Laadpaal installeren: Uitbesteden of Zelf Doen? Zo werkt het

Start vergelijken
  1. Home
  2. Laadpaal
  3. Laadpaal installeren
  5 mins leestijd

  Je kiest voor duurzaam en koopt een elektrische auto, met als gevolg: je hebt een laadpaal nodig om de auto op te laden. Wel zo fijn om dat ook voor de deur te kunnen doen. Nu zijn er een paar verschillende soorten laadpalen van 1-fase laadpalen tot 3-fase laadpalen, van wallbox tot laadpaal en meer! Allemaal zaken om rekening mee te houden.
  Ook is de vraag of je de laadpaal zelf of door een erkend bedrijf wil laten installeren belangrijk. In dit artikel helpen we je hierin een weloverwogen keuze te maken.

  Direct een aantal offertes voor laadpalen ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van installateurs bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  Laadpaal installatie door een bedrijf

  Een laadpaal installeren, daar kom je natuurlijk niet onderuit wanneer je een elektrische auto aanschaft. Maar hoe gaat dat in zijn werking als je de installatie laadpaal laat doen door een bedrijf? Een laadpaal aansluiten is namelijk niet voor iedere handige doe-het-zelf klusser weggelegd. We zullen je uitleggen hoe bedrijven de laadpaal installeren.

  Bestellen, installatie laadpaal en klaar
  Wanneer je door een bedrijf een laadstation laat installeren, zal je natuurlijk eerst de laadpaal moeten bestellen. Dit kun je gewoon regelen bij de partij in kwestie. Vervolgens komt de installateur bij je thuis (of bij het bedrijf) om de laadpaal te installeren. Een gecertificeerd installateur zal de laadpaal thuis installeren en verbinden met de meterkast. Hierbij wordt een aardlekautomaat in de meterkast geplaatst en een nieuwe groep aangelegd. Hiermee bescherm je je huis tegen overbelasting.

  Vervolgens zal de installateur door de muur of vloer moeten boren om de kabels vanuit de meterkast naar buiten te kunnen trekken. Deze kabels zullen rechtstreeks in de laadpaal geplaatst worden. Daarna is het tijd om het laadstation te activeren. De installateur zet de paal op de juiste plek en zal de laadpaal thuis installeren. Binnen een dag is de paal geïnstalleerd en dus klaar voor gebruik. Je hoeft dan ook niet zelf uit te zoeken hoe het werkt, ook daarover krijg je een uitleg.

  Leestip:De opkomst van bidirectionele laadpalen‘. Klik hier voor het artikel.


  Bijkomende kosten
  Wel komen er natuurlijk meer kosten bij kijken als je de installatie overlaat aan een erkend bedrijf. Enerzijds natuurlijk de kosten van de paal zelf, en anderzijds de kosten voor installatie. Deze kosten bedragen ongeveer 400 euro, afhankelijk van wat er moet gebeuren. Het is maar de vraag of deze installatiekosten zo zwaar opwegen tegen het ‘goedkope’ zelf klussen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Laadpaal zelf installeren

  Wil je zelf de paal installeren? Het is mogelijk, maar zorg dat je weet waar je aan begint. We zullen de verschillende stappen op een rijtje zetten om zelf een laadpaal te installeren.

  Weet welke paal je nodig hebt
  Allereerst moet je weten welke laadpaal je nodig hebt. Dit is afhankelijk van het type auto en van de meterkast. De auto laadt op met een 1-fase aansluiting of met een 3-fase aansluiting. In de meterkast heb je ook of 1-fase of 3-fase aansluiting. Dit heeft invloed op de installatie. Het is handig om bij de netbeheerder de aansluitwaarde van de aansluiting te checken. Zo weet je zeker of je eventueel nog iets moet aanpassen in de meterkast.

  Verder moet je natuurlijk weten waar je de laadpaal wilt plaatsen. Op eigen grond installeren mag altijd, maar op de gemeentegrond niet. Hiervoor heb je een vergunning nodig en in dat geval moet je ook meestal de laadpaal beschikbaar stellen voor openbaar gebruik.

  Leestip:Snelladers‘. Klik hier voor het artikel.


  Groep in de meterkast realiseren
  Zoals eerder genoemd is het nodig om een aparte groep in de meterkast te realiseren. Het is belangrijk dat je goed weet hoe je dit moet aanpakken. In verband met selectiviteit moet de groep namelijk lager afgezekerd worden dan de hoofdzekering. Dit betekent dat je niet de maximale capaciteit van de hoofdzekering kan en mag benutten. Heb je de aparte groep gerealiseerd? Dan kun je verder met de installatie.

  Let op; doe dit alleen als je weet wat je doet. Werken met elektriciteit kan erg gevaarlijk zijn!

  Laadpaal aansluiten
  Zorg ervoor dat je de juiste grondkabel, aardlekschakelaar en zekeringsautomaat hebt. Dit is nodig om maximaal laadvermogen te realiseren. Heb je dit allemaal bij elkaar? Dan kan de installatie beginnen.
  Maak de behuizing van het benodigde laadstation open. Zorg ervoor dat je voorzichtig de voedingskabel aan de binnenkant pakt, zodat je deze kan aansluiten op de kabel. Deze moet je bevestigen met de wartel en aansluitingsringen.
  Vervolgens kun je de laadpaal installeren, het liefst op 80 tot 100 cm hoogte. Daarna is het zaak om de stroomaansluiting te installeren en de juiste kabels met elkaar te verbinden. Alles gelukt? Sluit de behuizing van het laadstation en je kan beginnen met laden.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  3 fase laadpaal installeren

  Een 3 fase aansluiting heeft een groter laadvermogen. Door een 3 fase laadpaal te installeren is het mogelijk om je auto sneller op te laden. Het maximale vermogen bij een 3 fase laadpaal is 3 x 230 volt. Hiermee is het mogelijk om alle nieuwere modellen elektrische auto’s op te laden. Vraag nu vrijblijvende offertes op voor de installatie van een 3-fase laadpaal.

  Vergelijk de kosten

  Het klinkt wellicht niet heel ingewikkeld om zelf een laadpaal te installeren, maar weet wel dat je met elektriciteit speelt. Dit is enorm gevaarlijk wanneer je niet precies weet wat je doet. Een fout in de meterkast kan voor grote problemen zorgen. In veel gevallen moet er gewoon een expert aan te pas komen om je te helpen met installeren of om je te adviseren. Wil je zeker weten dat het in één keer goed gaat en je veilig voor de deur jouw elektrische auto kan opladen? Ga dan voor zekerheid en kies een professioneel installatiebedrijf!

  Laadpaal offerte

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met laadpaal specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Tilburg

  Laadpaal kopen? Benieuwd naar wat een laadpaal voor jou kan betekenen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >