error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Wat kost een scheiding precies?

Laatste update:

(Online) scheiden is helaas niet gratis. De kosten voor een advocaat zijn aanzienlijk. Bovendien dien je voor de uitspraak door de rechtbank ook te betalen. Aangezien advocaten en mediators werken met uurtarieven, is het van tevoren vrij lastig om in te schatten wat een scheiding kost. Gemiddeld liggen de echtscheiding kosten bij de rechtbank tussen de € 3.000 en € 5.000.

Hierbij geldt: hoe complexer jullie relatie, des te duurder de scheiding zal zijn. In dit artikel lees je alles over de echtscheiding kosten en hoe de kosten zo laag mogelijk gehouden kunnen worden, en beantwoorden we vragen als "Wat kost mediation bij scheiding?".

Kosten scheiding; verschillende factoren

Velen vragen zich af: "Wat kost scheiden nu precies?" De kosten scheiding worden bepaald aan de hand van een aantal factoren. Allereerst betaal je wanneer je gaat scheiden samen met je ex-partner kosten voor een advocaat. Bedenk wel dat de kosten van een advocaat een stuk lager zullen uitvallen wanneer beide partijen in goed overleg uit elkaar kunnen gaan.

Er bestaan behoorlijke verschillen in de tarieven van advocaten. De gemiddelde advocaat houdt een uurtarief van €125 - €200 aan. Daarnaast betaal je griffierechten voor het starten van de procedure bij de rechtbank. Ook het deurwaardersexploot brengt kosten met zich mee (zo'n € 60,-). Ten slotte zijn er eventuele bijkomende kosten van een notaris, therapeut of accountant.

Lees ook: huis verkopen bij echtscheiding

De prijs zo laag mogelijk houden?

Zoek je naar een manier om de echtscheiding kosten zo laag mogelijk te houden? De hoogste kostenpost zijn de advocaatkosten. Als je het in grote lijnen met je ex-partner eens bent over het uitelkaar gaan, is het verstandig om een scheidingsmediator in te schakelen. De scheidingsmediator begeleidt bij onderhandelingen en vindt onafhankelijk een gezamenlijke uitweg voor de scheiding. In dit geval hoeft er maar één mediator te worden ingeschakeld bij de scheiding, in plaats van twee advocaten.

Mediation?

Op de vraag "Wat kost mediation bij scheiding?" is geen eenduidig antwoord te geven. Er bestaan geen vastgestelde mediator kosten voor scheiden. De mediator kosten hangen af van de duur en het aantal keren dat je de scheidingsmediator raadpleegt. Gemiddeld kost een scheidingsmediator circa € 150,- per uur (exclusief BTW). Over het algemeen worden de kosten voor een mediator door beide partijen gedeeld.

De voordelen van mediation bij scheiding

Mediation biedt een aantal voordelen ten opzichte van een scheiding bij de rechtbank. Allereerst is mediation veel goedkoper. De vraag "Wat kost mediation bij scheiding?" kan daarom worden beantwoord met honderden euro's, in plaats van duizenden. Hierbij gelden soms regelingen waardoor tarieven aftrekbaar zijn bij ofwel de overheid, ofwel de rechtsbijstandverzekeraar. Daarnaast kom je bij mediation sneller tot een oplossing (gemiddeld na 15 weken). Bovendien is ruim driekwart tevreden over de geboden oplossing en het feit dat een vechtscheiding is voorkomen. Ook het in goed overleg afstemmen van een eerlijke vorm van alimentatie is prettig voor beide partijen. Bekijk voor meer informatie de Rechtwijzer.

Kom in contact met de beste mediator in jouw omgeving

Het precieze tarief van je scheiding hangt er onder meer van af bij welke mediator je aanklopt. De website Offerte.nl brengt je graag in contact met de beste mediator in jouw omgeving. Vul nu je gegevens in en wij gaan voor je aan de slag om de vijf beste echtscheidingsmediators in jouw regio te vinden. Maak vervolgens vrijblijvend een kennismakingsgesprek met deze mediators om degene te vinden die het beste bij je past. Vul snel het formulier in, zodat jij op de juiste manier de scheiding met je ex-partner kunt regelen.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 51 reviews over Offerte.nl

Goede ervaring. Ik kreeg al snel meerdere relevante offertes

Geen toelichting

Goed. Snelle respons. Vanuit uw netwerk mediator aangesteld.

Geen toelichting

Geen toelichting

handig om zo op korte termijn de juiste mediator te vinden

Na conflict met mijn aannemer, heb ik door hulp met de mediator een schikking kunnen treffen.

Geen toelichting

Na de aanvraag online zijn we direct heel goed benaderd. Heeft voor ons in dit geval super gewerkt.

We werken nog niet zo lang met Offerte.nl, maar de ervaring tot nu toe is heel positief. Goede service, geen verborgen kosten en nu al nieuwe klanten!

Positief. Ik kreeg binnen 1 dag 2 offertes toegestuurd.

Voldoende goede offertes gekregen, resultaat bereikt. Contact met medewerker echter dramatisch. Zij wilde een vraag stellen, maar accepteert niet dat het even niet uitkomt. Belt niet terug ook niet op verzoek van mij.

Snelle reactie na online aanvraag; binnen het uur verschillende berichten zowel telefonisch als per mail/whats app ontvangen.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Niks dan lof over Offerte.nl De mediator heeft ons uitstekend begeleid met het arbeidsconflict tussen mij en mijn werkgever.

Snel en doeltreffend en ruime keuze om mediator te kiezen

Was goed en begrijp baar zeker een aanrader je word heel snel gebeld en netjes geholpen

Goed en snelle terugkoppeling

Binnen enkele uren al meerdere telefonische reacties. Zeer positief!

Snelle en prettige reacties

Geen toelichting

Mediator heeft gelukkig de verstandhouding tussen mij en mijn ex weer op normaal niveau kunnen krijgen. En kan zodoende mijn kinderen weer zien.