Een goedkope notaris nodig? In 3 klikken gevonden

Start vergelijken
  1. Home
  2. Notaris
  3. Een goedkope notaris nodig? In 3 klikken gevonden
  4 mins leestijd

  Op zoek naar een goedkope notaris? Vul je wensen in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van goedkope notarissen in je regio.

  Het inschakelen van een notaris kost geld. Toch heb je op bepaalde momenten een officiële notariële akte nodig, aangezien de overheid dat bij een behoorlijk aantal zaken nu eenmaal als voorwaarde stelt. Het is echter vaak voordeliger om bepaalde notariële zaken te regelen dan je denkt. Je moet dan alleen op zoek naar de goedkoopste notaris. De afgelopen jaren is het mogelijk om te kiezen, omdat de tarieven niet langer door de overheid zijn vastgesteld. Door deze marktwerking en onderlinge concurrentie tussen notarissen, heb je als consument meer te kiezen. Hoe vind je echter de goedkoopste notaris? In dit artikel lees je alles over het vinden van een goedkope notaris en hoe de website Offerte.nl hierbij kan ondersteunen.

  Goedkope notaris voor een testament

  Als je zaken rondom je testament wilt regelen, moet je bij de notaris zijn. Een testament, oftewel een uiterste wil, is een officieel document waarbij je aangeeft wat er na je overlijden met de nalatenschap moet gebeuren. Alleen een notaris is bevoegd om een testament vast te leggen. Zaken die geregeld worden, gaan meestal over onroerend goed, goederen, geld maar ook bijvoorbeeld om de voogdij van minderjarige kinderen en eventuele schulden.

  Een levenstestament kan dan persoonlijk zijn, maar er zijn diverse testamenten in omloop. De meest gebruikte testamenten zijn vruchtgebruiktestamenten, testamenten op basis van wettelijke verdeling, tweetrapstestamenten en combi-testamenten. Het voordeel van een testament is dat je kunt afwijken van de wet- en regelgeving door verschillende clausules. Ook biedt een testament vaak diverse fiscale voordelen door verstandig gebruik te maken van clausules in je testament. Een goedkope notaris kan je op de hoogte brengen van de voordelen in jouw situatie.

  goedkope notaris

  Goedkope notaris voor een samenlevingscontract

  Een goedkope notaris adviseert je graag over de mogelijkheden van een samenlevingscontract. Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen jou en je partner waarin je duidelijke afspraken maakt over het samenleven in jullie woning. In het contract kun je bijvoorbeeld afspraken maken over:

  Inboedel
  Je kunt speciale afspraken maken over de gehele inboedel in jullie woning. Over het algemeen is het gebruikelijk dat de hele inboedel van jullie samen is. Toch kun je door middel van bonnetjes zaken als persoonlijk eigendom opvoeren.

  Verblijvingsbeding
  Met het verblijvingsbeding regel je de zaken, mocht een van jullie overlijden. Als namelijk een van jullie overlijdt, kan de ander in de woning met inboedel blijven wonen.

  Kosten huishouding
  Over het algemeen draagt ieder van jullie bij aan de huishouding, afhankelijk van het inkomen. Uiteraard is het ook mogelijk om een andere afspraak te maken in jullie specifieke situatie.

  Pensioen
  Ook is het belangrijk om afspraken bij de goedkope notaris te maken over het partner- en nabestaandenpensioen. Met een samenlevingscontract kun je bij het pensioenfonds aantonen dat bij overlijden het pensioen nog steeds uitbetaald wordt.

  Fiscaal partnerschap
  Met een samenlevingscontract geniet je van fiscaal partnerschap. In dat geval doen jullie gezamenlijk belastingaangifte. Fiscaal partnerschap levert bovendien diverse financiële voordelen op.

  Goedkope notaris voor een hypotheekakte

  Als je een woning koopt, is een notaris een must bij het afsluiten van een hypotheek. Een notaris heeft namelijk als enige de bevoegdheid om de woning aan de koper te leveren. De notaris stelt een transportakte ofwel akte van levering op. Door middel van deze akte wordt de woning je eigendom. Aan de hand van de koopovereenkomst maakt de notaris de leveringsakte op. Als je een hypotheek voor de woning afsluit, stelt de notaris een hypotheekakte op.

  In dat geval geef je je woning in onderpand aan de bank in ruil voor een geldlening. De hypotheekrente en de hoogte van de hypothecaire inschrijving staan daarnaast ook in de hypotheekakte. Een goedkope notaris verzorgt de juiste hypotheekakte voor de bank.

  Hoe kom je erachter welke goedkope notaris het voordeligst is?

  Het is niet lastig om uit te vinden welke notaris het goedkoopst is. Uiteraard heeft ieder notariskantoor zijn eigen website met een tabblad “Tarieven”. Je vindt dan vaak de standaard tarieven voor veelvoorkomende gebeurtenissen die je bij de notaris regelt. Zoals de naam aangeeft, zijn het wel standaardtarieven. Voor jouw persoonlijke situatie geldt vaak dat de notaris maatwerk levert.

  De goedkoopste notaris kan dan opeens in de praktijk toch duurder uitpakken. Het is dan ook verstandig om diverse offertes op maat aan te vragen bij uiteenlopende notariskantoren voor jouw specifieke kwestie.

  Vind een goedkope notaris met Offerte.nl

  De website Offerte.nl biedt je de mogelijkheid om met de beste goedkope notarissen uit de regio in contact te komen. Geef je gegevens door en wij selecteren de meest geschikte goedkope notarissen in de omgeving. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte op maat. Het is dan aan jou om met de meest geschikte notaris rond de tafel te gaan zitten. Vul nu je persoonlijke wensen en postcode in en zorg dat je de beste notaris vindt.