Je boekhouding uitbesteden en niet teveel betalen? Vul het formulier in en ontvang gratis offertes zodat je goed kan vergelijken.

Voor veel ondernemers is het een ware crime: de boekhouding. Als ondernemer ben je verplicht om de boekhouding van je bedrijf te voeren. Met de administratie van jouw bedrijf laat je aan derden, zoals de Belastingdienst, zien hoe jouw bedrijf ervoor staat. Degenen die in de financiële branche werken uitgezonderd, hebben de meeste ondernemers geen zin om kostbare tijd te besteden aan dit tijdrovende karwei.

In plaats van de late uurtjes op het kantoor tussen de facturen en de bonnetjes door te brengen, wil je liever aanwezig zijn op de werkvloer. Bovendien maken ondernemers lange dagen, waardoor de administratie er vaak bij inschiet. Het is dan ook een aanrader om een vakkundige boekhouder in te huren om jouw administratie op orde te houden.

Waar moet je echter op letten als je de boekhouding gaat uitbesteden? Wat zijn de voordelen en de kosten? En waar vind je de beste boekhouder uit de regio? Lees er alles over in dit artikel.

Werkzaamheden van een boekhouder

Een boekhouder houdt zich bezig met alle werkzaamheden die te maken hebben met de boekhouding van bedrijven en organisaties. Bij de boekhouding uitbesteden gaat het niet alleen om de verwerking van financiële gegevens in de administratie, ook geeft de boekhouder advies over investeringen of mogelijke aftrekposten. Daarnaast handelt de boekhouder als je financiële tussenpersoon. Sommige bedrijen specialiseren zich in bepaalde diensten, zoals horeca boekhouding of webshops.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verstrekken van financiële gegevens aan instellingen als banken of het indienen van de btw-aangiftes bij de Belastingdienst. De werkzaamheden van een boekhouder zijn daardoor zeer divers; van de aangifte voor de omzetbelasting tot de salarisadministratie of het opstellen van de jaarstukken van je onderneming. Bij de boekhouding uitbesteden bepaal je bovendien zelf welke werkzaamheden je als ondernemer uit handen wilt geven.

Sommige ondernemers houden het liefst een gedeelte van de boekhouder zelf in handen, terwijl andere bedrijven ervoor kiezen alles over te dragen aan een boekhouder of administratiekantoor.

Boekhouding uitbesteden: kosten

Uiteraard staat tegenover de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder een prijskaartje. De tarieven van boekhouders en administratiekantoren variëren echter enorm. Belangrijke factoren die de prijs bepalen zijn: welke werkzaamheden je door de boekhouder laat uitvoeren, de grootte en complexiteit van je onderneming, in welke regio je woont en hoeveel ervaring de boekhouder of het administratiekantoor heeft.

Als je bijvoorbeeld beschikt over de nodige kennis op financieel gebied, is het mogelijk om een gedeelte van de boekhouding zelf uit te voeren. Zo hoef je minder te besteden aan het administratiekantoor.

Boekhouders hanteren meestal per dienst een los uurtarief. Zo is het invoeren van facturen al tegen 50 euro per uur mogelijk. Bij het invullen van de jaarrekening, balans en belastingaangiftes rekent de boekhouder meestal tegen de 75 euro per uur. De tarieven van een beginnend boekhouder zijn daarnaast lager dan van een gerenommeerd administratiekantoor met de nodige expertise.

Om te weten hoeveel de boekhouding uitbesteden voor jouw onderneming kost, is het een aanrader om diverse offertes op te vragen bij verschillende administratiekantoren en boekhouders.

Administratie VvE uitbesteden

Aanwezig zijn bij inspecties, offertes bestuderen, onderhouden van de communicatie met de uitvoerende partijen bij onderhoudswerkzaamheden en addertjes onder het gras ondervangen zijn belangrijke opdrachten. Het beheren van kasboeken, grootboeken, bonnetjes, het budget voor het onderhoud, het vaststellen van de eigen bijdrage en het opstellen van het MJOP zijn daarnaast slechts enkele taken die bij de administratie voor de VvE horen. De VvE boekhouding omvat dus een aanzienlijke papierwinkel die de nodige kennis behoeft.

Vooral met betrekking tot de technische onderdelen van de VvE's is dit een bijzondere uitdaging. Bij een kleine VvE is het nog wel een optie om zelf te administratie te beheren. Hoe complexer en groter de financiële organisatie is, des te verstandiger het is om te kiezen voor de financiële administratie uitbesteden.

Een professionele boekhouder beschikt immers over de specifieke vakkennis, zowel op juridisch als technisch vlak. Hierdoor kent hij de weg, onderhoudt hij met de juiste contacten een uitgebreid netwerk en weet hij lastige procedures te voorkomen.

ZZP boekhouding

Als ZZP'er wil je je zoveel mogelijk focussen op je klanten. Tot in de late uurtjes je bezighouden met de facturen, bonnetjes en handgeschreven kladjes, is daarom niet ideaal. De boekhouding uitbesteden aan een professionele boekhouder zorgt ervoor dat jij je weer volledig op je kerntaken kan richten. De boekhouding uitbesteden omvat bijvoorbeeld het invullen van de aangifte omzetbelasting, het doen van de financiële administratie en het afleveren van de jaarstukken.

Des te beter de administratie op orde is, hoe gemakkelijker het invoeren van de belastingaangiften is. Zo heb je minder zorgen over de administratie. Daarnaast adviseert de boekhouder je graag over de te volgen weg op financieel gebied. Met een helder overzicht toont de boekhouder welk onderdeel van het bedrijf uitstekend verloopt en waar nog meer winst te behalen valt.

MKB boekhouding

Veruit de meeste MKB ondernemingen beschikken over een BV als rechtsvorm. Daardoor ben je als ondernemer verplicht om de jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Een betrouwbare boekhouder verzorgt graag de jaarrekening, boekhouding, administratie en belastingaangiftes voor jouw onderneming. Enkele kerntaken zijn hierbij het opzetten en inrichten van de administratie, het invullen van de VPB aangifte, het beheren van de salarisadministratie voor het personeel en het deponeren van de jaarcijfers.

Door voor de boekhouding uitbesteden te kiezen, geeft een vakkundige boekhouder je direct inzicht in je boekhouding, is de administratie op orde en heb je geen omkijken meer naar de belasting aangiftes.

Voordelen van administratie uitbesteden

De administratie uitbesteden aan een professionele boekhouder of administratiekantoor brengt veel voordelen met zich mee. We zetten ze op een rij:

  • Een professionele boekhouder bespaart tijd Bij het uitbesteden van de boekhouding aan een vakkundige boekhouder, hoef jij zelf geen tijd meer te besteden aan de administratie. Hierdoor kan jij je volledig richten op de kerntaken van je onderneming, waar je het meest in uitblinkt. Doordat de expert kennis heeft van de laatste wet- en regelgeving en dagelijks werkt in deze sector, werkt de boekhouder daarnaast ook snel en professioneel aan jouw administratie.

  • Enorme kostenbesparingen dankzij de boekhouder Ondanks dat een professionele boekhouder een kostenplaatje met zich mee brengt, verdient dit zich vaak snel terug. De boekhouder kent immers de fiscale wet- en regelgeving op zijn duim. Hierdoor weet hij de juiste fiscale voordelen voor jouw onderneming te vinden. Dit levert aanzienlijke kostenbesparingen op.

  • Geen ingewikkelde conflicten of dure procedures Een erkende boekhouder bouwt een reputatie op bij de Belastingdienst. Hierdoor voert deze instantie minder vaak controles uit op je boekhouding. Daarnaast beschikt de boekhouder over een groot netwerk, waardoor lange procedures en conflicten snel en professioneel worden opgelost.

Vind de beste boekhouder in jouw omgeving

Op zoek naar de meest geschikte boekhouder voor jouw bedrijf? Vul dan nu je gegevens in bij Offerte.nl. Wij gaan vervolgens voor jou aan de slag om de beste boekhouders te vinden. Zij sturen je een vrijblijvende offerte. Het is dan aan jou om met de meest geschikte boekhouder in zee te gaan. Geef nu je gegevens op en zorg dat je boekhouding op orde is!