De opkomst van bidirectionele laadpalen

Energie-uitwisseling tussen elektrische voertuigen en huizen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Laadpaal
  3. De opkomst van bidirectionele laadpalen: Energie-uitwisseling tussen elektrische voertuigen en huizen
  3 mins leestijd

  De groeiende populariteit van elektrische auto’s vergroot de behoefte aan geavanceerde laadinfrastructuur. Een veelbelovende ontwikkeling op dit gebied is bidirectioneel laden. Deze slimme laadpalen opent de deur naar nieuwe mogelijkheden voor energieopslag, energiebeheer en zelfs noodstroomvoorziening. Ontdek in dit artikel de werking, voordelen en toekomstperspectieven van bidirectioneel laden.

  Wil je direct offertes ontvangen voor laadpalen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van installateurs in jouw regio!

  Start vergelijken >

  Wat is bidirectioneel laden? 

  Bidirectionele laadpalen zijn oplaadstations voor EV’s die niet alleen groene stroom kunnen leveren aan het voertuig, maar ook energie van het voertuig kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet of jouw woning. Dit betekent dat bidirectioneel laden functioneert als tweerichtingsbronnen van elektriciteit.

  Leestip:Snelladers‘. Klik hier voor het artikel.

  Hoe werkt bidirectioneel laden

  De bidirectionele laadpaal maakt gebruik van omvormers en tweerichtingscommunicatie om stroom in beide richtingen te kunnen leveren. Het proces werkt als volgt:

  1. Bidirectioneel opladen van het voertuig 
   De bidirectionele laadpaal laadt het voertuig op met stroom van het elektriciteitsnet of van je zonnepanelen.
  1. Terugleveren van energie naar je woning
   Tijdens piekuren of in noodsituaties kan de opgeslagen energie in de batterij worden gebruikt voor jouw woning. De bidirectionele laadpaal fungeert als interface tussen het voertuig en jouw woning, waarbij de energie wordt omgezet van DC naar AC-stroom.d
  1. Energiebeheer en regeling
   De bidirectionele laadpaal communiceerd met het elektriciteitsnet en aangesloten EV’s, waardoor geavanceerde functionaliteiten mogelijk zijn. Denk hierbij aan het plannen van oplaad- en ontlaadsessies op basis van vraag en aanbod, optimalisatie van hernieuwbare energie en minimalisatie van netbelasting tijdens piekuren.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Voordelen van bidirectionele laden:

  • Energieopslag voor je huishouden
   EV-gebruikers kunnen hun elektrische voertuig gebruiken als energieopslagsysteem. 
  • Kostenbesparing
   Een bidirectionele lader bieden financiële voordelen omdat ze energie tegen gunstige tarieven kunnen afnemen en op piekmomenten kunnen terugleveren wanneer de prijzen hoog zijn.
  • Net-ondersteuning
   De bidirectionele laadpaal kan het elektriciteitsnet ondersteunen door (zonne) energie vanuit de accu naar het net te sturen, waardoor de belasting van het net vermindert en de stabiliteit verbetert.
  • Noodstroomvoorziening
   Bij stroomstoringen kunnen de laadpalen dienen als noodstroomvoorziening.
  • Integratie met hernieuwbare energiebronnen
   Bidirectionele laadpalen kunnen worden gekoppeld aan zonnepanelen, waardoor overtollige energie kan worden opgeslagen in de EV-batterij en later kan worden gebruikt wanneer de energieproductie laag is. Eigenlijk kan je de functie van een bidirectionele laadpaal vergelijken met die van een thuisbatterij.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Toekomstperspectieven

  Bidirectionele laden bevindt zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling, maar worden gezien als een veelbelovende duurzame technologie. Ze bieden een flexibele opslag voor je energiebeheer tussen je voertuig en je woning, wat leidt tot een betere integratie met hernieuwbare energiebronnen, een verbetering van de laadinfrastructuur, een verbeterde netstabiliteit en natuurlijk tot meer geld in je portemonnee.

  Kortom, de bidirectionele laadpaal biedt een innovatieve oplossing voor energieopslag binnen je energiesysteem. Ze bieden voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, kosten, net-ondersteuning, noodstroomvoorziening en integratie met hernieuwbare energiebronnen. Hoewel er nog uitdagingen zijn, is de toekomst van de bidirectionele laadpaal veelbelovend en draagt het bij aan een duurzamere energie-infrastructuur.

  Leestip:Laadpalen: Welke soorten zijn er?‘. Klik hier voor het artikel.

  Laadpaal offerte

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met laadpaal specialisten door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag

  Bidirectionele laadpaal kopen? Benieuwd naar wat laadpalen voor jou kunnen betekenen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Start vergelijken >