Wel of niet isoleren met het prijsplafond?

Start vergelijken
 1. Home
 2. Isolatie
 3. Wel of niet isoleren met het prijsplafond?
3 mins leestijd

Isolatie verbetert de energie-efficiëntie van jouw woning. In de winter houd je de warmte beter binnen en in de zomer juist buiten. Je hebt dus minder energie nodig om te verwarmen, wat resulteert in een lagere energierekening in plaats van een hoge energierekening. Voor een gemiddeld huishouden is een lagere energierekening van groot belang. Dit komt door de hoge energieprijzen van het afgelopen jaar. Als gevolg hiervan is er per 1 januari 2023 vanuit de overheid een prijsplafond ingesteld. 
In dit artikel leggen we uit wat het prijsplafond inhoudt en bespreken we de invloed die het plafond heeft op het nemen van de beslissing om wel of niet te isoleren.

Direct een aantal offertes voor isolatie ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!

Start vergelijken >

Wat is het prijsplafond (energie)?

Het prijsplafond verwijst naar het maximale tarief dat een kleinverbruiker moet betalen, tot een bepaald verbruik, voor energie gedurende een bepaalde periode. Onder een kleinverbruiker valt iedereen met een ‘kleine’ energieaansluiting, zoals zzp’ers, kleine bedrijven en huishoudens.

SoortMaximaal verbruikPrijsplafond
(kWh) Stroom verbruik2900 kWh€ 0,40
(m3) Gas verbruik1200 m3€ 1,45
(GJ) Stadswarmte verbruik37 GJ€ 47,38

De bovenstaande bedragen zijn inclusief belasting. De vaste leveringskosten zijn echter niet in deze bedragen meegenomen. Dit zijn de kosten voor het contract en de daarmee samenhangende administratieve lasten.

Zoals in bovenstaande tabel te zien is, kunnen we stellen dat als je tot 1200 m3 gas gebruikt je over elke m3 1,45 betaald.

Indien een huishouden het maximum verbruik overschrijdt, wordt de extra afgenomen energie tegen het normale contracttarief in rekening gebracht. Het prijsplafond heeft meestal betrekking op een variabel contract, omdat die prijzen in lijn staan met de vaak hoge gemiddelde marktprijs. Indien het tarief in het (vast) contract lager is dan het tarief van het prijsplafond, geldt nogsteeds het het tarief uit het contract, die van toepassing is op het totale verbruik. Niemand betaalt dus meer dan vooraf is afgesproken!

Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

Formulier >

Waarom is het prijsplafond ingevoerd?

Er zijn een twee belangrijke redenen waarom de overheid het prijsplafond per 1 januari 2023 heeft ingevoerd.

 • Bescherming van de kleinverbruiker
  Het plafond beperkt de tarieven die energieleveranciers in rekening kunnen brengen, waardoor je wordt beschermd tegen grote prijsstijgingen en financiële druk. De klein verbruikers ervaren hierdoor minder financiële problemen.
 • Vertrouwen 
  Het prijsplafond zorgt voor meer vertrouwen in de energiemarkt. Je kan er namelijk vanuit gaan dat de tarieven eerlijk zijn vastgesteld. Dit vergroot het vertrouwen in energieleveranciers en de gehele energiebranche.


Leestip: ‘Slimme huiseigenaren isoleren in de zomer’. Klik hier voor het artikel.

Wel of niet je huis isoleren met het prijsplafond?

Het belangrijkste om je te beseffen is dat het isoleren van je huis een investering is waarmee je voor tientallen jaren op je energiekosten bespaart. Door het instellen van het prijsplafond daalt je besparing iets op de korte termijn, maar dat neemt niet weg dat het financiële plaatje nog steeds loont:

 • Er zijn interessante subsidies beschikbaar dit jaar. Dit heeft (in tegenstelling tot het prijsplafond) een positieve invloed op je investering.
 • Dit zorgt er volgens experts voor dat de terugverdientijd op het isoleren van je huis nog altijd heel interessant is. 
 • Je vermindert je afhankelijkheid van grote energiebedrijven en internationale markten (en geopolitieke spanningen).
 • Je draagt bij aan een groenere wereld.


Conclusie: Een investering in het isoleren van je huis loont. Ook dit jaar bespaar je, zij het wat minder door het prijsplafond. Daar staat tegenover dat de investering aantrekkelijk wordt gemaakt vanwege subsidies, hetgeen je vele jaren van profiteert. Het heeft daarom niet zoveel zin om te wachten tot het prijsplafond is afgeschaft.
Zzp’ers, kleine bedrijven en huishoudens profiteren van deze regeling. Behoor jij daartoe? Vraag dan nu vrijblijvende offertes aan en profiteer van de voordelen!

Benieuwd hoeveel jij kan besparen door te isoleren? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio.

Start vergelijken >