Als (startende) ondernemer krijg je al snel te maken met vragen over belasting- of geldzaken. De Belastingdienst, BTW, facturen, aangiften, aanslagen; het zijn items waar ondernemers het liefst niet mee bezig zijn, en als het kan volledig uitbesteden. De vraag is echter aan wie je bepaalde zaken moet uitbesteden: de accountant, boekhouder of fiscalist? Wat zijn precies de verschillen tussen deze drie beroepen en bij wie ben je het beste af? In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen een accountant, boekhouder en fiscalist.

Inhoudsopgave

De werkzaamheden van een accountant

Een accountant heeft als algemene taak om de cijfers binnen je onderneming te controleren. Deze cijfers kunnen zowel door een boekhouder als een accountant zijn vastgesteld. Middelgrote en grote ondernemingen zijn verplicht om hun boekhouding door een accountant te laten controleren. De voorwaarden hiervoor zijn dat je bedrijf minstens 50 personeelsleden heeft, de omzet meer dan € 12 miljoen bedraagt en het balanstotaal € 6 miljoen of meer is. De meeste ondernemingen in Nederland vallen niet onder deze voorwaarden, waardoor het meestal niet verplicht is om een accountant in te huren. Banken of verzekeraars kunnen echter soms een accountantsverklaring eisen. Zo beschikken zij namelijk over meer zekerheid over de volledigheid en correctheid van de bedrijfsvoering.

Beschermde titel Accountant

Een groot verschil tussen een accountant en boekhouder is dat de naam accountant beschermd is. Iedere accountant ontvangt pas de titel Accountant-Administratieconsulent na een afgeronde HBO-opleiding Accountancy met een bijbehorende verplichte stage in de praktijk. Bovendien ontvang je de titel Registeraccount slechts na het afronden van de Accountancy opleiding op universitair niveau. Verder is een accountant verplicht om zijn kennis bij te houden door ieder jaar diverse trainingen en opleidingen te volgen. Een accountant hoort dus uitstekend op de hoogte te zijn van de laatste wet- en regelgeving. Een nadeel van een accountant is wel dat deze in het bijzonder is opgeleid voor het controleren van de cijfers en minder is gespecialiseerd in het voeren van de boekhouding. Bovendien ontbreekt bij accountants vaak gedetailleerde kennis over belastingwetten voor kleinere bedrijven, aangezien ze veelal met grote ondernemingen samenwerken.

Verschil accountant en boekhouder

Voor ondernemers is een betrouwbare boekhouder een aanrader. Het opmaken van de BTW-aangifte, de salarisadministratie verwerken, adviseren over de winst- en verliesrekening en de balans; het is slechts een greep van de taken die een boekhouder voor jouw onderneming uitvoert. Een goede boekhouder zorgt ervoor dat de belastingaangiften in orde zijn en de juiste jaarrapporten worden opgesteld. Ook geeft een boekhouder je graag persoonlijk advies over hoe je je onderneming verder kunt laten groeien. Het vinden van een betrouwbare boekhouder is hierbij nog vrij ingewikkeld, aangezien je geen verplichte opleidingen of diploma's hoeft te hebben afgerond om als boekhouder aan de slag te gaan. Een belangrijk verschil tussen een accountant en een boekhouder is dan ook dat een boekhouder een zogeheten vrij beroep is. Vraag daarom ook altijd naar de opleiding en ervaring van de boekhouder, zodat je een overzicht hebt van zijn kwaliteiten. Een ander belangrijk verschil tussen een accountant en boekhouder is het tarief. Waar je voor een accountant circa € 100,- per uur betaalt, bedragen de kosten voor een boekhouder meestal tussen de € 50,- en € 80,- per uur.

Verschil tussen accountant en fiscalist

Ondanks dat een boekhouder en een accountant goed op de hoogte zijn van cijfers, zijn zij meestal geen expert op het gebied van de belastingen. Aan de andere kant weet een fiscalist vaak weer vrij weinig van het voeren van een boekhouding, aangezien de fiscalist zich vooral bezig houdt met wetteksten en regels. Een verschil tussen accountant en fiscalist is dan ook dan de fiscalist de boekhouding wel kan lezen en kan onderzoeken wat de invloed van de cijfers op de belastingen van je onderneming zijn. Het daadwerkelijk uitvoeren van de administratie kun je echter beter door een boekhouder of accountant laten uitvoeren. Een ander belangrijk verschil tussen accountant en fiscalist is wel dat de fiscalist of belastingconsulent je bij uitstek kan ondersteunen bij het invullen van belastingaangiften. Ook adviseert de belastingconsulent je over alle wetten en regels die zo voordelig mogelijk voor jouw onderneming uitwerken. Als je tenslotte controle krijgt van de fiscus of bezwaar wilt maken tegen een aanslag van belastingen, kan een fiscalist je perfect ondersteunen.

Vind de juiste professional uit jouw regio met Offerte.nl

Het verschil tussen accountant en fiscalist en boekhouder is dus aanzienlijk, aangezien niet iedere professional is opgeleid in ieder vakgebied. Samenwerking tussen de experts is daarom een aanrader. Het is verstandig om diverse offertes bij accountants, fiscalisten en boekhouders op te vragen, om te zien wat zij voor jou kunnen betekenen, voor welk tarief. Offerte.nl ondersteunt je hier graag bij. Vul je gegevens in en wij gaan voor je aan de slag om de beste accountants, fiscalisten en boekhouders uit jouw omgeving te selecteren. Zij sturen je vervolgens een offerte op maat. Het is aan jou om te bepalen wat de meest geschikte partner is. Geef nu je gegevens door en zorg dat jouw boekhouding op orde is.