error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Ouderlijk gezag na scheiding: alle feiten op een rij

Laatste update:

Scheiden heeft ingrijpende gevolgen. Niet alleen voor jou en je ex-partner, maar ook voor de kinderen. Ouderlijk gezag is een van de termen die je bij de scheiding vaak voorbij zal zien komen. Wat houdt het ouderlijk gezag precies in, wie heeft recht op het kind bij een scheiding en kun je eenhoofdig gezag aanvragen bij de rechtbank? Lees verder om alles te weten te komen over het ouderlijk gezag aanvragen na scheiding.

Wat betekent ouderlijk gezag precies?

Als je het ouderlijk gezag hebt over een kind, houdt dit in dat je bepaalde rechten en plichten hebt. Je bent de wettelijk vertegenwoordiger van je zoon of dochter. Dit houdt in dat je belangrijke beslissingen mag nemen voor je kind. Als je kind bijvoorbeeld een bepaalde operatie dient te ondergaan, of er een keuze voor een school moet worden gemaakt, maak jij de beslissing. Het betekent echter ook dat je mag worden aangesproken op ongewenst gedrag van je kind. Het kan hierbij gaan om schade die het kind veroorzaakt, of als het kind schulden maakt.

Ouderlijk gezag wordt vaak verward met voogdij. Bij voogdij wordt het ouderlijk gezag door anderen dan de ouders uitgeoefend. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als beide ouders zijn overleden of als de ouders door ziekte, verslaving of detentie niet voor de kinderen kunnen zorgen. Meer hierover is terug te vinden in artikel 247 van het burgerlijk wetboek.

Lees ook: checklist scheiden

Voogdij / Ouderlijk gezag na echtscheiding

Als het kind tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap is geboren, krijgen jullie beiden het gezamenlijke gezag over het kind. Het ouderlijk gezag na een echtscheiding verandert in principe niet. Beide ouders behouden het ouderlijk gezag over de kinderen. Hetzelfde geldt voor een beëindiging van een geregistreerd partnerschap, waarbij de man het kind heeft erkend. Jullie blijven beiden verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van de kinderen.

Eenhoofdig gezag aanvragen bij de rechtbank

Wil je geen gezamenlijk ouderlijk gezag na de echtscheiding? In dat geval kun je bij de rechtbank eenhoofdig gezag aanvragen. De rechtbank buigt zich vervolgens over de vraag wie bij de scheiding recht heeft op een kind. Of een kind na scheiding bij moeder of vader zal gaan wonen, wordt voor ieder kind in het gezin apart bepaald. In de meeste gevallen gaat het kind na scheiding bij moeder wonen. Kinderen vanaf 12 jaar worden hierbij door de rechtbank om hun mening gevraagd.

Aanvechten

Slechts in uitzonderlijke gevallen kent de rechtbank eenhoofdig gezag toe. Het beëindigen van het ouderlijk gezag wordt gezien als een zware maatregel, die alleen wordt toegepast als er ernstige aanleiding toe is. Het gaat daarbij om gevallen waarin het kind ernstig verwaarloosd, mishandeld of misbruikt wordt. Alleen als er onaanvaardbare risico's voor het kind zijn, waarbij geen verbetering wordt verwacht binnen een korte termijn, wordt het gezag aan een ouder toegekend. Je kunt hierbij denken aan een emigratie van een van de ouders of een ernstige drank- of drugsverslaving. Het belang van het kind staat hierbij voorop. Als je het niet met de beslissing van de rechtbank eens bent, kun je de gezagswijziging uiteraard bij de rechtbank aanvechten. Bij overeensteming van gezamenlijk gezag kan dit worden aangevraagd via DigiD.

Schakel een mediator in

Na een scheiding is het noodzakelijk om samen afspraken te maken over de verdeling van de opvoeding en de verzorging van de kinderen (co-ouderschap). Lukt het niet om in onderling overleg de opvoeding te regelen? Schakel dan een mediator in om samen afspraken neer te leggen in een ouderschapsplan. Dankzij de professionele houding van de mediator lukt het vaak om zonder tussenkomst van de rechter tot een passende oplossing te komen. Een gang naar de rechter vermijden scheelt ook heel veel geld.

Als je het onderstaande contactformulier invult, brengt Offerte.nl je in contact met de beste mediators uit de regio. Vervolgens kies jij welke mediator het meest geschikt is. Vul nu je gegevens in op het contactformulier en wij brengen je zo spoedig mogelijk in contact met de mediators.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 51 reviews over Offerte.nl

Ik vond het fijn dat er snel contact werd opgenomen door verschillende mediators. En dat wij samen met een goed gevoel een goede keus konden maken wat bij ons past.

Niks dan lof over Offerte.nl De mediator heeft ons uitstekend begeleid met het arbeidsconflict tussen mij en mijn werkgever.

In goed overleg uit elkaar, ouderschapsplan op papier en vast laten stellen wat de alimentatie per maand voor onze kinderen zou zijn.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Snelle reactie na online aanvraag; binnen het uur verschillende berichten zowel telefonisch als per mail/whats app ontvangen.

Direct werd ik gebeld door meerdere mediators, en was de keuze welke snel gemaakt.

heel goed. werd heel snel contact met mij opgenomen en dat vond ik heel prettig

prima, veel reacties gekregen op onze aanvraag

Geen toelichting

Geen toelichting

Goed en snelle terugkoppeling

Jullie site werkt tè goed. Ik heb zeer zeker een goede mediator gevonden via jullie, en daar ben ik ook erg blij mee, maar ik ben zeker twee dagen lang platgebeld door weledelgestrenge dames en heren van allerlei pluimage. Een oplossing zou kunnen zijn om aan te kunnen geven door hoevéél bedrijven je maximaal benaderd wil worden. Twee of drie om uit te kiezen was voor mij persoonlijk meer dan voldoende geweest.

Nadat we goed uit elkaar zijn gegaan, verliep het in de mediation ook vlot. Ouderschapsplan hadden we al zelf ingevuld, fijn dat het nu op papier staat.

Hele snelle reacties en duidelijke offertes

Heel goed.

Goede ervaring, we kregen gelijk bericht. En waren er al snel uit.

Goede ervaring. Ik kreeg al snel meerdere relevante offertes

handig om zo op korte termijn de juiste mediator te vinden

Snelle en prettige reacties

Ik vond het fijn dat er snel contact werd opgenomen door verschillende mediators. En dat wij samen met een goed gevoel een goede keus konden maken wat bij ons past.

We werken nog niet zo lang met Offerte.nl, maar de ervaring tot nu toe is heel positief. Goede service, geen verborgen kosten en nu al nieuwe klanten!

Geen toelichting