Wat is een levenstestament en wat zijn de kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Notaris
  3. Lees alles over de levenstestament kosten en bespaar
  4 mins leestijd

  Behalve een "gewoon" testament, zorgen de laatste jaren steeds meer mensen dat zij ook beschikken over een levenstestament. Ondanks dat de benaming erg op elkaar lijkt, zitten er belangrijke verschillen tussen de twee. Zo treedt het gewone testament in werking zodra je overlijdt, terwijl het levenstestament geldt op het moment dat je zelf geen beslissingen meer kunt nemen tijdens het leven. Er zijn mensen die zowel over een levenstestament beschikken als over een gewoon testament.

  Wanneer kies je welk document? In dit artikel lees je wat een testament bij leven inhoudt, wat kost een levenstestament en wat het verschil is met een gewoon testament.

  Inhoudsopgave

  Wat is een testament bij leven?

  Met een levenstestament neem je zelf tijdig de regie in eigen hand. In het testament bij leven leg je vast wie verantwoordelijk is voor jouw financiële, persoonlijke en medische zaken, als je dit zelf niet meer kunt. Ook bepaal je op welke manier deze persoon dit zal doen. Vooral als je een dagje ouder wordt en lichamelijk of geestelijk achteruit gaat, is het goed om eens na te denken wie je belangen behartigt, als je dit zelf niet meer kunt doen.

  Ook is het een goed idee, als je binnenkort een ingrijpende operatie moet ondergaan. Zo worden de zaken volgens jouw wensen geregeld. Een levenstestament dat bij de notaris is vastgelegd, heeft als grote voordeel dat banken de genoemde vertrouwenspersoon erkennen. Hierdoor verkrijgt deze vertrouwenspersoon de benodigde machtigingen om jouw zaken waar te nemen.

  Hoe werkt het levenstestament precies?

  Een levenstestament bestaat veelal uit twee volmachten: een volmacht voor de financiële belangen en een volmacht voor de persoonlijke en medische zaken. Voordat je naar de notaris gaat, is het belangrijk om eerst zelf na te denken voor welke situaties je iets wilt regelen en wie de beste vertrouwenspersoon is. Vervolgens laat je je wensen opstellen bij de notaris in een levenstestament. De notaris controleert hierbij of je wilsbekwaam bent op het moment van vastleggen en ondertekenen van de notariële akte. Daarna bewaart de notaris het document en geeft jou een of meerdere afschriften.

  Jij bepaalt wie een afschrift ontvangt. Belangrijke voorbeelden zijn je vertrouwenspersoon, je huisarts of behandelend arts voor het medische gedeelte en de bank voor het financiële gedeelte. Zo weten ook anderen van jouw specifieke wensen af.

  levenstestament

  Verschil met een gewoon testament

  Het grote verschil met een normaal testament is dat dit document regels bevat voor na jouw overlijden. Bij een levenstestament geef je juist je persoonlijke voorkeuren aan voor tijdens je leven. In een gewoon testament bepaal je bijvoorbeeld hoe jouw nalatenschap wordt verdeeld en wie de erfgenamen zijn. In een levenstestament bepaal je wie jouw financiële zaken gaat doen, als jij dit door ziekte, dementie of een andere reden niet meer zelfstandig kan doen. De kosten van een testament opstellen kunnen verschillen. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan.

  Kosten testament bij leven

  Een op maat gemaakt levenstestament opstellen kost tijd. De notaris bereidt samen met jou het vastleggen van dit document voor. De levenstestament kosten beginnen gemiddeld bij circa € 400,- euro inclusief btw. Het hangt echter van jouw persoonlijke voorkeuren en situatie af, hoe hoog de levenstestament kosten zullen zijn. Daarnaast heeft ieder notariskantoor zijn eigen service en prijs. Notarissen staan vrij om zelf een tarief vast te stellen voor hun service.

  De kosten van een testament bij leven hangen verder onder andere af van de locatie van het notariskantoor (buiten de Randstad zijn de levenstestament kosten goedkoper) of de grootte van het kantoor. Het is daarom aan te raden om diverse offertes aan te vragen bij notariskantoren, zodat je een goed overzicht van de tarieven krijgt.

  Ontvang offertes van notarissen uit de regio

  Het kan vrij ingewikkeld zijn om het juiste notariskantoor uit jouw regio te vinden. Offerte.nl biedt hierbij uitkomst. Geef jouw persoonlijke wensen en postcode door, en wij gaan voor je aan de slag om uitstekende notarissen in de omgeving te selecteren. Zij sturen je een offerte met tarievenlijst. Daarna is het aan jou om met de meest geschikte notaris rond de tafel te gaan zitten. Vul nu je gegevens in en zorg dat jouw testament bij leven perfect in orde is.