error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →

Wat kost een scheiding? Alles over een scheiding en mediation op een rij

Laatste update:

Scheiden is helaas niet gratis. De kosten voor een advocaat zijn aanzienlijk. Bovendien dien je voor de uitspraak door de rechtbank ook te betalen. Aangezien advocaten en mediators werken met uurtarieven, is het van tevoren vrij lastig om in te schatten wat een scheiding kost. Gemiddeld liggen de echtscheiding kosten bij de rechtbank tussen de € 3.000 en € 5.000.

Hierbij geldt: hoe complexer jullie relatie, des te duurder de scheiding zal zijn. In dit artikel lees je alles over de echtscheiding kosten en hoe de kosten zo laag mogelijk gehouden kunnen worden, en beantwoorden we vragen als "Wat kost mediation bij scheiding?"

Factoren die de kosten bepalen

Velen vragen zich af: "Wat kost een scheiding nu precies?" Een aantal factoren spelen een rol bij de hoogte van de echtscheiding kosten. Allereerst betaal je samen met je ex-partner kosten voor een advocaat. Er bestaan behoorlijke verschillen in de tarieven van advocaten. Daarnaast betaal je griffierechten voor het starten van de procedure bij de rechtbank. Ook het deurwaardersexploot brengt kosten met zich mee (zo'n € 60,-). Ten slotte zijn er eventuele bijkomende kosten van een notaris, therapeut of accountant.

Hoe blijven de echtscheiding kosten zo laag mogelijk?

Zoek je naar een manier om de echtscheiding kosten zo laag mogelijk te houden? De hoogste kostenpost zijn de advocaatkosten. Als je het in grote lijnen met je ex-partner eens bent, is het verstandig om een scheidingsmediator in te schakelen. De scheidingsmediator begeleidt bij onderhandelingen en vindt onafhankelijk een gezamenlijke uitweg voor de scheiding. In dit geval hoeft er maar één mediator te worden ingeschakeld bij de scheiding, in plaats van twee advocaten.

Wat kost mediation bij scheiding?

Op de vraag "Wat kost mediation bij scheiding?" is net als op de vraag "Wat kost een scheiding?" geen eenduidig antwoord te geven. Er bestaan geen vastgestelde mediator kosten. De mediator kosten hangen af van de duur en het aantal keren dat je de scheidingsmediator raadpleegt. Gemiddeld kost een scheidingsmediator circa € 150,- per uur (exclusief BTW). Over het algemeen worden de kosten voor een mediator door beide partijen gedeeld.

Mediation bij scheiding: de voordelen

Mediation biedt een aantal voordelen ten opzichte van een scheiding bij de rechtbank. Allereerst is mediation veel goedkoper. De vraag "Wat kost mediation bij scheiding?" kan daarom worden beantwoord met honderden euro's, in plaats van duizenden. Hierbij gelden soms regelingen waardoor tarieven aftrekbaar zijn bij ofwel de overheid, ofwel de rechtsbijstandverzekeraar. Daarnaast kom je bij mediation sneller tot een oplossing (gemiddeld na 15 weken). Bovendien is ruim driekwart tevreden over de geboden oplossing.

Kom in contact met de beste mediator in jouw omgeving

Het precieze tarief hangt er onder meer van af bij welke mediator je aanklopt. De website Offerte.nl brengt je graag in contact met de beste mediator in jouw omgeving. Vul nu je gegevens in en wij gaan voor je aan de slag om de vijf beste echtscheidingsmediators in jouw regio te vinden. Maak vervolgens vrijblijvend een kennismakingsgesprek met deze mediators om degene te vinden die het beste bij je past. Vul snel het formulier in, zodat jij op de juiste manier de scheiding met je ex-partner kunt regelen.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
De beste manier om je huis te verkopen bij een echtscheiding
Lees meer
Wat kost een mediator? Vergelijk direct op uurtarief
Lees meer
Mediation bij vreemdgaan of een affaire; dit zijn de opties
Lees meer
Een ouderschapsplan mediator helpt bij het ouderschapsplan
Lees meer
Mediation is een vorm van vrijwillige conflictbemiddeling
Lees meer
Wat te doen bij ziekmelding na een arbeidsconflict
Lees meer
Weinig contact of ruzie tussen ouders en volwassen kind?
Lees meer
Constant ruzie in de relatie? Dit zijn de mogelijke oplossingen
Lees meer
⋙ Wat moet ik regelen? Bekijk de echtscheiding checklist
Lees meer