Kosten van een samenlevingscontract

Start vergelijken
    1. Home
    2. Notaris
    3. Bespaar direct op de samenlevingscontract kosten | Gratis offertes
    5 mins leestijd

    Bespaar direct op de kosten van een samenlevingscontract. Vul het formulier in en ontvang gratis offertes.

    Als je verliefd bent, is samenwonen een logische vervolgstap. Bij dit spannende moment moet je van alles regelen: verhuizen, klussen en het aanschaffen van spullen. Maar wist je dat er in de wet niets geregeld is voor samenwoners? zzAfspraken vastleggen in een samenlevingscontract geeft aan ieder van jullie duidelijkheid en levert ook bepaalde voordelen op. In dit artikel lees je alles over wat een samenlevingscontract inhoudt, wat de voordelen en kosten van een samenlevingscontract zijn en hoe je met de beste notaris uit jouw regio via Offerte.nl in contact komt.

    Wat is een samenlevingscontract?

    In een samenlevingscontract maken jij en je partner heldere afspraken over het samenwonen. Je regelt bijvoorbeeld zaken als:

    • Hoe verdelen jullie de kosten die jullie gezamenlijk maken in de huishouding? Denk aan de kosten van de woning of de lening op het huis.
    • Hoe zijn de spullen van jullie samen verdeeld?
    • Hoe regelen jullie het pensioen?
    • Hoe verdelen jullie de spullen, als jullie uit elkaar gaan (oftewel; de akte van verdeling?
    • Wat gebeurt er als één van jullie overlijdt?

    [CTA_BUTTON]

    De voordelen van een samenlevingscontract

    Er zijn diverse redenen te noemen waarom het afsluiten van een samenlevingscontract verstandig is. Een samenlevingscontract zorgt voor heldere afspraken over welke spullen van wie zijn. Ook staat duidelijk vast wie welke kosten betaalt. Kom je onverhoopt te overlijden en is er geen samenlevingscontract? Met een samenlevingscontract zorg je ervoor dat je partner alle bezittingen ontvangt die van jullie samen waren. Bijvoorbeeld spaargeld, de woning en bepaalde goederen.

    Hebben jullie geen kinderen? Dan regel je in het samenlevingscontract ook dat jouw privé bezittingen en schulden naar je partner gaan. In bepaalde situaties kan het bovendien handig zijn om daarnaast een testament aan te maken. Denk hierbij aan de situatie dat je een eigen zaak hebt, er veel geld te erven is en er ruzies zijn binnen de familie. Hebben jullie wel kinderen? In het samenlevingscontract en het testament leg je in dat geval vast dat kinderen jullie goederen erven, zodra jullie allebei zijn overleden. Ook staat er bijvoorbeeld in wie de minderjarige kinderen opvoedt, mochten jullie allebei onverhoopt komen te overlijden.

    Een samenlevingscontract levert belangrijke fiscale voordelen op. Doordat je samen aangifte voor de inkomstenbelasting doet, kun je inkomsten en aftrekposten (denk aan de hypotheekrente) verdelen. Het samenlevingscontract heeft daarnaast ook gevolgen voor de zorg- en huurtoeslag, bijstand en AOW. Met een samenlevingscontract betaal je na zes maanden samenwonen veel minder erfbelasting, mocht één van jullie komen te overlijden. Zonder samenlevingscontract duurt deze periode vijf jaar.

    Beleg of spaar je voor een pensioen, bijvoorbeeld dankzij een regeling van je werkgever? In een samenlevingscontract regel je het partnerpensioen als je overlijdt. Ook spreken jullie in een samenlevingscontract af dat jullie wel of niet recht hebben op elkaars pensioen, mochten jullie uit elkaar gaan.

    Lees ook: welke notariskosten zijn aftrekbaar?

    Hoe stel je een samenlevingscontract op?

    In de meeste gevallen stel je een samenlevingscontract op, zodra je gaat samenwonen. Het kan echter ook als jullie al samenwonen. Het is mogelijk om zelf een samenlevingscontract op te stellen, maar het is verstandiger om hiervoor een notaris in te schakelen. Zo weet je zeker dat de opgestelde afspraken aan de wetten voldoen. Daarnaast is een notarieel samenlevingscontract verplicht, als je partnerpensioen wil ontvangen. In een samenlevingscontract leggen jullie afspraken over een aantal essentiële zaken vast, zoals:

    -De bankrekening(en) -De verdeling van de woonlasten, kosten van de boodschappen, kleding -De kosten voor het opvoeden en verzorgen van de kinderen -De verdeling van de bezittingen mochten jullie uit elkaar gaan -Het partner- en ouderdomspensioen; hebben jullie recht op elkaars pensioen bij overlijden of scheiden? -Een verblijvingsbeding, waarmee bij overlijden van één van jullie, de ander de gemeenschappelijke bezittingen mag houden.

    Wat kost een samenlevingscontract?

    Het opstellen van een samenlevingscontract kost nu eenmaal geld. Toch is het belangrijk om heldere afspraken met je partner te maken. De kosten van een samenlevingscontract variëren behoorlijk. Notarissen zijn namelijk vrij om voor de dienstverlening hun eigen tarieven op te stellen. Zo zijn de notarieel samenlevingscontract kosten in sommige gevallen € 200,-, terwijl er ook notarissen zijn die de samenlevingscontract kosten beramen op € 600,-.

    Daarnaast zijn er kosten aan een samenlevingscontract ontbinden verbonden, mochten jullie uit elkaar gaan. Deze kosten zijn echter een stuk lager dan bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Lees hier verder als je nog twijfelt over de keuze voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.

    Tips om op de kosten voor een samenlevingscontract te besparen

    Aangezien de kosten van een samenlevingscontract enorm variëren, is het van belang om diverse offertes van notarissen aan te vragen. Zo bespaar je honderden euro’s door de notariskantoren voor jouw specifieke contract te vergelijken. Een goedkoper notariskantoor levert niet per definitie een slechtere kwaliteit. Een notaris met een lager tarief bevindt zich bijvoorbeeld buiten de Randstad, is gevestigd in een minder groot pand of schenkt gewone koffie in plaats van cappuccino. Het is dan ook een aanrader om in een ruime straal rondom je woonplaats te zoeken naar notarissen.

    Ontvang nu samenlevingscontract offertes uit jouw regio

    Met Offerte.nl ontvang je offertes van betrouwbare notariskantoren in jouw omgeving. Geef nu je postcode en persoonlijke wensen door, en wij gaan voor je aan de slag om de beste notarissen te selecteren. Zij sturen je vervolgens een offerte met tarievenlijst, zodat jij de meest geschikte notaris kiest. Geef nu je gegevens op en zorg dat jouw samenlevingscontract goed geregeld is.