In gesprek met een kersverse eigenaar van een warmtepomp.

  1. Home
  2. Ondernemersgids
  3. Offertes
  4. In gesprek met een kersverse eigenaar van een warmtepomp.
11 mins leestijd

Deze week gaat Offerte.nl in gesprek met haar collega Maurice Bakker. Maurice is verduurzaming specialist en heeft besloten om zelf eens de proef op de som te nemen door via ons platform offertes op te vragen voor zijn eigen huis! Twee jaar geleden heeft hij een rijtjeswoning in Zaandam gekocht uit 1937, een mooi optrekje met destijds energielabel C. Aangezien het energielabel van een woning steeds belangrijker wordt, streeft Maurice ernaar zijn energielabel op te krikken van een C naar een A. Dit label speelt tegenwoordig in steeds meer wijken een rol bij de bepaling van de waarde van een woning. In regio Zaanstad wordt dit inmiddels standaard meegenomen in de prijsbepaling. Een van de maatregelen die Maurice heeft genomen om zijn woning energiezuiniger te maken, is het laten installeren van een warmtepomp. “De offertes die ik via Offerte.nl heb opgevraagd hebben mij in staat gesteld een betrouwbare partij te vinden. Tegenwoordig worden consumenten geconfronteerd met tal van keuzes om hun woningen te verduurzamen. Daarom deel ik graag mijn ervaringen.” 

Welke maatregelen had je al genomen om je woning te verduurzamen?

“Ik heb mijn enkel glas laten vervangen door HR++ glas (dubbel glas), mijn deuren zijn vervangen en ik heb vloerisolatie laten aanbrengen. Mijn energiecontract loopt af dit jaar en gezien de bekende grilligheid van de energiemarkt lijkt het mij verstandig om in te zetten op duurzaamheid. Toen de overheid besloot dat alle cv-ketels met ingang van 2026 vervangen moeten worden door op zijn minst hybride warmtepompen, heb ik besloten opnieuw te kijken naar een duurzame oplossing. Mijn cv-ketel gaat hopelijk nog even mee, maar voor hetzelfde geld valt hij morgen stil. Ga je dan weer een cv-ketel nemen terwijl het verplicht wordt? Dat is de afweging. Daar ga je last van krijgen als je je huis wil verkopen, aangezien de kosten om een duurzame oplossing te installeren worden doorberekend aan de volgende bewoner.”

Waarom is het voor jou interessant om je huis überhaupt te verduurzamen?

“Het drukt je energiekosten, het verhoogt de waarde van je huis en er zijn nu zeer voordelige subsidies beschikbaar. Wellicht zijn er in de toekomst ook nog subsidies, maar dat is niet zeker. Nu zijn ze er in ieder geval. En gezien de situatie dat mijn energiecontract afloopt, was het voor mij nu het beste moment om mij te verdiepen in warmtepompen.”

Dus je ziet om je heen dat de nood best hoog is om je woning te verduurzamen?

“Ja, als er een moment is, is het wat mij betreft nu.”

Spelen milieuoverwegingen bij jou ook een rol?

“Uiteraard, uiteindelijk zijn we het er allemaal wel over eens dat we van dat gas af moeten. Even los van het geopolitieke verhaal, het is niet goed voor het milieu. Tegenwoordig zijn er technieken beschikbaar die het gas kunnen vervangen en die schoner en beter zijn. Als dat waarde toevoegt aan je woning, je energiekosten drukt, je een handje geholpen wordt door middel van een subsidieregeling en het ook nog eens goed is voor het milieu, waarom niet? Vooropgesteld dat je er de financiële middelen voor hebt natuurlijk.”

Dat klinkt als een duidelijk verhaal! Om nog even in te gaan op de subsidies: welke reis heb jij afgelegd om deze te kunnen ontvangen/om tot je subsidie te komen?

“Laat ik ermee beginnen dat voor mij subsidie niet het uitgangspunt was om een warmtepomp te nemen. De eerste vraag die ik mezelf heb gesteld was ‘Wat heb ik nodig?’. Er zijn op de markt verschillende opties beschikbaar en het is belangrijk om te kijken welke optie het beste aansluit op jouw woonsituatie. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp waarbij het water in de woning nog verwarmd wordt met de cv-ketel. Ik heb gekozen voor een hybride warmtepomp full electric ready. Dit is een warmtepomp waarbij je beide oplossingen in één pomp hebt.”

Hoe werkt een hybride warmtepomp full electric ready?

“Het is een hybride warmtepomp die wordt aangesloten op je cv-ketel, die er dus nog is. Het water in de woning wordt nog altijd verwarmd met gas, maar de woning zelf wordt verwarmd door de warmtepomp. Met een hybride warmtepomp gebruik je ongeveer 10% van je oude gasverbruik om je water te verwarmen, de rest wordt vervangen door de warmtepomp. In het hybride warmtepomp full electric ready systeem zit een schakelaar die je om kunt zetten waardoor je over kunt gaan op volledige verwarming door de warmtepomp, dus ook het water. Een cv-ketel heeft een bepaalde levensduur, in mijn geval denk ik dat de cv-ketel nog een jaartje of 5 meekan. Als die kapot gaat, heb ik alvast een systeem hangen dat de cv-ketel kan vervangen. De komende jaren heb ik nu nog de tijd om verdere verduurzamende maatregelen te nemen, zodat ik tegen de tijd dat de cv-ketel kapot gaat gemakkelijk over kan gaan op volledig elektrische verwarming. Om goed gebruik te kunnen maken van een full electric warmtepomp is een van de voorwaarden dat je huis goed genoeg geïsoleerd is. Dat is een van de dingen waar je achterkomt als je het gaat onderzoeken. Je huis heeft een energielabel, dat energielabel wordt bepaald door je isolatiemaatregelen. Een full electric warmtepomp heeft alleen echt zin als je op een A-label zit.”

Kun je uitleggen hoe dat zit?

“Verwarmen met gas is makkelijker dan verwarmen met elektriciteit. Daarom heb je een energiezuinig huis nodig om die warmte binnen te houden en in de zomer buiten te houden. Als je een full electric warmtepomp hebt en de warmte gaat door elke kier en elk gat de deur uit, dan is het verspilde energie. De lucht verwarmen met elektriciteit is een arbeidsintensiever proces dan met gas en als het allemaal te snel wegvliegt, wordt je huis niet warm. Dat kost veel energie, wat zich vervolgens vertaalt in geld. Je betaalt per kWh en als je pomp maar blijft draaien omdat het maar niet warm wordt, dan wordt dat op een gegeven moment wel prijzig.”

Inmiddels heb je 4 duurzaamheidsmaatregelen genomen: vloerisolatie, dubbel glas, deuren vervangen, en een hybride warmtepomp full electric ready. Welk label heb je nu?

“Het is een grensgevalletje tussen A en B.”

Dus je bent er bijna!

“Ik ben er bijna. Ik moet de spouwmuur nog laten opvullen, dat zal enorm helpen. Dan denk ik dat ik op een goede A zit, wat heel positief is voor mijn woning. Het is ook in het nieuws nu, dat energielabels serieus deel gaan uitmaken van de prijsbepaling voor een huis. In Zaanstad zijn ze daar al mee begonnen. Het wordt steeds belangrijker om die maatregelen te nemen en als je in een huis komt waar dat al is gedaan, dan betaal je daarvoor. Iedereen moet uiteindelijk verduurzamen en als je een huis koopt en zelf nog moet investeren in de woning, dan is het naar mijn idee wel zo eerlijk dat je dan een lagere prijs betaalt.”

En verder, heb je ook al zonnepanelen?

“Nee, maar die moeten er eigenlijk ook komen. Een bijkomstig effect van het nemen van een warmtepomp is dat je bespaart op je gasverbruik. Met een warmtepomp bespaar je 80% – 90% op je gasverbruik, de overige 10% is tapwater (met een hybride warmtepomp). Het gebruik van de warmtepomp zorgt er wel voor dat je elektraverbruik met ongeveer een derde (33,3%) omhoog gaat. Wij wonen met z’n tweeën, dus bij ons komt er +/- 1000 kWh per jaar bij. Het is daardoor geen verkeerde gedachte om te proberen die verhoging met wat zonnepanelen weer wat terug te brengen.”

Je hebt verschillende duurzaamheidsmaatregelen genomen. Waar heb je allemaal subsidie voor ontvangen/gekregen?

“Voor de vloerisolatie, dat was destijds in combinatie met een tweede maatregel. Die tweede maatregel waren de ramen, dus het HR++. Daar heb ik ook wat subsidie op gekregen. De echt goede subsidies zitten op de producten die direct invloed hebben op je energieverbruik, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Binnenkort waarschijnlijk ook op thuisbatterijen, maar dat gaan we nog zien.”

Voor de warmtepomp, hoeveel procent van de aanschafprijs heb je vanuit de subsidie gekregen?

“In mijn geval heb ik voor een hybride pomp gekozen, daar kreeg ik toen ook nog een beetje korting op. Moet je denken dat ongeveer 40% van de aankoopwaarde terugkomt als subsidie. Dus dat is een goede deal.”

Dat is best veel!

“Ja!”

Hoe ziet het proces eruit om die subsidie te ontvangen?

“Dat wordt doorgaans geregeld door de installatiebedrijven. Dat vond ik ook wel een ding om op te letten. Ik ben met verschillende bedrijven in contact geweest, ik heb veel verschillende opties naast elkaar gelegd. Je moet je ook beetje inlezen, begrijpen wat zo’n ding doet en wat goed is en wat niet goed is. Daar moet je wel even tijd in stoppen, want je komt in een oerwoud van informatie terecht. Het belangrijkste is dat je op een gegeven moment gewoon een beslissing moet maken. Je kunt elke euro wegen, en natuurlijk is dat belangrijk, je moet ook het product wegen, maar belangrijker nog is dat je een eeuwigheid kunt blijven wachten tot je een hele goedkope pomp tegenkomt maar wat mij betreft moet je, als je een goed gevoel hebt bij het bedrijf en je goed geadviseerd bent en ook nog een keer een second opinion hebt opgevraagd gewoon die keuze maken. Waarom zo lang wachten? Je kunt wel op elke euro gaan zitten wachten maar je moet er ook gewoon een goed gevoel bij hebben. En dan moet je gewoon gaan.”

Waar heb je allemaal op gelet bij de keuze voor jouw warmtepomp?

“Het belangrijkste is de COP-waarde, zoals dat heet. Dat is de waarde die een warmtepomp heeft die bepaalt hoe goed deze voor het milieu is. Daarbij is het soort koudemiddel dat wordt gebruikt belangrijk. Het ene koudemiddel is beter voor het milieu dan het andere en dit heeft invloed op de COP-waarde. Prijs is natuurlijk een ding geweest waar ik naar keek en het aantal decibel geluid dat de pomp maakt. Ook voor de buren. En tegenwoordig mag een warmtepomp ook niet te dicht bij de erfgrens staan. Je moet dus ook een besluit nemen over waar die geplaatst wordt. Een warmtepomp staat buiten of op een plat dak. Er is een warmtepomp beschikbaar die liggend geïnstalleerd kan worden, die kun je op het platte dak van je huis plaatsen zonder dat het aanzicht van je huis wordt verpest. Ook belangrijk: hoe groot is je huishouden? Hoe groot moet de pomp zijn in kWh? Je hebt een 6 kWh pomp maar ook een 8 kWh pomp. Daarom is de eerste stap om jezelf af te vragen wat jij nodig hebt. Wat moet de pomp in mijn situatie kunnen? Nadat ik dat bepaald had, ben ik naar pompen gaan zoeken die aan mijn wensen voldeden. Vervolgens heb ik offertes opgevraagd en die heb ik vergeleken. Tot slot is de prijs van invloed, maar ook de snelheid van levering en uiteraard ook bij wie je een goed gevoel hebt.”

Want jij hebt nu gekozen voor een hybride warmtepomp full electric ready – waarom was dat type warmtepomp voor jou de beste keuze?

“Omdat ik nu nog de keuze heb om ofwel hybride te blijven in combinatie met een cv-ketel, ofwel om een keertje diep in de buidel te tasten en vloerverwarming en zonnepanelen te laten installeren en dan volledig van het gas af te gaan. De definitieve keuze heb ik nu uitgesteld.”

Je geeft ten aanzien van subsidie aan dat het eigenlijk heel fijn was dat de installateur dat allemaal regelde, is dat dan ook nog een lokale subsidie of enkel overheid of..?

“Nee, er is natuurlijk een grote pot overheidssubsidie voor warmtepompen vrijgegeven, wat dat in de toekomst gaat zijn dat weet ik niet, nu kan je volgens mij ook subsidie aanvragen via de gemeente. De subsidie is weer afhankelijk van de grootte van je pomp. Het fijne was dat ik dat helemaal niet uit hoefde te zoeken. Laat het door de installateur regelen zou ik zeggen, zij weten er vaak alles van, dus maak daar gewoon gebruik van.”

Hoe lang duurde de installatie?

“Ze zijn binnen een dag klaar, dus ik heb de deur open gedaan, hen een kop koffie aangeboden en ben naar mijn werk gegaan!”

Warmtepomp aanschaffen

Zo te horen is Maurice ontzettend tevreden over zijn hybride warmtepomp full electric ready. Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio AmsterdamRotterdamUtrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het jou precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in. Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

Formulier >

Populaire artikelen