Tweetrapstestament

Start vergelijken
  1. Home
  2. Notaris
  3. Tweetrapstestament; wat is het en wat zijn de kosten?
  4 mins leestijd

  Niet teveel betalen voor een tweetrapstestament? Vul je aanvraag in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van notarissen in jouw regio.

  Als een van je ouders of je partner overlijdt, blijft er een erfenis in de vorm van geld of andere bezittingen achter. Dit vermogen blijft helaas nooit helemaal in de familie. De overheid wil namelijk in de vorm van erfbelasting een aanzienlijk percentage van de erfenis ontvangen. Door middel van een tweetrapstestament kunnen nabestaanden een enorm zbedrag van de erfbelasting besparen.

  Lees in dit artikel alles over wat een tweetrapstestament inhoudt, in welke situaties het testament tweetraps handig is, wat een tweetrapstestament kost en waar je een betrouwbare notaris vindt om het tweetrapstestament op te laten stellen.

  Inhoudsopgave

  Wat is een tweetrapstestament?

  Door in een testament een tweetrapsmaking op te nemen, worden twee (of meer) opeenvolgende erfgenamen tot dezelfde erfenis geroepen. Met deze clausule in een testament behoud je de zeggenschap over de nalatenschap, ook als een van de erfgenamen overlijdt. Ter verduidelijking: Jan benoemt zijn zoon Klaas tot zijn eerste erfgenaam en verklaart vervolgens dat, wanneer Klaas overlijdt, de overgebleven erfenis naar Frans gaat.

  In welke situaties is een tweetrapstestament nuttig?

  Een testament tweetraps levert grote voordelen op in bepaalde situaties. We schetsen ze hieronder:

  • *Uitsluiting ex-partner van nalatenschap
   Na een echtscheiding benoem je de kinderen tot erfgenamen. Om ervoor te zorgen dat bij overlijden van één van de kinderen en niet je ex-echtgenoot een gedeelte van de nalatenschap ontvangt, bepaal je met een testament tweetraps dat het vermogen in dat geval bijvoorbeeld naar de andere kinderen gaat.

  • Bewaar het familiekapitaal
   Als je ervoor wilt zorgen dat het familiekapitaal behouden blijft, zorg je er met een tweetrapstestament voor dat de nalatenschap niet via aangetrouwde partners kan weglekken. Hiervoor is het wel belangrijk dat de erfgenaam zijn administratie bijhoudt, zodat bij zijn overlijden duidelijk is welk gedeelte van de nalatenschap hoort bij de tweede trap en welk deel van het vermogen van hemzelf is.

  In de wet is zelfs opgenomen dat de erfgenaam ieder jaar dient aan te tonen wat er nog resteert van de nalatenschap.

  • Besparing van erfbelasting
   Als één van jullie overlijdt, maar de partner nog leeft, hoeft deze partner in 98% van de gevallen geen erfbelasting te betalen. Er geldt voor partners namelijk een vrijstelling van circa € 650.000,-. Voor de kinderen geldt echter slechts een vrijstelling van € 20.000,-.

  In de meeste gevallen zijn zij daarom wel verplicht erfbelasting te betalen. Aangezien zij echter nog geen nalatenschap ontvangen, maar enkel een vordering op de erfbelasting, moet de langstlevende ouder vaak de erfbelasting voorschieten.

  Met een tweetraps testamenterfbelasting stel je het betalen van erfbelasting uit, totdat beide ouders zijn overleden. De kinderen worden (tijdelijk) onterfd, maar ontvangen wel de nalatenschap, nadat beide ouders zijn overleden.

  Wat kost een tweetrapstestament?

  Voor het opstellen van een testament tweetraps dien je een notaris in te schakelen die de notariële akte opmaakt. De tweetrapstestament kosten variëren van minder dan € 300,- tot meer dan € 800,-. Notarissen zijn namelijk vrij om zelf een tarief vast te stellen voor hun dienstverlening. Dit is niet wettelijk vastgelegd. De grootte van het notariskantoor en waar het kantoor is gevestigd spelen dan ook een rol.

  Lees hier meer over de kosten van een testament opstellen of een levenstestament.

  Zo zijn notarissen buiten de grote stad vaak goedkoper. Andere factoren die bepalend zijn voor de tweetrapstestament kosten zijn de complexiteit van het op te stellen testament en of je bijvoorbeeld andere zaken tegelijkertijd wilt laten vastleggen door de notaris. Stel dat je ook een notaris nodig hebt bij de koop van een nieuwe woning, dan is het mogelijk om meerdere zaken voor een lager tarief te laten vastleggen.

  Het is dan ook aan te raden om voor jouw specifieke situatie diverse offertes bij verschillende notariskantoren aan te vragen. Zo krijg je een goed overzicht van de tweetrapstestament prijs in jouw situatie.

  Ontvang offertes van notarissen uit de regio

  Hoe vind je de beste notaris uit jouw omgeving om een perfect tweetrapstestament op stellen? De website Offerte.nl biedt hierbij uitkomst. Geef jouw persoonlijke wensen en postcode op via de website. Wij gaan vervolgens voor jou aan de slag om de meest geschikte notariskantoren uit de regio te selecteren. Zij sturen je daarna een offerte met tarievenlijst voor het tweetrapstestament.

  Het is dan aan jou om met de notaris die het prettigst aanvoelt rond de tafel te gaan zitten. Vul nu jouw gegevens in en zorg dat jouw tweetrapstestament perfect in orde is.