Scheiden met huwelijkse voorwaarden

Start vergelijken
    1. Home
    2. Mediation
    3. Scheiden met huwelijkse voorwaarden zonder gedoe
    4 mins leestijd

    Scheiden met huwelijkse voorwaarden is niet altijd simpel. Bij een scheiding komt meer kijken dan alleen jouw spullen pakken en verhuizen. Beide partijen hebben hun eisen en wensen. Ook zijn er genoeg voorwaarden waarmee rekening gehouden moet worden. Het is hierom belangrijk om duidelijke afspraken te maken op dit gebied om misverstanden te voorkomen. Een mediator zorgt ervoor dat beide partijen tevreden zijn met de afwikkeling. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan om te zien wat een mediator voor u kan betekenen.

     

    Vergelijk mediators

     

    Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

    Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die vóór of tijdens het huwelijk bij een notaris kunnen worden opgesteld. In deze huwelijkse voorwaarden kunt u regelen dat u beiden (voor een deel) gescheiden vermogens houdt tijdens het huwelijk. De bekendste soorten huwelijkse voorwaarden zijn:

    • De koude uitsluiting
    • De beperkte gemeenschap

    Koude uitsluiting

    De koude uitsluiting is een overeenkomst van huwelijkse voorwaarden waarbij tussen partijen geen enkele gemeenschap van goederen ontstaat wordt ook wel koude uitsluiting genoemd. Bij de koude uitsluiting regelen beide partners dat hun inkomen of vermogen op geen enkele wijze samenvloeit of verrekend wordt. Beide partijen houden dus hun eigen vermogen en inkomen. De huwelijkse voorwaarden bij de koude uitsluiting hebben tot gevolg dat er tussen u en uw echtgenoot nauwelijks financiële banden bestaan. Eventuele alimentatie is het enige dat beide partijen financieel bindt.

    Beperkte gemeenschap

    De beperkte gemeenschap is een overeenkomst van huwelijkse voorwaarden waarbij er tussen de partijen sprake is van een gemeenschappelijk deel en een privédeel. Er is een keuze om bijvoorbeeld het eigen bedrijf, de inboedel of de woning wil in de gemeenschap te laten vallen en de rest niet. Als er niet vooraf naar de notaris gaat, wordt er getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Dit zijn in het kort de gevolgen:

    • Persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven van jou.
    • Gezamenlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven gezamenlijk. • Gaan jullie uit elkaar, dan heb je recht op al je persoonlijke bezittingen en schulden. Gezamenlijke bezittingen moeten jullie verdelen.

    Verrekenen huwelijkse voorwaarden bij scheiding

    In veel huwelijkse voorwaarden is een verrekenbeding opgenomen. Dit betekent eigenlijk dat er te zijner tijd berekend moet worden wie wat heeft ingebracht. Door het toevoegen van een verrekenbeding bij een algehele uitsluiting van elke gemeenschap van goederen kunnen de bezwaren van een koude uitsluiting enigszins worden opgelost. Er bestaan een aantal verschillende verrekenstelsels bij een echtscheiding.

    Gemeenschap van vruchten en inkomsten Gemeenschap van vruchten en inkomsten is een voorbeeld van een verrekenstelsel. Als men dit beding in huwelijkse voorwaarden opneemt blijven alle eigendommen die voor het huwelijk gekregen zijn buiten de gemeenschap. Alle eigendommen die de gehuwde personen binnen het huwelijk hebben gekregen vallen binnen de gemeenschap. Een goed valt niet in de gemeenschap wanneer dit voor meer dan de helft van de prijs betaald is uit het privévermogen van één van de partners. Erfenissen en schenkingen tijdens het huwelijk vallen niet in de gemeenschap.

    Periodiek verrekenbeding Periodiek verrekenbeding houdt in dat periodiek de echtgenoten de overgespaarde inkomsten met elkaar zullen delen. De inkomsten die de echtgenoten overhouden na voldoening van de kosten van de huishouding zijn de overgespaarde inkomsten. Indien een periodiek verrekenbeding in de huwelijksvoorwaarden wordt opgenomen, is het van belang om een goede administratie bij te houden en daadwerkelijk jaarlijks tot verrekening over te gaan. De berekening van het te verrekenen bedrag legt u bij voorkeur (jaarlijks) schriftelijk vast.

    Een praktische methode is het hele jaar het verdiende geld op een “gezamenlijke bankrekening” te storten en daaruit alle uitgaven voor de gezamenlijke huishouding te betalen. Die bankrekening behoort, omdat er geen gemeenschappelijk vermogen is, tot het vrije mede-eigendom van beiden; na afloop van een jaar dient het saldo alsnog verdeeld te worden, bijvoorbeeld door storting op de privérekeningen.

    Huwelijkse voorwaarden scheiding goed regelen?

    Het is belangrijk dat dit goed geregeld wordt aan vaak is dat te ingewikkeld om met zijn tweeën uit te komen. Door een mediator in te schakelen kan er gemakkelijker afspraken worden gemaakt om tot een eerlijke overeenkomst te komen. Vul het formulier in om offertes van mediators aan te vragen en ontvang direct een prijsindicatie. Dit is geheel vrijblijvend en gratis en je zit dus nergens aan vast.