishouden het maximum verbruik overschrijdt, wordt de extra afgenomen energie tegen het normale contracttarief in rekening gebracht. Indien het tarief in het (vast) contract lager is dan het tarief van het prijsplafond, geldt nogsteeds het het tarief uit het contract, die van toepassing is op het totale verbruik. Niemand betaalt dus meer dan vooraf is afgesproken!

  Wat is het prijsplafond voor 2023?

  – (kWh) Stroom verbruik: Tot 2900 kWh verbruik betaal je € 0,40 per kWh;
  – (m3) Gas verbruik: Tot 1200 m3 verbuik betaal je € 1,45 per m3;
  – (GJ) Stadswarmte verbruik: Tot 37 GJ verbruik betaal je € 47,38 per GJ.