Laadpalen: welke soorten zijn er?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Laadpaal
  3. Laadpalen: welke soorten zijn er?
  7 mins leestijd

  Door de snelgroeiende populariteit van elektrische voertuigen (EV’s) neemt de vraag naar efficiënte en betrouwbare laadinfrastructuur toe. Laadpalen spelen een cruciale rol hierin. Om aan je individuele laadbehoefte te kunnen voldoen, is het belangrijk om het juiste type laadpaal te kiezen. Maar welke soorten laadpalen zijn er?
  In dit artikel verkennen we de soorten laadpalen, hun kenmerken, varianten en laadsnelheden, zodat je goed geïnformeerd bent bij het kiezen van de juiste laadpaal.

  Direct een aantal offertes voor soorten laadpalen ontvangen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur meerdere vrijblijvende offertes van installateurs bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >

  AC-laadpalen

  AC-laadpalen zijn de meest voorkomende vorm van laadinfrastructuur in Nederland. Ze bieden je namelijk een betrouwbare en kosteneffectieve laadoplossing. Ideaal voor thuisgebruik, zakelijk of voor andere locaties waar je langdurig parkeert. 
  AC-laadpalen leveren wisselstroom (AC) aan je elektrische auto. Dit is de vorm van elektriciteit zoals die via je stopcontact wordt aangeboden. De stroom wordt via een omvormer in het voertuig omgezet naar gelijkstroom, en wordt daarmee geschikt voor de accu van het voertuig. Het laadvermogen varieert tussen 3,7 kW en 22 kW, afhankelijk van de soorten laadpalen en de beschikbare stroomvoorziening. Met 3,7 kW duurt laden tot 80% gemiddeld 13 uur, terwijl 22 kW gemiddeld 2 uur duurt. Het aantal kW is dus zeker een belangrijk punt om mee te nemen in je aankoopbeslissing. De meeste mensen hebben genoeg aan een laadvermogen van 11 kWh.
  Het voordeel van AC-laadpalen is dat ze geschikt zijn voor de meeste elektrische voertuigen op de markt. Ze zijn gebruiksvriendelijk en toegankelijk, vereisen geen complexe installatieprocedures en kunnen eenvoudig bediend worden met een laadpas of smartphone-app. Hoewel AC-laadpalen een lage laadsnelheid hebben, voldoen ze aan de dagelijkse behoeften van de meeste elektrische auto rijders.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  DC-laadpalen

  Naast AC-laadpalen zijn er ook DC-laadpalen, ook wel bekend als ‘snelladers’. In tegenstelling tot AC-laadpalen leveren DC-laadpalen gelijkstroom aan het voertuig. De stroom wordt direct door de slimme laadpaal zelf omgezet in gelijkstroom, waardoor de laadtijd aanzienlijk wordt verkort. Dit in combinatie met de hogere vermogens van de snelladers zorgt ervoor dat het opladen van je elektrische auto slechts enkele minuten duurt. Ze zijn ideaal voor onderweg, lange afstandsreizen en locaties waar snel opladen cruciaal is. Wel zijn snelladers over het algemeen duurder dan AC-laadpalen vanwege de geavanceerde technologieën die nodig zijn voor het snelle oplaadproces. Daarom nemen de meeste mensen een AC-laadpaal voor hun huis.
  Het gebruik van snelladers vereist specifieke laadkabels en aansluitingen vanwege de hoge vermogens. Sommige oudere elektrische auto’s met lagere laadcapaciteit zijn zelfs niet geschikt voor DC-laden. Ga daarom na of jouw elektrische auto geschikt is voor DC-laden om problemen te voorkomen. 

  Leestip:Snelladers‘. Klik hier voor het artikel.

  Thuisladers of openbare laadpalen:

  AC- en DC-laders kunnen zowel thuis als op openbare plekken worden geïnstalleerd. Thuisladers zijn laadstations die op jouw eigen terrein kunnen worden geplaatst. Hierdoor ben je minder afhankelijk van openbare laadpunten en kun je jouw voertuig opladen op het moment dat het jou het beste uitkomt. Met een laadpaal thuis laden, je eigen laadpaal, kun je ook profiteren van daluren en dus een lager tarief betalen. Dit zorgt voor gemak, kostenbesparing en flexibiliteit.
  Thuisladers kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van je huis via een standaard stopcontact (1-fase) of via een speciale aansluiting voor krachtstroom (3-fase), afhankelijk van de beschikbare infrastructuur. Het installeren van een laadpaal is een complex proces dat kennis en ervaring vereist. Het is daarom altijd verstandig om een gespecialiseerde elektricien in te schakelen voor de installatie, zodat je zeker weet dat de elektrische installatie voldoet aan de vereisten en veiligheidsnormen.

  Publieke laadpalen bevinden zich op plaatsen, zoals parkeerterreinen, winkelcentra of langs de weg. Een publieke laadpaal is bedoeld voor gebruikers die onderweg hun voertuig willen opladen. In vergelijking met thuisladers biedt een openbare laadpaal over het algemeen snellere laadtijden en kunnen ze verschillende laadsnelheden aanbieden, afhankelijk van de energiebehoefte van jouw elektrische auto. Er bestaan ook nog semi publieke laadpalen. Dit zijn laadpalen die bijvoorbeeld op het parkeerterrein van een winkel staan.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Laadpalen of wallboxen

  Bij het installeren van een laadstation voor elektrische auto’s zijn er twee belangrijke opties om te overwegen: paalmontage of wandmontage. Een slimme laadpaal is een vrijstaande paal, terwijl een wallbox aan de muur van je huis wordt bevestigd. Afgezien van de fysieke verschillen zijn beide installaties verder gelijk.
  Paalmontage biedt diverse voordelen. Ten eerste biedt paalmontage flexibiliteit, omdat het laadstation vrijwel overal kan worden geplaatst en ook naar worden verplaatst. De laadinfrastructuur kan hierdoor worden uitgebreid. Verder kunnen paalmontages meerdere laadpunten bevatten, waardoor gelijktijdig opladen mogelijk is en de efficiëntie wordt verbeterd. De montage van een laadpaal is over het algemeen wel complex. Dit komt doordat er vaak graafwerk moet worden verricht om de bekabeling te regelen.

  Wandmontage biedt je een gestroomlijnd en ruimtebesparend ontwerp. Dit komt doordat het laadstation aan de muur wordt bevestigd, en er dus geen extra vloerruimte nodig is. Een ander groot voordeel van wandmontage is de toegankelijkheid. Aangezien het laadstation zich op ooghoogte bevindt, wordt het in- en uitpluggen van de elektrische auto vereenvoudigd. Bovendien vereist wandmontage geen speciale constructie of grondwerk en kan het worden aangesloten op de bestaande elektrische bekabeling en infrastructuur van je woning. Omdat wandmontage goedkoper en ruimtebesparend is nemen de meeste mensen een wallbox.

  De gemiddelde kosten van een wallbox liggen doorgaans tussen de €600 en €1.500, terwijl een ‘vrije’ laadpaal gemiddeld tussen de €800 en €1.700 kost. De installatiekosten bedragen ongeveer €350, afhankelijk van de vereiste constructie.

  Leestip:De opkomst van bidirectionele laadpalen‘. Klik hier voor het artikel.

  1-fase of 3-fase laden

  1-fase laden en 3-fase laden zijn twee verschillende laadconfiguraties voor elektrische auto’s. Het is belangrijk om de verschillen tussen beiden te begrijpen, aangezien ze invloed hebben op het laadproces van je voertuig.
  Bij 1-fase laden wordt de elektrische stroom via één losse kabel (fase) naar het voertuig gestuurd. Dit type laden wordt vaak toegepast in huishoudelijke omgevingen en bij reguliere openbare laadpalen. Het laadvermogen bij 1-fase laden is doorgaans 3,68 kW of 7,36 kW, wat resulteert in een langere oplaadduur voor je elektrische auto.
  Bij 3-fase laden wordt de elektrische stroom via drie afzonderlijke fasen van het elektriciteitsnet naar het voertuig geleid. Hierdoor wordt een hoger laadvermogen bereikt en zijn de oplaadtijden aanzienlijk sneller. Het laadvermogen bij 3-fase laden is vaak 19,2 kW of 38,4 kW. Meer weten? Klik hier voor het artikel

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >  Bij het kiezen tussen 1-fase laden en 3-fase laden zijn verschillende factoren van belang, zoals de kosten, de gewenste laadsnelheid en de capaciteit van je voertuig. 3-fase laden is ideaal voor voertuigen met een grotere batterijcapaciteit of hoger stroomverbruik, terwijl 1-fase laden meer geschikt is voor regulier dagelijks gebruik. Het maken van de juiste keuze kan je helpen om het laadproces van je elektrische auto efficiënter en gemakkelijker te maken.

  Het landschap van laadpalen blijft voortdurend evolueren als gevolg van de groeiende vraag naar elektrische voertuigen en technologische ontwikkelingen. Het is belangrijk om te benadrukken dat de beschikbaarheid en kenmerken van laadpalen kunnen variëren, afhankelijk van je locatie en de aanbieder. Gelukkig werken overheden, energiebedrijven en andere belanghebbenden nauw samen om de laadinfrastructuur verder uit te breiden en te verbeteren. Dit heeft als resultaat dat elektrisch vervoer steeds toegankelijker en efficiënter wordt voor iedereen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw regio, zodat je optimaal kunt profiteren van de groeiende mogelijkheden van laadpalen en het gemak van elektrisch rijden.

  Laadpaal offerte

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met laadpaal specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag

  Benieuwd naar wat een laadpaal voor jou kan betekenen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio.

  Start vergelijken >