Doordat steeds meer huishoudens bezig zijn met het verduurzamen van hun woning, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, het aanschaffen van elektrische auto’s en het installeren van warmtepompen, staat het energienet onder druk. Op deze instabiliteit is het netwerk namelijk niet op berekend.
Liever direct een aantal offertes voor ontvangen, voor bijvoorbeeld een thuisbatterij? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers bij jou uit de regio!
CEO Maarten Otto van Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, heeft bij de presentatie van de nieuwe jaarcijfers gewaarschuwd dat het energienet haar groeilimieten heeft bereikt. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar nu ook voor consumenten.
In 2022 heeft Liander al meer dan 43.000 verzoeken ontvangen van consumenten die vragen om een zwaardere elektriciteitsaansluiting.
Niet alleen de groeiende vraag naar stroom resulteert in een vol energienet, maar ook het aanbod door teruglevering.
Hierdoor moet het energienet worden versterkt om aan de toekomstige energiebehoeften te voldoen. Volgens Ceriel Thissen, woordvoerder van netbeheerder Alliander, moeten er 20.000 elektriciteitshuisjes worden gebouwd. Hiermee zullen één op de drie staten van een elektriciteitshuisje zijn voorzien.
Naast extra elektriciteitshuisjes is het noodzaak dat er extra kabels worden geïnstalleerd. Dit wordt vaak als ‘netverzwaring’ verstaan. Sommige mensen die zonnepanelen, warmtepompen en/of laadpalen willen installeren hebben dit nodig. Hiervoor zijn inmiddels langere wachttijden de norm geworden.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Overheid treft nieuwe maatregelen
De overheid en netbeheerders hebben onlangs een akkoord bereikt op de volgende drie maatregelen voor het verzwaren van het elektriciteitsnet:
- Versnelling van uitbreiding van het elektriciteitsnet. De jaarlijkse investeringen zullen vanaf 2025 verdubbelen tot €8 miljard.
- Beter benutten van het bestaande netwerk. Hiervoor worden onder andere contracten afgesloten met zware verbruikers om op piekmomenten minder elektriciteit te gebruiken.
- Er zal €166 miljoen worden toegewezen aan de ontwikkeling van de zogenaamde energiehubs, om flexibel gebruik van energie voor bedrijven en consumenten te bevorderen. Een energiehub is een lokale samenwerking tussen vele groepen in de energiesector. Deze groepen coördineren de opwekking, opslag, conversie en verbruik van energie.
Gevolgen voor consumenten
Naast de overheid levert de markt ook een bijdrage aan de verhoogde capaciteit van het net. Zo wordt er gewerkt aan nieuwe slimme technologieën om het energieverbruik van warmtepompen en laadpalen efficiënter over de dag te verdelen.
Ook bieden thuisbatterijen een oplossing. Met thuisbatterijen kunnen huishoudens namelijk elektriciteit opslaan zodat deze op een later moment verbruikt kan worden, in plaats van deze aan het net terug te leveren.
Je kunt ook je thuisbatterij gebruiken voor het inslaan van elektriciteit tijdens daluren, in plaats van tijdens piekuren. Tijdens daluren is het energienet niet overbelast, en daarom is de elektriciteitsprijs lager. Ook dit draagt bij aan een evenwichtiger energienet.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.
Gevolgen voor bedrijven
Voor bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe of zwaardere aansluiting is het goed om te weten dat de overheid en netbeheerders hard werken om wachtlijsten terug te dringen. Bedrijven worden aangemoedigd om hun inspanningen flexibeler aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan energiehubs die vraag en aanbod van energie op elkaar afstemmen.
Al met al zetten de overheid en netbeheerders zich sterk in voor een betrouwbaar en stabiel energienetwerk, en lijkt het er dus op dat je je geen zorgen hoeft te maken over de belasting van het energienet bij het kiezen voor zonnepanelen, een warmtepomp, een laadpaal of een thuisbatterij. Wil jij ook een steentje bijdragen aan een duurzame toekomst door bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen? Vraag dan snel je offertes aan en wij helpen je verder!
Misschien vind je dit ook interessant:
- Wattpiek zonnepanelen (WP): hoeveel heb je nodig?
- Zelf zonnepanelen plaatsen? 8 Installatietips
- Haal het maximale uit je zonne-energie: zorg dat je zonnepanelen geregistreerd zijn
- Zonnepanelen zakelijk aanschaffen
- Oost-west opstelling: Hoe zit het en wat zijn de voordelen?
- Afmeting zonnepanelen: formaten en vermogen