Snelladers

Start vergelijken
    1. Home
    2. Laadpaal
    3. Snelladers
    5 mins leestijd

    Met de groeiende populariteit van de elektrische auto wordt de vraag naar snelladers steeds groter. Snelladers spelen een essentiële rol in het faciliteren van langeafstandsreizen voor elektrische auto’s en het verminderen van de laadtijd voor EV-gebruikers. Dit zijn laadpalen met een aanzienlijk hoger vermogen. In dit artikel bespreken we de werking, voordelen en toekomstige ontwikkelingen van snelladers voor de elektrische auto.

    Direct een aantal offertes voor laadpalen ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van installateurs bij jou uit de regio!

    Start vergelijken >

    Hoe werkt snelladen? 

    Hoe werkt snelladen? Waar moet ik op letten? Snelladers werken volgens een eenvoudig proces:

    1. Identificatie: De bestuurder gebruikt een laadpas, mobiele app of ander identificatiemiddel om zich te identificeren bij de snellader.
    2. Aansluiting: De elektrische auto wordt verbonden met de snellader door middel van de eigen laadkabel.
    3. Communicatie: De snellader en het voertuig communiceren met elkaar om informatie uit te wisselen, zoals het voertuigtype, de batterijstatus en de laadcapaciteit.
    4. Vermogensafstemming: Op basis van de ontvangen informatie bepaalt de snellader het optimale vermogensniveau voor het opladen van het voertuig.
    5. Omzetting in gelijkstroom: De snellader converteert de wisselstroom (AC) van het elektriciteitsnet of zonnepanelen naar gelijkstroom (DC) en levert deze rechtstreeks aan de voertuigbatterij.
    6. Bewaking en beveiliging: De snellader bewaakt continu de laadstatus en de temperatuur van de batterij om de veiligheid te waarborgen.
    7. Voltooiing en ontkoppeling: Zodra de batterij voldoende is opgeladen of de gewenste laadlimiet is bereikt, is het oplaadproces voltooid. De bestuurder kan de laadkabel loskoppelen en zijn reis voortzetten.


    Vaak wordt gedacht dat snelladen slecht is voor de batterij van een elektrische auto. Een goede charger levert nooit meer vermogen dan dat je toestel aankan. Snelladen slecht? Zeker niet dus!
    Om de batterij te beschermen regelt het apparaat dat de batterij steeds een stuk langzamer wordt opgeladen. Snelladen gaat in het begin dus het snelst, waarna de snelheid terug zakt.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

    Formulier >

    Voordelen van snelladers:

    • Snel opladen: Snelladers bieden hoge laadsnelheden, waardoor EV’s in enkele minuten tot 80% kunnen worden opgeladen, afhankelijk van de laadcapaciteit van het voertuig.
    • Flexibiliteit en gebruiksgemak: Snelladers zijn strategisch geplaatst op locaties zoals snelwegstations, parkeerplaatsen en drukke openbare ruimtes. Dit zorgt voor gemakkelijke toegang tot snelladen tijdens reizen of dagelijkse activiteiten.
    • Ondersteuning voor langeafstandsreizen: Snelladers zijn van cruciaal belang voor het ondersteunen van een lange rit met elektrische voertuigen. De hoge capaciteit verkort de reistijd en maakt de reiservaring vergelijkbaar met die van brandstofauto’s.
    • Toekomstige groei en ontwikkelingen: Snelladertechnologieën evolueren voortdurend om hogere laadsnelheden en efficiëntie te bereiken. Er zijn al ultrasnelladers beschikbaar en er wordt gewerkt aan gestandaardiseerde oplaadprotocollen en verbeterde verbinding en samenwerking tussen verschillende snellaadnetwerken.

    Leestip:De opkomst van bidirectionele laadpalen‘. Klik hier voor het artikel.

    Toekomstige ontwikkelingen

    Er zijn verschillende ontwikkelingen te verwachten op het gebied van snelladers, waaronder:

    • Hoger vermogen: Er wordt gewerkt aan het verder verhogen van het laadvermogen van snelladers, waardoor EV’s nog sneller laden. Bij de normale openbare laadpaal ligt de maximale laadsnelheid lager. Openbare laadpalen hebben een laadvermogen van tussen de 3,7 kW en 22 kW.
    • Bidirectioneel laden: Deze technologie maakt het mogelijk om energie van het voertuig terug te voeren naar het elektriciteitsnet of naar stroomverbruikers van je woning. Dit maakt het voertuig een mobiele batterij die energieopslag biedt tijdens piekmomenten of als noodvoorziening.
    • Draadloos opladen: Draadloos opladen maakt fysieke aansluiting op een laadkabel overbodig. Het voertuig kan draadloos worden opgeladen door boven een oplaadpunt te parkeren, wat het opladen nog gebruiksvriendelijker en makkelijker maakt.
    • Slimme laadinfrastructuur: Snelladers kunnen worden geïntegreerd in een slim energienetwerk, waarbij communicatie en gegevensuitwisseling plaatsvinden tussen de laadpalen, het elektriciteitsnet en de voertuigen. Dit optimaliseert het opladen op basis van aantal factoren zoals fluctuerende energieprijzen, beschikbaarheid van duurzame energie en netbelasting.
    • Uitbreiding van laadinfrastructuur: Er wordt verwacht dat het laadnetwerk aanzienlijk zal worden uitgebreid om aan de groeiende vraag naar oplaadpunten te kunnen voldoen.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

    Formulier>


    Snelladers zijn vaak niet de meest geschikte optie voor thuisgebruik, aangezien ze hogere vermogens hebben, een stuk duurder zijn en speciale technische vereisten hebben. Voor thuis is een reguliere laadpaal het meest gangbaar. Snelladers zijn vooral bedoeld voor zakelijk gebruik en openbare plekken waar snelladen noodzakelijk is. Toch is het in sommige gevallen interessanter om een snellader thuis te installeren. Onze specialisten kunnen je daarover adviseren.
    De prijzen van snelladers kunnen variëren van enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de specificaties en het vermogen. We raden je daarom aan om verschillende offertes op te vragen en te vergelijken om een beter idee te krijgen van de kosten van snelladers die aan jouw behoeften voldoen.


    Hoewel snelladers veel voordelen bieden, zijn er ook uitdagingen die moeten worden aangepakt, zoals een uitgebreide en betrouwbare laadinfrastructuur en aanpassingen aan het energienetwerk. Niettemin spelen snelladers een cruciale rol bij het bevorderen van de transitie naar elektrische voertuigen en het vergroten van hun praktische bruikbaarheid. Met de voortdurende technologische ontwikkelingen zullen elektrische auto’s nog aantrekkelijker worden voor elke automobilist.

    Leestip:Laadpalen: Welke soorten zijn er?‘. Klik hier voor het artikel.

    Laadpaal offerte

    Via Offerte.nl brengen we jou in contact met laadpaal specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

    Eigen laadpaal aanschaffen? Benieuwd naar wat snelladers voor jou kunnen betekenen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio.

    Start vergelijken >