Als je tot over je oren verliefd raakt, is samenwonen met je partner een logische vervolgstap. Meestal zit je op een roze wolk en denk je niet na over de regels. Toch is het van groot belang om na te denken over de voorwaarden waaronder je met je partner wilt samenwonen. Kiezen jullie bijvoorbeeld voor een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap? In dit artikel zetten we de verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap op een rij.
Verschil tussen samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap
De verschillen tussen samenwonen met je partner op basis van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap zijn enorm. Bij een geregistreerd partnerschap heb je dankzij de geldende wetten automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Voorbeelden hiervan zijn:
- Er geldt een onderhoudsplicht ten opzichte van elkaar.
- Tenzij je partnerschapsvoorwaarden laat opstellen, beschikken jullie over gemeenschappelijke eigendommen.
- Ieder van jullie is verantwoordelijk voor elkaars schulden.
- Na het verbreken van het partnerschap geldt een alimentatieplicht van minimaal vijf jaar tot maximaal twaalf jaar.
- Als jullie een huurwoning huren, ben je medehuurder en mag je hier altijd blijven wonen, ook als je partner overlijdt.
- Automatisch krijg je het gezag over kinderen. Als uitzondering geldt hierop dat een kind dat voor 1 april 2014 is geboren, nog wel door de vader erkend moet worden.
- Je hebt recht op elkaars partnerpensioen.
- Je bent erfgenaam van elkaar.
Bij een samenlevingscontract ontvang je deze rechten en plichten niet automatisch, als je gaat samenwonen. Met een samenlevingscontract kun je wel bepaalde zaken vastleggen, maar dit moet dan apart geregeld worden. Kwesties rond het erfrecht dien je bijvoorbeeld vast te leggen in een testament. Of als je wilt voorkomen dat je uit je huurwoning wordt geplaatst na het overlijden van je partner, dien je een medehuurderschap aan te vragen. Je dient met een samenlevingscontract bepaalde zaken dus extra vast te leggen buiten het contract om.
Voordelen samenlevingscontract
Het aangaan van een samenlevingscontract biedt een aantal belangrijke voordelen. We noemen hier de belangrijkste redenen om een samenlevingscontract af te sluiten. Door bepaalde afspraken te maken over bezittingen en financiële zaken, is het duidelijk hoe jullie eigendommen verdeeld zijn. Met een samenlevingscontract worden jij en je partner fiscale partners. Dit levert een aanzienlijk belastingvoordeel op. De schulden en het spaargeld van je partner blijven van je partner. Dit hoeft dus niet verdeeld te worden, als jullie uit elkaar gaan.
Als een partner overlijdt, ontvangt de ander het recht op een verblijvingsbeding. Ook heeft de ander recht op een grotere belastingvrijstelling. Daarnaast is een samenlevingscontract goedkoper dan een geregistreerd partnerschap of bruiloft. Als je niet meer samen wilt wonen, hoef je niet te scheiden. Er komt geen rechter aan te pas.
- Bekijk hier de kosten van geregistreerd partnerschap
- Bekijk hier de kosten van een samenlevingscontract
Nadelen samenlevingscontract
Naast de genoemde voordelen, zijn er echter ook een aantal nadelen aan een samenlevingscontract. Dit zijn de voornaamste nadelen van een samenlevingscontract.
- Met een samenlevingscontract ben je niet elkaars erfgenaam. Als je dit wel wilt regelen, dien je een testament aan te maken.
- Afspraken over partneralimentatie dien je vast te leggen in een samenlevingscontract. Er is namelijk geen wettelijke regeling die ervoor zorgt dat je automatisch partneralimentatie ontvangt, als de relatie over gaat.
- In tegenstelling tot een geregistreerd partnerschap of huwelijk, heb je bij een samenlevingscontract niet direct recht op elkaars pensioen dat tijdens het samenwonen wordt opgebouwd.
- Uiteraard kost het opstellen en afsluiten van een samenlevingscontract geld. Als je daarnaast een testament opstelt, lopen de bedragen aardig op. De kosten voor een geregistreerd partnerschap of huwelijk zijn natuurlijk ook vrij hoog.
- Met een samenlevingscontract dient de vader of moeder zijn of haar kind te erkennen. Bij een geregistreerd partnerschap of huwelijk gaat dit automatisch. Na de erkenning beschik je nog niet direct over ouderlijk gezag. Dit dien je afzonderlijk aan te vragen bij de rechtbank.
- Als je grote uitgaven gezamenlijk doet, is het verstandig om het samenlevingscontract aan te passen.
Ontvang offertes van notarissen uit jouw regio
Of het verstandiger is om een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap af te sluiten met je partner, hangt volledig af van je situatie. Een professionele notaris staat jullie graag terzijde om de beste keuze te maken. Offerte.nl zorgt dat je in contact komt met de beste notariskantoren uit jouw regio. Geef je persoonlijke gegevens en voorkeuren door en wij gaan voor je aan de slag om notarissen te selecteren. Zij sturen jullie vervolgens een vrijblijvende offerte. Het is dan aan jullie om de beste notaris te kiezen. Geef nu je gegevens door, zodat je op een verstandige wijze gaat samenwonen.