Overstappen van boekhouder? Kom in contact met een boekhouder die wel pbij je poast. Vul je wensen in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van boekhouders.

Anders dan wat veel ondernemers vaak denken, is overstappen van boekhouder bijna net zo gemakkelijk als overstappen van energiemaatschappij of bank. Toch gebeurt veranderen van boekhouder niet vaak. Zelfs niet als een ondernemer ontevreden is over de geleverde diensten. Ondernemers zijn namelijk bang dat overstappen veel tijd en moeite kost. Het kan echter juist veel tijd, moeite en geld besparen, als je kiest voor overstappen naar een andere boekhouder. In dit artikel lees je alles over het overstappen van boekhouder en hoe Offerte.nl je ondersteunt bij het vinden van de meest geschikte nieuwe boekhouder uit de regio.

Inhoudsopgave

Je boekhouder opzeggen? Hij/zij is verplicht om mee te werken

De eerste onduidelijkheid die we willen wegnemen is rondom de meewerk verplichting. Een boekhouder is verplicht om mee te werken aan jouw verzoek. Hij of zij mag hier ook geen aparte kosten voor in rekening brengen.

Waarom overstappen van boekhouder?

Er zijn uiteenlopende redenen waarom ondernemers veranderen van boekhouder. Deze drie redenen komen het vaakst voor:

  • Het ontbreken van advies en fouten Je vertrouwt de huidige boekhouder niet toe met jouw volledige financiële administratie. Je bent zelf niet in staat om ieder feitje te controleren, waardoor je ervan uitgaat dat een betrouwbare professional correct en nauwkeurig met jouw gegevens om gaat. Een boekhouder die een aftrekpost vergeet mee te nemen in de cijfers of pas bij het opstellen van de jaarrekening naar jouw onderneming kijkt, is geen ideale boekhouder. Een betrouwbare professional stuurt je gedurende het loopjaar updates en geeft je adviezen, zodat je zo weinig mogelijk belasting hoeft te betalen.

  • De boekhouder groeit niet met jouw onderneming mee Als je net begint met je onderneming, ga je veelal in zee met een goedkope boekhouder. Je inkomsten zijn meestal niet hoog, waardoor je geen zin hebt in hoge vaste lasten voor een boekhouder. Zodra je onderneming echter groeit, krijg je te maken met complexe kwesties omtrent je bedrijf. Je moet bijvoorbeeld investeringen maken of personeel aannemen. Is je huidige boekhouder niet in staat om je te ondersteunen bij deze vraagstukken? Overstappen naar een andere boekhouder is in dat geval de juiste keuze.

  • Onvoldoende communicatie Een goede samenwerking gaat hand in hand met de juiste communicatie. Lukt het je niet om jouw boekhouder te bereiken? Wil je graag meer adviezen van je boekhouder, maar hebben jullie nooit contact? Voor een ondernemer spelen fiscale voordelen een belangrijke rol. Hiervoor is het essentieel dat je communiceert met je boekhouder, die op de hoogte is van de laatste wet- en regelgeving. Doordat de boekhouder weet hoe jouw onderneming in elkaar steekt, kan hij de juiste fiscale voordelen voor jou selecteren. Als er echter geen communicatie is, loop je deze voordelen mis. Overstappen van boekhouder lijkt dan een logische stap.

Checklist overdracht boekhouding

"Kan ik zomaar van boekhouder veranderen?", vragen veel ondernemers zich af. Het antwoord hierop is ja. Overweeg je over te stappen naar een andere boekhouder en ben je benieuwd hoe de overstap werkt? Met de volgende checklist overdracht boekhouding laten we zien hoe de overstap plaatsvindt.

  1. Met een opzeggingsbrief de voormalige boekhouder opzeggen.
  2. Controleer bij de voormalige boekhouder of er nog openstaande kosten aanwezig zijn. Laat dit schriftelijk vastleggen.
  3. Laat de voormalige boekhouder weten dat hij zonder schriftelijke toestemming geen taken meer mag verrichten voor jouw onderneming. Je voormalige boekhouder is verplicht om kosteloos mee te werken aan de overstap.
  4. De nieuwe boekhouder vraagt bij de oude boekhouder alle relevante gegevens op (denk hierbij aan belastingaangiften, jaarrekening en specificaties). De voormalige boekhouder is verplicht deze gegevens te verstrekken conform de beroepsregels.
  5. De nieuwe boekhouder zorgt ervoor dat je personeel tijdig hun salarisadministratie ontvangt.
  6. De nieuwe boekhouder vraagt uitstel aan bij de fiscus voor alle belastingaangiften. Op die manier ontstaat er geen situatie, waarbij de fiscus je aanmaant omdat er nog geen aangifte is gedaan.

Ontvang nu offertes van boekhouders uit de regio

De meeste ondernemers veranderen van boekhouder gedurende het eerste kwartaal van het boekjaar. Op die manier kan de voormalige boekhouder het laatste jaar afsluiten en de opgestelde jaarrekening overdragen aan de nieuwe boekhouder maar uiteraard is het ook mogelijk om tijdens het jaar over te stappen. Benieuwd wat overstappen van boekhouder voor jouw onderneming kan betekenen? Vraag diverse offertes aan van boekhouders via Offerte.nl. Geef je gegevens door en Offerte.nl selecteert meerdere boekhouders uit de regio. Zij sturen je een vrijblijvende offerte. Kies vervolgens de boekhouder die bij jouw situatie past. Overstappen van boekhouder was nog nooit zo eenvoudig!