error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Ouderlijk gezag na scheiding: alle feiten op een rij

Laatste update:

Scheiden heeft ingrijpende gevolgen. Niet alleen voor jou en je ex-partner, maar ook voor de kinderen. Ouderlijk gezag is een van de termen die je bij de scheiding vaak voorbij zal zien komen. Wat houdt het ouderlijk gezag precies in, wie heeft recht op het kind bij een scheiding en kun je eenhoofdig gezag aanvragen bij de rechtbank? Lees verder om alles te weten te komen over het ouderlijk gezag aanvragen na scheiding.

Wat betekent ouderlijk gezag precies?

Als je het ouderlijk gezag hebt over een kind, houdt dit in dat je bepaalde rechten en plichten hebt. Je bent de wettelijk vertegenwoordiger van je zoon of dochter. Dit houdt in dat je belangrijke beslissingen mag nemen voor je kind. Als je kind bijvoorbeeld een bepaalde operatie dient te ondergaan, of er een keuze voor een school moet worden gemaakt, maak jij de beslissing. Het betekent echter ook dat je mag worden aangesproken op ongewenst gedrag van je kind. Het kan hierbij gaan om schade die het kind veroorzaakt, of als het kind schulden maakt.

Ouderlijk gezag wordt vaak verward met voogdij. Bij voogdij wordt het ouderlijk gezag door anderen dan de ouders uitgeoefend. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als beide ouders zijn overleden of als de ouders door ziekte, verslaving of detentie niet voor de kinderen kunnen zorgen. Meer hierover is terug te vinden in artikel 247 van het burgerlijk wetboek.

Lees ook: checklist scheiden

Voogdij / Ouderlijk gezag na echtscheiding

Als het kind tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap is geboren, krijgen jullie beiden het gezamenlijke gezag over het kind. Het ouderlijk gezag na een echtscheiding verandert in principe niet. Beide ouders behouden het ouderlijk gezag over de kinderen. Hetzelfde geldt voor een beëindiging van een geregistreerd partnerschap, waarbij de man het kind heeft erkend. Jullie blijven beiden verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van de kinderen.

Eenhoofdig gezag aanvragen bij de rechtbank

Wil je geen gezamenlijk ouderlijk gezag na de echtscheiding? In dat geval kun je bij de rechtbank eenhoofdig gezag aanvragen. De rechtbank buigt zich vervolgens over de vraag wie bij de scheiding recht heeft op een kind. Of een kind na scheiding bij moeder of vader zal gaan wonen, wordt voor ieder kind in het gezin apart bepaald. In de meeste gevallen gaat het kind na scheiding bij moeder wonen. Kinderen vanaf 12 jaar worden hierbij door de rechtbank om hun mening gevraagd.

Aanvechten

Slechts in uitzonderlijke gevallen kent de rechtbank eenhoofdig gezag toe. Het beëindigen van het ouderlijk gezag wordt gezien als een zware maatregel, die alleen wordt toegepast als er ernstige aanleiding toe is. Het gaat daarbij om gevallen waarin het kind ernstig verwaarloosd, mishandeld of misbruikt wordt. Alleen als er onaanvaardbare risico's voor het kind zijn, waarbij geen verbetering wordt verwacht binnen een korte termijn, wordt het gezag aan een ouder toegekend. Je kunt hierbij denken aan een emigratie van een van de ouders of een ernstige drank- of drugsverslaving. Het belang van het kind staat hierbij voorop. Als je het niet met de beslissing van de rechtbank eens bent, kun je de gezagswijziging uiteraard bij de rechtbank aanvechten. Bij overeensteming van gezamenlijk gezag kan dit worden aangevraagd via DigiD.

Schakel een mediator in

Na een scheiding is het noodzakelijk om samen afspraken te maken over de verdeling van de opvoeding en de verzorging van de kinderen (co-ouderschap). Lukt het niet om in onderling overleg de opvoeding te regelen? Schakel dan een mediator in om samen afspraken neer te leggen in een ouderschapsplan. Dankzij de professionele houding van de mediator lukt het vaak om zonder tussenkomst van de rechter tot een passende oplossing te komen. Een gang naar de rechter vermijden scheelt ook heel veel geld.

Als je het onderstaande contactformulier invult, brengt Offerte.nl je in contact met de beste mediators uit de regio. Vervolgens kies jij welke mediator het meest geschikt is. Vul nu je gegevens in op het contactformulier en wij brengen je zo spoedig mogelijk in contact met de mediators.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 45 reviews over Offerte.nl

Geen toelichting

Was goed en begrijp baar zeker een aanrader je word heel snel gebeld en netjes geholpen

Geen toelichting

heel goed. werd heel snel contact met mij opgenomen en dat vond ik heel prettig

Heel goed.

Goede ervaring. Ik kreeg al snel meerdere relevante offertes

Prima. Snelle reactie van 4 bedrijven die hun offerte aanbieden. Geen verdere spam.

Hele snelle reacties en duidelijke offertes

Goed en snelle terugkoppeling

We werken nog niet zo lang met Offerte.nl, maar de ervaring tot nu toe is heel positief. Goede service, geen verborgen kosten en nu al nieuwe klanten!

Goed. Snelle respons. Vanuit uw netwerk mediator aangesteld.

Geen toelichting

prima!

Ik vond het fijn dat er snel contact werd opgenomen door verschillende mediators. En dat wij samen met een goed gevoel een goede keus konden maken wat bij ons past.

Mediator heeft gelukkig de verstandhouding tussen mij en mijn ex weer op normaal niveau kunnen krijgen. En kan zodoende mijn kinderen weer zien.

Allen hebben gereageerd. En dat is zeer positief.

Goede ervaring, we kregen gelijk bericht. En waren er al snel uit.

Voldoende goede offertes gekregen, resultaat bereikt. Contact met medewerker echter dramatisch. Zij wilde een vraag stellen, maar accepteert niet dat het even niet uitkomt. Belt niet terug ook niet op verzoek van mij.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Arbeidsconflict met mijn werkgever. Ik had een mediator nodig. Gelukkig werd ik meteen gebeld door verschillende mediators.

Geen toelichting

Geen toelichting