De kosten van een Akte van verdeling

Start vergelijken
    1. Home
    2. Notaris
    3. Bespaar direct op de akte van verdeling kosten
    4 mins leestijd

    Wanneer heb je een akte van verdeling nodig en bij welke notaris betaal je de laagste kosten? Doe vrijblijvend een aanvraag en ontvang tot 3 offertes van notarissen voor de kosten van een akte van verdeling.

    akte van verdeling kosten

    Als je van je partner gaat scheiden, heb je in de meeste gevallen een akte van verdeling nodig. Een scheiding brengt meestal behoorlijk wat teweeg. Naast pijnlijke emoties dien je plotseling allerlei spullen te verdelen. Vooral de gezamenlijke woning vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Met behulp van een akte van verdeling worden de gemeenschappelijke goederen op een eerlijke manier verdeeld en is het mogelijk om de woning op één naam te zetten.

    In dit artikel lees je alles over een akte van verdeling, waar het precies nuttig voor is, waarom er een notaris noodzakelijk is en wat de akte van verdeling kosten zijn.

    Inhoudsopgave

    Wat is een akte van verdeling?

    In een akte van verdeling wordt bepaald dat de woning die eerst eigendom was van jou en je ex-echtgenoot/-partner, toebedeeld wordt aan één van jullie beiden. Na ondertekening bij de notaris wordt de akte van verdeling ingeschreven bij het Kadaster. Zodra dat is gebeurd, staat het huis nog maar op één naam.

    Wanneer is het nodig?

    Een gemeenschappelijke woning zorgt ervoor dat ook de lasten door beide personen worden gedeeld. Als jullie door een scheiding uit elkaar zijn en één van beiden de woning heeft verlaten, dan wil je uiteraard de lasten niet meer delen. In de meeste gevallen is de hypotheekschuld de belangrijkste last. De hypotheek moet daarom op één naam worden gezet. Een voorwaarde hiervoor is dat de woning ook enkel op één naam staat. Door het maken van de akte van verdeling kosten zorg je ervoor dat de andere partner van de lasten wordt ontslagen.

    In sommige gevallen is een akte van verdeling niet nodig. Woonden jullie bijvoorbeeld samen en stond de woning slechts op één naam? Of waren jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden, waarbij de woning niet van jullie beiden was? In dat geval is een akte van verdeling in de meeste gevallen niet noodzakelijk. Ook als geen van jullie beiden de behoefte heeft om in de woning te blijven wonen, is er geen akte van verdeling nodig. In dat geval verkopen jullie gewoonweg de woning.

    Waarom is een notaris nodig?

    In een echtscheidingsconvenant staan al de nodige afspraken over de verdeling van meubilair, banktegoeden en auto’s. Ook is het mogelijk om in dit document de verdeling van de woning op te nemen. In dit convenant is wel de afspraak gemaakt, maar voor de effectuering daarvan dien je een notaris in de arm te nemen. In de akte van verdeling levert als het ware de ene partij het huis aan de andere partij. Ook staat hierin de afspraak rondom de hypotheek. Een notariële akte van verdeling is dus noodzakelijk voor de daadwerkelijke overdracht van de woning. De notaris neemt deze wijziging op in het Kadaster. Zo is het voor iedereen duidelijk wat de nieuwe eigendomsverhouding met betrekking tot de woning is.

    kosten akte van verdeling

    Wat zijn de akte van verdeling kosten?

    Wat je betaalt voor een akte van verdeling, varieert behoorlijk per notariskantoor. Iedere notaris bepaalt namelijk zelf zijn eigen tarieven. Hierdoor kost de akte van verdeling bij de ene notaris € 500,-, terwijl de notariskosten voor de akte van verdeling bij het andere notariskantoor € 1500,- bedragen. Houdt bij deze kosten rekening met de kadasterkosten. Aan het inschrijven van de akte van verdeling in het Kadaster zijn namelijk kosten verbonden. Door diverse notaris offertes aan te vragen bij verschillende notariskantoren, weet je hoeveel de akte van verdeling kosten in jouw specifieke situatie bedragen.

    Wie betaalt?

    De wet bepaalt niets over de akte van verdeling kosten. Jullie moeten dus samen afspreken wie de notariskosten voor de akte van verdeling gaat betalen of hoeveel ieder van jullie van de kosten voor de verdelingsakte betaalt. In sommige gevallen worden de kosten van de akte van verdeling gezien als een soort "kosten koper", waarbij degene die in de woning blijft wonen de akte van verdeling kosten op zich neemt. In andere gevallen betalen beide echtgenoten ieder de helft van de notariskosten bij de akte van verdeling.

    Ontvang offertes uit jouw regio

    Ben je op zoek naar het meest geschikte notariskantoor in jouw omgeving? Offerte.nl zorgt dat je in contact komt met de beste notarissen uit de regio. Geef je persoonlijke gegevens door en ontvang vrijblijvende offertes van notarissen uit de buurt. Het is dan aan jou om met de beste notaris rond de tafel te gaan zitten. Vul nu je gegevens in en ontvang de goedkoopste akte van verdeling.

    Veelgestelde vragen
    Heb ik echt een notaris nodig voor een akte van verdeling?
    Ja, de akte van verdeling wordt doorgevoerd in het Kadaster en dit kan alleen door een notaris worden gedaan.

    Wat moet je weten?
    De wet zegt niks over wie de kosten moet betalen. Hier moet je dus vooraf samen met de andere partij een afspraak over maken.

    Wat kost het?
    Elke notaris hanteert eigen tarieven. Via ons platform vergelijk je eenvoudig de prijzen van notarissen en ontvang je tot 3 offertes voor een akte van verdeling. Vraag nu vrijblijvend 3 offertes op.