Kosten Hypotheekakte Vergelijken

Offerte.be, betrouwbaar en snel

Start vergelijken
  1. Home
  2. Notaris
  3. Kosten Hypotheekakte
  5 mins leestijd

  Kosten Hypotheekakte

  Bespaar tot wel 40% op de kosten hypotheekakte. Vul het formulier in en ontvang gratis offertes.

  Ontvang kosten hypotheekakte offertes van notarissen uit de regio
  Je hebt je droomhuis gevonden, de hypotheek is aangevraagd en je hebt je vrienden opgetrommeld om te helpen verhuizen en verven. Dan blijkt echter dat je een notaris nodig hebt voor de overdracht. Of je nu een bestaande woning of een nieuwbouwwoning vrij op naam aanschaft: een notaris is nodig bij de overdracht. De notaris is namelijk de enige persoon die beëdigd is om rechtsgeldige aktes op te stellen voor het afsluiten van de hypotheek en het eigendom van de woning. Als huizenkoper moet je hier namelijk zelf voor zorgen. Maar op welke notariskosten bij de hypotheekakte dien je echter te letten? In dit artikel lees je alles over de hypotheek bij de notaris, de gemiddelde notariskosten voor de hypotheek en waar je de beste notaris in jouw omgeving vindt.

  Wat is een hypotheekakte?

  Als je een woning aanschaft met een hypotheek, teken je tijdens de overdracht bij de notaris een hypotheekakte. In dit document staat vastgelegd dat je jouw nieuwe huis als onderpand aanbiedt aan een geldverstrekker in ruil voor de hypotheek. De hypotheekakte wordt ondertekend door jou, de notaris en de geldverstrekker. Meestal wordt de geldverstrekker in de praktijk vertegenwoordigd door een medewerker van het notariskantoor. Met het tekenen van de hypotheekakte ga je een behoorlijke financiële verplichting aan, waar je gedurende een langere termijn aan vastzit. Zodra je hebt getekend, ben je ingeschreven bij het kadaster en beschik je officieel over een hypotheek op jouw naam. Uiteraard komt hier een betalingsverplichting bij kijken. De inhoud van de hypotheekaktes kunnen variëren, aangezien iedere geldverstrekker er een andere variant op na houdt. Waar de ene hypotheekakte kort en bondig is geformuleerd, staat bij de andere hypotheekakte een lang en gedetailleerd verhaal. De onderstaande bepalingen zijn echter altijd in een hypotheekakte opgenomen:

  Gegevens van de betrokken partijen. Dat zijn jij, de geldverstrekker en de notaris
  Het hypotheekbedrag. Mocht er een gedwongen verkoop nodig zijn, dan is dit het bedrag dat de geldverstrekker meteen kan opeisen.
  Het adres van jouw nieuwe huis, oftewel het onderpand van de hypotheek
  Informatie over de afgesproken hypotheek. Hierbij denk je onder andere aan het aflossingsbedrag, de hypotheekrente, de hypotheekvorm en de rentevaste periode.
  Ontvang prijsopgaven van notarissen
  Vergelijk notarissen

  Gemiddelde notaris kosten hypotheekakte

  De notaris berekent de kosten voor het opmaken van de hypotheekakte en de overdrachtsakte (dit document heet ook wel de transportakte). Bij een hypotheek van € 250.000,- liggen de notariskosten voor de hypotheekakte gemiddeld rond de € 1000,-. De tarieven voor de aktekosten van een hypotheek zijn echter niet wettelijk vastgelegd. Dit betekent dat de notarissen behoorlijk kunnen variëren in prijs. Het loont dan ook om verschillende offertes aan te vragen met betrekking tot jouw specifieke situatie. Vraag hierbij altijd een gespecificeerde offerte op, zodat je een helder overzicht hebt op wat je precies ontvangt voor welk bedrag. Wil je daarnaast nog iets anders regelen bij de overdracht, zoals een aanpassing van je testament of een samenlevingscontract? In dat geval is het aan te raden om te onderhandelen over de prijs voor alle documenten die de notaris voor jou opmaakt.

  Notariskosten nieuwbouwwoning vrij op naam (v.o.n.)

  Koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam (v.o.n.)? In dat geval hoef je de notariskosten voor de eigendomsoverdracht of BTW niet te betalen. Deze bedragen zijn bij de aanschaf van de woning inbegrepen. De notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte zijn dan echter wel voor jouw eigen rekening. Meestal betaal je hiervoor een bedrag van circa € 500,-.

  Notariskosten hypotheekakte koper

  Koop je een bestaande woning met kosten koper? In dat geval betaal je als koper de overdrachtsbelasting en de kosten voor de eigendomsoverdracht. De kosten van de leveringsakte bedraagt hierbij circa € 500,-. Tezamen met de kosten voor de hypotheekakte van € 500,- bedragen de notariskosten dus gemiddeld zo’n € 1000,-.

  Overige notaris kosten hypotheekakte

  Met deze notariskosten hypotheekakte ben je er echter nog niet. Schrik daarom niet direct, als de kosten voor de hypotheekakte hoger uitvallen. Zo zijn er bijvoorbeeld kostenposten voor verrekeningen op de nota. Hierbij kun je denken aan verrekeningen van gemeentelijke heffingen en lasten die de vorige eigenaar van jouw huis al voor het gehele kalenderjaar heeft afgedragen, maar ook bijvoorbeeld kosten voor je notaris, aankoopmakelaar en hypotheekadviseur. Handig om te weten is dat notariskosten voor de hypotheekakte fiscaal aftrekbaar zijn, als deze kosten zijn gemaakt bij het afsluiten van een lening die te maken heeft met de aankoop, het onderhoud of de verbouwing van een woning. Al met al zijn er nog veel kosten bij de aankoop van een huis.

  Ontvang kosten hypotheekakte offertes van notarissen uit de regio

  Waar vind je de meest geschikte notaris uit jouw omgeving? Het kan ingewikkeld zijn om het beste, maar toch voordeligste notariskantoor uit jouw regio te selecteren. Als je bijvoorbeeld in een grote stad gaat wonen, is het van belang om naar notariskantoren in de omliggende gemeenten te kijken. Hier liggen de prijzen vaak een stuk lager. Ook de grootte van het kantoor en de complexiteit van jouw aankoop spelen een rol bij de prijs. Offerte.nl helpt bij het vinden van het juiste notariskantoor. Geef jouw gegevens en postcode door, en wij gaan voor je op zoek naar geschikte notariskantoren. Zij sturen je een vrijblijvende offerte met tarievenlijst. Het is vervolgens aan jou om met een notaris rond de tafel te gaan zitten. Vul nu je gegevens in en kom in contact met het juiste notariskantoor uit jouw regio.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews