error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Kosten uitvaart berekenen

Laatste update:

Kosten uitvaart berekenen? Het regelen van een uitvaart kost veel tijd en vaak ook een hoop geld. Denk aan het regelen en betalen van de uitvaartverzorger, de plechtigheid, de kist, grafsteen en ga zo maar door. De keuzes die je hierin maakt bepalen uiteindelijk de totale kosten.

Maar om wat voor bedrag hebben we het dan ongeveer? En hoe bereken je de kosten? We vertellen je er graag meer over.

De basis uitvaartkosten

Onder de basiskosten vallen de standaard onderdelen bij een uitvaart. Denk aan het betalen van de uitvaartverzorger, eventueel rouwvervoer, de laatste verzorging en de opbaring van de overledene.

De kosten voor het thuis opbaren van een overledene liggen tussen de 400 en 800 euro. Dit is goedkoper dan de overledenen laten opbaren in een uitvaartcentrum.

Bij een uitvaartcentrum is het zo dat er verschillende diensten bij komen die je moet betalen. Soms moet je bijvoorbeeld betalen per bezoek aan de overledene of je betaalt voor de duur van het bezoek. Vaak is het ook mogelijk om een 24-uurs kamer te kiezen. Dan kun je op elk gewenst moment de overledene bezoeken.

Deze kamer heeft dan een vaste prijs. Voor zowel bij een thuisopbaring als bij een uitvaartcentrum moet je betalen voor de verzorging van de overledene.

De plechtigheid

Over het algemeen vindt een plechtigheid vooraf aan de begrafenis of crematie plaats. Voor deze plechtigheid moet de uitvaartdienst geregeld worden, de rouwkaarten, een rouwboeket en de catering.

De rouwkaarten Voor vijftig rouwkaarten ligt de prijs ongeveer tussen de 150 en 250 euro. Deze prijs verschilt afhankelijk van de keuzes die je maakt, bijvoorbeeld over de bedrukking. De uitvaartondernemer kan de bedrukking voor je doen, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een extern bedrijf.

Let wel op: als je kiest voor een extern bedrijf liggen de kosten voor het bedrukken van de rouwkaarten hoger. Daarnaast speelt de kwaliteit van de rouwkaart mee. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de prijs.

Als laatste is het zo dat een rouwkaart voor een begrafenis meer kost dan voor een crematie. Dit heeft te maken met lengte van de tekst. Bij een crematie kom je maar op één locatie, terwijl je bij een begrafenis op meerdere locaties komt.

De catering Na de plechtigheid is er vaak ruimte voor een hapje en een drankje. Voor een simpele catering of koffietafel betaal je ongeveer tussen de 350 en 500 euro voor vijftig personen. Bij een luxe catering betaal je gemiddeld tussen de 500 en 750 euro.

Deze prijzen staan natuurlijk niet vast. Het hangt allemaal af van de keuzes die je maakt. Verder zijn de kosten afhankelijk van waar de uitvaart wordt georganiseerd en welke uitvaartondernemer dit doet.

Persoonlijke voorkeur

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur is het mogelijk rouwadvertentie in de krant te plaatsen en te kiezen voor een eenvoudige of luxe kist. De prijs van een kist hangt af van het soort kist dat je kiest. Een simpele basiskist heb je al vanaf 300 euro. Maar voor een zeer luxe kist loopt de prijs gemakkelijk op tot 5000 euro. Dit zijn vaak massief houten kisten.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om te kiezen voor een milieuvriendelijke kist. De prijzen van deze eco-kisten beginnen, net als de prijzen van gewone kisten, bij ongeveer 300 euro. Het is ook mogelijk om extra tijd te reserveren voor een aula of andere plechtigheidsruimte. De prijs daarvoor verschilt per uitvaartorganisatie.

Graf- en crematiekosten

Bij een begrafenis zijn er ook nog de grafkosten waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er eenmalige kosten, zoals een grafmonument en doorlopende kosten zoals onderhoud. Deze kosten verschillen per gemeente. Het is mogelijk te kiezen voor een algemeen graf of een eigen graf.

Begrafenis De eenmalige kosten bij een begrafenis zijn voor het grafmonument. De prijs ligt tussen de 500 euro en 2300 euro. De onderhoudskosten bestaan uit doorlopende kosten en vallen tussen de 400 en 600 euro.

De grafkosten hangen sterk af van de provincie waarin het graf wordt geplaatst. Een graf in een drukke gemeente zoals Utrecht is een stuk duurder dan een graf in een rustige, dunbevolkte gemeente.

Crematie Bij een crematie heb je alleen te maken met eenmalige kosten. De totale kosten van een crematie met een dienst en condoleance liggen tussen de 800 en 1700 euro. De verstrooiing van de as kost ongeveer 80 tot 100 euro. Het bewaren van de as in een urn kost tussen de 500 tot 700 euro, afhankelijk van de urn.

Prijsopgave

De uitvaartkosten bereken je door eerst keuzes te maken. Voor wat voor opbaring kies je? Welke kaarten en wat voor soort catering? Kies je voor een luxe of voor een eenvoudige kist? De totale kosten hiervoor bij een eenvoudige uitvaart beginnen ongeveer bij 1150 euro. Voor een zeer luxe en uitgebreide uitvaart beginnen de kosten bij 6800 euro. Dit is dan nog exclusief de crematie- of begrafeniskosten.

Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van een mooie uitvaart Als een dierbare overlijdt heb je veel om over na te denken. Er komt veel op je af, de tijdsdruk is groot, terwijl je eigenlijk geen ruimte in je hoofd hebt om alles voor elkaar te krijgen. Een beetje hulp is dan welkom. Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van een mooie uitvaart. We brengen je eenvoudig in contact met maximaal vijf uitvaartverzorgers die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend. Maar zo weet je wel zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Gerelateerde artikelen
Zelf een uitvaart regelen? Bekijk onze checklist en tips.
Lees meer
Uitvaart regelen zonder verzekering: wat kost dat?
Lees meer
Je uitvaart regelen bij leven? Regel direct je wensen vooraf
Lees meer
Een goedkope betaalbare crematie? Stijlvol voor elk budget
Lees meer