Weten wat een boekhouder kost? Vul het formulier in en ontvang gratis en volledig vrijblijvende offertes. Zo kun je gemakkelijk de kosten van een boekhouder inhuren vergelijken. Dit is volledig kosteloos en vrijblijvend.

Als ondernemer ben je verplicht om een boekhouding te voeren. Of je het nu leuk vindt of niet, boekhouden móet. Met jouw administratie toon je aan derden, waaronder de Belastingdienst, hoe het ervoor staat in jouw bedrijf. Veel ondernemers voelen echter niet de behoefte om het tijdrovende karwei met de bonnetjes en facturen af te handelen op het kantoor.

Je wilt immers je bedrijf draaiende houden. Daarvoor is aanwezigheid op de werkvloer veel belangrijker. Ook maken ondernemers vaak lange dagen, waardoor de administratie erbij inschiet. In dat geval is het verstandig om een professionele boekhouder in te huren. Zo weet je zeker dat de administratie van jouw onderneming volledig in orde is zonder dat jij je er zorgen over hoeft te maken.

Boekhouder tarieven

Wij krijgen veel dezelfde vragen te horen van gebruikers van onze website. Wat kost een boekhouder? Is er een vaste boekhouder uurprijs of betaal je maandelijke kosten? Lees hieronder verder over de kosten van een boekhouder voor een eenmanszaak, ZZP er of boekhouder voor het mkb.

Het antwoord op de vraag "wat kost een boekhouder?", verschilt enorm per boekhoudkantoor en de grootte van jouw onderneming. Gemiddeld variëren de boekhouder kosten bij het verzorgen van de btw-aangiftes en inkomstenbelasting tussen de 500 en 1500 euro per jaar.

Zoals gezegd zijn dit gemiddeldes, aangezien de tarieven per regio, boekhouder of kantoor enorm variëren. Een beginnende boekhouder vraagt een lager uurtarief dan een gerenommeerd boekhoudkantoor met veel expertise. Ook is de prijs voor het laten invullen van je belastingen een stuk lager dan het uitbesteden van je gehele boekhouding.

Hoe zijn de boekhouder kosten uitgesplitst?

De kosten van een boekhouder inhuren variëren zoals gezegd enorm. Het hangt er vanaf welke taken je laat uitvoeren, hoe complex en groot je onderneming is, hoeveel ervaring het boekhoudkantoor heeft en in welke regio je woont. Als je zelf kennis hebt op financieel gebied, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een gedeelte van de administratie zelf te doen.

In dat geval hoef je minder te betalen bij het boekhoudkantoor. Veel boekhouders hanteren per dienst een los uurtarief. Het invoeren van facturen is veelal tegen de 50 euro per uur mogelijk. Bij het invullen van belastingaangiftes, de jaarrekening en de balans rekent een boekhoudkantoor vaak tegen de 75 euro per uur.

Betaal je kosten per uur, maand of per jaar?

Bij de vraag wat een boekhouder kost, speelt een rol of je het per uur, per maand of per jaar wilt betalen. Bekijk hieronder de verschillen.

 • Kosten boekhouder per uur?
  Wat kost een boekhouder per uur? Gemiddeld is het uurtarief voor een beginnende boekhouder tussen de € 40,- en € 45,- per uur. Als de professional meer ervaren is, rekent hij vaak een iets hoger uurtarief. Gemiddeld denk je hierbij aan bedragen van € 50,- tot € 80,- per uur voor zeer ervaren boekhouders. Bij een boekhouder met een aantal jaar ervaring is het uurtarief ongeveer € 50,- per uur.

 • Kosten boekhouder per maand?
  Hoeveel kost een boekhouder per maand? De kosten voor een boekhouder per maand hangen sterk af van de werkzaamheden. Kies je ervoor om de boekhouding volledig uit handen te geven of laat je slechts de omzetaangifte uitvoeren door de boekhouder? De totale boekhouding kost meer uren tijd, waardoor de kosten hoger uitvallen per maand.

Vergelijk nu gratis offertes om erachter te komen wat de boekhouder kosten per maand zijn in jouw situatie.

 • Kosten boekhouder per jaar?
  De kosten voor een boekhouder per jaar bij een klein bedrijf, mkb of groot bedrijf beginnen gemiddeld meestal bij € 500,- per jaar. Uiteraard loopt de prijs op, als je meer werkzaamheden overdraagt aan het boekhoudkantoor. Hoe ingewikkelder jouw onderneming is, des te meer werkzaamheden de boekhouder verricht en des te meer tijd de boekhouder met jouw onderneming bezig is, des te hoger de kosten van de boekhouder zijn. De kosten voor een boekhouder bij een eenmanszaak of ZZP er zijn per jaar lager dan bij een grote onderneming.

Kosten boekhouder: vast of flexibel?

Veel administratiekantoren en boekhouders bieden tegenwoordig hun diensten per maand aan. In dat geval neem je in zekere zin een abonnement op een "boekhoudservice" voor een vast bedrag per maand. Je weet zo meteen welke maandelijkse boekhouder kosten je kan verwachten. Over het algemeen ben je zo goedkoper uit dan als je een boekhouder per uur inhuurt. Het bedrag per maand of jaar is vaak afhankelijk van het aantal in- en verkoopfacturen dat verwerkt moet worden. Ook speelt een rol welke diensten je van een boekhouder afneemt. Voorbeelden zijn:

 • wel of geen btw-aangifte
 • inclusief opstellen jaarrekening
 • inclusief berekenen jaarruimte voor oudedagsreserve
 • inclusief uren-en rittenadministratie of niet

Voordelen uitbesteden boekhouding aan een vakspecialist

Het uitbesteden van de boekhouding van je onderneming brengt veel voordelen met zich mee. De kosten van een boekhouder mogen aanzienlijk zijn, dankzij de fiscale voordelen betaalt het zich vanzelf terug. Hieronder bespreken we de voordelen:

 • Een enorme besparing qua tijd
  Door de boekhouding uit te besteden aan een professioneel boekhoudkantoor, hoef jij je geen zorgen meer te maken om de administratie. Je hoeft geen kostbare tijd te besteden aan de facturen en bonnetjes, maar kan je volledig focussen op de kerntaken van je bedrijf. Zo werk je op de plek waar je echt goed in bent, terwijl een professionele boekhouder jouw administratie verzorgt. Vo

 • Flinke besparingen op de kosten
  De kosten van de boekhouder betalen zich vaak snel terug, doordat hij of zij de juiste fiscale voordelen weet op te sporen voor jouw onderneming. Doordat de boekhouder op de hoogte is van de laatste wet- en regelgeving op fiscaal gebied, weet hij of zij met zijn expertise de mazen in de wet te vinden. Dit zorgt vaak voor een aanzienlijke kostenbesparing.

 • Geen lastige conflicten of procedures
  Een erkende boekhouder bouwt vaak een reputatie op bij de Belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat de Belastingdienst minder vaak controles uitvoert op jouw boekhouding. Zij gaan er dankzij de expertise van de professionele boekhouder van uit dat de boekhouding vakkundig plaatsvindt. Dit voorkomt lange procedures.

Ontvang offertes van boekhouders uit de regio

"Hoe duur is een boekhouder?" is een van de meest gevraagde vragen die wij dagelijks voorbij zien komen. Wil je weten wat een boekhouder inhuren kost bij jou in de omgeving? De website Offerte.nl biedt uitkomst. Vul je persoonlijke gegevens in en ontvang offertes van de meest geschikte boekhouders in de omgeving. Het is vervolgens aan jou om de beste boekhouder uit te kiezen. Vul nu je gegevens in en zorg dat jouw horeca administratie op orde is!

Veelgestelde vragen

Kan ik een boekhouder ook voor losse diensten inhuren?
Ja, dat is mogelijk. Sommige mensen maken vast gebruik van een boekhouder maar het is ook mogelijk om deze in te schakelen voor losse diensten zoals de inkomstenbelasting of een jaarverslag.

Wat moet je weten?
Al onze aangesloten boekhouders hanteren eerlijke tarieven, zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en beschikken over alle wettelijke eisen.

Wat kost het?
Elke boekhouder hanteert eigen tarieven. Via ons platform vergelijk je eenvoudig de boekhouder kosten van verschillende aanbieders. Vraag nu vrijblijvend 3 offertes op.