Kosten testament opstellen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Notaris
  3. Bespaar direct op de kosten voor een testament opstellen
  5 mins leestijd

  Bespaar direct op de kosten van een testament. Vul het formulier in en ontvang gratis offertes.

  Als je geen testament opstelt, is het wettelijk erfrecht van toepassing. Voor sommigen zal dit voldoende zijn. Als je echter zelf wilt bepalen wat er met je nalatenschap gebeurt als je er niet meer bent, is het verstandig om een testament te laten opstellen. Vooral als er veel nabestaanden zijn of als je veel nalaat, is het belangrijk om je wensen in een testament vast te leggen. In dit artikel lees je alles over wat een testament inhoudt, wat de voordelen zijn en wat de kosten van een testament opstellen zijn.

  Erfenis zonder een testament

  Als er geen testament is opgesteld, komt je nalatenschap in handen van de wettelijke erfgenamen. Deze erfgenamen zijn onderverdeeld in vier groepen:

  • Echtgenoot/geregistreerd partner en (klein)kinderen
  • Ouders, broers of zusters en eventuele neven en nichten
  • Grootouders, ooms en tantes en eventuele afstammelingen
  • Overgrootouders en hun afstammelingen

  Als er geen erfgenamen zijn in deze vier groepen, gaat de erfenis naar de Staat der Nederlanden.

  Waarom een testament opstellen?

  Als je een testament laat opstellen, bepaal je zelf wie je erfgenamen worden. Zo neem je zelf de regie in handen, waardoor je kunt afwijken van de huidige wetgeving. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Je wilt je samenwonende partner tot erfgenaam benoemen
  • Je wilt je stiefkinderen toevoegen als erfgenaam
  • Je wilt dat alleen je kind erfgenaam is en niet, bij een eventuele scheiding van het kind, de ex-partner
  • Als je gehuwd bent, maar toch wilt afwijken van de wettelijke regeling

  Wat houdt een testament precies in?

  Een testament is een notariële akte, waarin je aangeeft wie de erfgenamen zijn en hoe je bezittingen worden verdeeld na je overlijden. Ook is het mogelijk om wettelijke erfgenamen te onterven. Daarnaast benoem je in het testament een executeur die de nalatenschap afhandelt. Er bestaat ook een testament dat in werking treedt bij leven, dit heet een levenstestament. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een tweetrapstestament.

  Hoe stel je een testament op?

  Alleen een notaris heeft de bevoegdheid om een testament op te stellen. Dit gebeurt door middel van het volgende proces:

  1. In een eerste kennismakingsgesprek bespreek je je situatie en wensen met de notaris. De notaris adviseert je over de gevolgen van je persoonlijke voorkeuren.
  2. De notaris vertaalt je wensen in juridische bepalingen. Na het gesprek ontvang je de voorlopige versie van het testament thuis.
  3. Een tweede afspraak wordt gemaakt om de akte te laten passeren. Zodra de notaris heeft gecontroleerd dat je de gevolgen van het testament begrijpt, zetten jullie beiden een handtekening. Dan is het testament officieel.
  4. De notaris draagt er zorg voor dat het testament wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister.
  5. Een kopie van het testament krijg je mee naar huis. Het origineel bewaart de notaris in een kluis.
  6. Het testament treedt in werking, als je overlijdt.

  Voordelen opstellen testament

  Er zijn diverse redenen om een testament te laten opstellen. We zetten ze op een rij:

  Het opstellen van een testament voorkomt veel discussie bij jouw overlijden. Vooral bij veel erfgenamen en een grote nalatenschap verschaft een testament veel duidelijkheid. Het moment van het betalen van de erfbelasting kun je verschuiven met een testament. Daarnaast is het mogelijk dat je de erfenis later opeisbaar maakt bij opname van de langstlevende in een WLZ inrichting. Zo voorkom je dat de nalatenschap naar de Staat verdwijnt.

  Als er minderjarige kinderen zijn, dan stel je in het testament vast wie de voogd wordt als beide ouders overlijden. Ook regel je wie het beheer over de erfenis uitoefent, totdat de kinderen wat ouder zijn. Bepaalde minder prettige zaken als het onterven van wettelijke erfgenamen is in een testament mogelijk. Ook kun je aangeven dat bepaalde goede doelen of anderen een deel van de erfenis krijgen. Zo’n los deel van de erfenis noem je een legaat. Dit kan zowel uit goederen als geld bestaan.

  Tarieven testament opstellen

  Een op maat gemaakt testament opstellen kost tijd. De notaris bereidt het vastleggen van de afspraken met je voor. De kosten voor een testament bij de notaris beginnen gemiddeld rond de € 400,- inclusief btw. De testament opstellen prijs hangt echter af van je persoonlijke wensen en situatie.

  Goedkoop testament laten maken

  Wat de prijs van een testament opstellen precies is, verschilt per notaris. Aangezien een notaris zelf de tarieven mag bepalen, bedragen de kosten bij de ene notaris € 200,-, terwijl het andere kantoor € 750,- rekent. Het loont dan ook om de kosten voor een testament opstellen te vergelijken aan de hand van diverse offertes van notariskantoren. Een goedkopere notaris betekent niet dat de kwaliteit slechter is.

  Factoren die een rol spelen bij de prijs zijn, of de notaris in een groot kantoor is gevestigd, of het notariskantoor zich binnen of buiten de Randstad bevindt en of dat er gewone koffie wordt geschonken in plaats van cappuccino. De kosten van een testament zijn niet aftrekbaar.

  Testament aanpassen

  Soms blijkt na verloop van tijd dat een bestaand testament niet meer bij jouw situatie past. Je hebt iemand leren kennen die je graag wilt opnemen in je testament of de relaties met erfgenamen zijn veranderd. Ook gebeurt het dat de wetgeving is veranderd. Sommige notarissen voeren deze aanpassing gratis voor je uit, maar in de meeste gevallen kost dit een paar honderd euro. Ook is het mogelijk om je testament te herroepen, zodat het niet meer geldig is. Enkel verscheuren van het document is hiervoor niet voldoende. Lees hier meer over de kosten van een testament wijzigen.

  Testament offertes van de beste notarissen uit de regio

  Het kan lastig zijn om de beste notariskantoren te vinden voor het laten opstellen van je testament. Offerte.nl biedt hierbij uitkomst. Geef je persoonlijke wensen en postcode door. Wij gaan vervolgens voor je aan de slag om de meest geschikte notarissen uit de regio te selecteren. Zij sturen je een offerte met tarievenlijst. Het is dan aan jou om met de meest geschikte notaris een kennismakingsgesprek te maken. Vul nu je gegevens in en zorg dat het verdelen van jouw nalatenschap netjes geregeld is.