Boekhoudprogramma vergelijken of een boekhouder nodig? Vul ons formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van boekhoudprogramma’s en/of boekhouders uit de regio.

Voor veel ondernemers is het bijhouden van de boekhouding een ware crime. De omvangrijke fiscale wet- en regelgeving maakt het opvolgen van de regels zeer ingewikkeld. Bovendien wil je als ondernemer bezig zijn met je passie en is aanwezigheid op de werkvloer daarbij een must. Het laatste waar je dan ook behoefte aan hebt, is je opsluiten in het kantoor tussen de bonnetjes, facturen en beschreven kladjes.

Er zijn daarom verscheidene manieren om de boekhouding vlotter bij te houden. De ene ondernemer kiest voor online boekhouden met een boekhoudprogramma, terwijl de andere zijn administratie uitbesteedt aan een vakbekwame boekhouder. Wat is de beste optie voor jouw onderneming? In dit artikel zetten we de verschillende voor- en nadelen op een rij.

Boekhoudprogramma voor een overzichtelijke administratie

Een boekhoudprogramma bestaat uit software waarmee de boekhouding op een handige manier wordt geautomatiseerd. Met dit instrument voer je de financiële administratie gemakkelijk in en houd je het snel op orde. Nadat je de dagelijkse boekhoudkundige werkzaamheden hebt ingevoerd, stelt het programma automatisch een resultatenrekening en balans op. Verder vervult het programma nog meer boekhoudkundige werkzaamheden zonder dat je zelf veel verstand hoeft te hebben van de materie. Het is daarom een handige tool in vergelijking met offline boekhouden.

Waarop letten bij boekhoudsoftware?

Als je begint met het opstarten van de financiële administratie in je onderneming, is het van belang dat je let op de vereisten die de overheid hieraan stelt. De Belastingdienst hanteert namelijk een aantal eisen met betrekking tot hoe je factureert, hoe je de administratie bewaart en op welke manier je de aangiftes doorgeeft. Vrijwel alle boekhoudsoftware voldoet aan de eisen van de fiscus. Toch is het van belang om bij de keuze voor een boekhoudprogramma niet alleen te letten op de prijs, maar ook op gebruiksgemak en of de boekhoudsoftware aansluit bij de vereisten van derden.

Voor grotere bedrijven of voor het MKB is een boekhoudprogramma geen goede keuze. Overweeg je ZZP'er te worden? Er zijn boekhouders die zich specialiseren op zelfstandigen.

Boekhoudprogramma vergelijken

Er bestaan grote verschillen tussen de diverse programma's voor boekhouding die verkrijgbaar zijn. Naast een enorme variatie in prijs speelt het gebruikersgemak een grote rol. Verder zijn de verschillende functionaliteiten en de updates van de software belangrijke factoren. Ben je werkzaam in een specifieke branche? Er zijn ook specifieke boekhoudprogramma's voor de VVE en specifieke taxi boekhoudprogramma's.

 • Prettig gebruiksgemak Gebruiksgemak speelt een belangrijke rol bij de keuze voor boekhoudsoftware. Sommige programma's zijn voor een leek vrijwel niet te begrijpen. En dit terwijl starters tegenwoordig lang niet allemaal meer een boekhouder inhuren. Als je dus van plan bent om zelf een ZZP boekhoudprogramma of een boekhoudprogramma voor VvE te gaan gebruiken, is het van belang dat de software eenvoudig werkt. In het algemeen zijn de meeste programma's geschikt, maar kies niet direct voor software waar je journaalposten en grootboekrekeningen moet invullen. Indien je niet over deze boekhoudkundige kennis beschikt, is een eenvoudig programma voor boekhouding de beste optie.

 • Boekhoudsoftware die met zijn tijd meegaat Kies voor boekhoudsoftware die meegaat met zijn tijd. Zo zijn er programma's die bijvoorbeeld niet via de cloud functioneren. De cloud is echter handig, omdat het zorgt voor een makkelijke koppeling, updates van afstand mogelijk zijn en back-ups eenvoudig te regelen zijn. De boekhouding bijhouden verloopt op deze wijze veel sneller.

 • Boekhoudprogramma met de juiste functies Selecteer een boekhoudprogramma dat past bij de wensen van je bedrijf. Let daarbij op de functionaliteiten die het programma aanbiedt. Vooral als je bedrijf groter wordt, merk je hoe belangrijk de verschillende mogelijkheden van boekhoudsoftware zijn. Het is immers noodzakelijk dat het programma je een helder overzicht geeft van de cijfers. Als je naast jouw programma extra software aan moet schaffen voor de debiteuren-, klanten- of personeelsadministratie, is het beter om direct één goed softwarepakket aan te schaffen. Belangrijke functies die niet in ieder boekhoudprogramma voorkomen, zijn:

 • Urenregistratie

 • Ritten-/kilometeradministratie

 • Salarisadministratie

 • Jaarrekening en balans

 • Direct aangiftes versturen

 • Debiteurenadministratie

 • Voorraadadministratie

 • Buitenlandse facturen en valuta

 • De kosten van een boekhoudprogramma

Uiteraard spelen de kosten voor boekhoudsoftware een belangrijke factor bij de aanschaf. - Een extreem goedkoop programma is namelijk niet altijd het beste boekhoudprogramma. Als je immers met een ander online boekhoudprogramma bijvoorbeeld eenvoudig de rittenadministratie door middel van een mobiele app kan invoeren, de software veel sneller is en de methode van het bijhouden van betalingen prettiger werkt, scheelt het bijhouden van je debiteuren soms wel uren per maand. Deze kostbare tijd besteed je dan op een nuttigere manier aan je bedrijf.

Voor- en nadelen van een boekhoudprogramma

Gebruik maken van online boekhoudsoftware heeft zijn voor- en nadelen. In het onderstaande overzicht zetten we ze op een rij.

Voordelen boekhoudsoftware

 • Je beschikt 24 uur per dag, 7 dagen per week over een actueel overzicht van je bedrijfsresultaten
 • Je hebt altijd een online back-up van je complete financiële administratie
 • Je betaalt een laag tarief voor je abonnement per maand Het is gemakkelijk om aanvullende software te koppelen zoals kassa-, webshop- en CRM-software

Nadelen boekhoudsoftware

 • Zelf de volledige boekhouding bijhouden kost tijd
 • Je beschikt niet over een sparringspartner voor ondernemersvragen
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor een tijdige en correcte belastingaangifte en het opstellen van de jaarcijfers
 • Als je fouten maakt of fiscale kansen misloopt, kan dit leiden tot een hoge boete

Geen zorgen over de boekhouding met een vakkundige boekhouder

Heb je geen tijd of zin om je urenlang bezig te houden met de financiële administratie van je bedrijf? Besteed dan je boekhouding uit aan een professionele boekhouder of administratiekantoor. De boekhouder beschikt over een gedegen opleiding en laat zich regelmatig bijscholen over de laatste wijzigingen op het gebied van de fiscale regelgeving. Zo ben je er gegarandeerd zeker van dat de boekhouding in orde is.

Werkwijze boekhouding uitbesteden

Er zijn twee manieren waarop je de financiële administratie van je onderneming kan uitbesteden aan een boekhouder of administratiekantoor. Zo kies je voor een volledige of een gedeeltelijke uitbesteding van je administratie.

 • Volledige boekhouding uitbesteden Bij het volledig uitbesteden van de boekhouding neemt de boekhouder of het administratiekantoor het complete papierwerk voor je uit handen. Jij hoeft slechts de urenstaten en de personeelsmutaties bij te houden en door te geven aan het kantoor. Op basis van deze gegevens houdt de boekhouder een volledige loonadministratie voor je bij, verstuurt de loonstroken en jaaropgaven en verzorgt de aangifte van de loonbelasting.

Indien er wijzigingen in de wet- en regelgeving zijn of de verplichte CAO binnen de branche van je onderneming wordt aangepast, voert de boekhouder de wijzigingen door in de administratie. Zo heb je geen enkele zorgen meer over de boekhouding van je bedrijf. Daarnaast bieden veel boekhouders andere services aan. Denk hierbij aan het opstellen van arbeidsovereenkomsten, het aanmelden van nieuwe medewerkers bij instanties en het invullen van de aangiftes voor het pensioenfonds en voor ziekengeldverzekeringen.

Verder adviseert de boekhouder je over fiscale voordelen voor ondernemers, ziekteverzuim en op het vlak van het arbeidsrecht.

 • Gedeeltelijke boekhouding uitbesteden Als je ervoor kiest de boekhouding gedeeltelijk uit te besteden, verdeel je in onderling overleg met de boekhouder de taken. Zo verzorgt de boekhouder bijvoorbeeld de berekening van het salaris of de verzending van de loonstroken en jaaropgaven. Zelf regel je de salarisbetaling, de afdracht van de loonheffingen en de loonbelastingaangifte. De boekhouders die krachtens deze methode werken, maken vrijwel altijd gebruik van een digitaal platform.

Het grote voordeel van dit systeem is dat je eenvoudig inzicht hebt in je eigen financiële administratie. Daarnaast werkt het ook zeer flexibel. Je vult op een eenvoudige manier zelf de veranderingen in het systeem in. Het is zelfs mogelijk medewerkers toegang te verlenen tot het systeem met Employee Self Service (ESS). Zo vullen zij zelf declaraties en verlofaanvragen in.

Voor- en nadelen van een professionele boekhouder

Net als het gebruik van een boekhoudprogramma voor de financiële administratie, brengt het inschakelen van een vakbekwame boekhouder voor de boekhouding diverse voor- en nadelen met zich mee. We zetten ze hier op een rij.

Voordelen professionele boekhouder

Je bespaart veel kostbare tijd die je kunt steken in de kerntaken van je onderneming Je hoeft niet op de hoogte te zijn van de laatste fiscale wet- en regelgeving Je bent verzekerd van een correcte administratie. Als er fouten ontstaan, is de boekhouder verantwoordelijk voor de boete Je beschikt over een sparringspartner die op financieel gebied met je meedenkt over de groei van je onderneming

Nadelen professionele boekhouder

Je betaalt een boekhouder veelal per uur, waardoor de kosten hoger zijn dan een boekhoudprogramma. Bij een volledige uitbesteding van de administratie krijg je pas inzicht in de cijfers van je onderneming tijdens een afspraak met de boekhouder. Bedrijfsprocessen als kassasystemen, facturatie en CRM kun je niet gemakkelijk koppelen aan de administratieve gegevens

Vind de juiste boekhouder met Offerte.nl

Wil je weten wat een boekhouder voor de financiële administratie van jouw bedrijf kan betekenen? Via de website van Offerte.nl kom je in contact met de beste boekhouders in jouw omgeving. Vul je persoonlijke wensen en eisen in en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte boekhouders uit de regio te vinden. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte met tarievenlijst.

Het is dan aan jou om met de beste boekhouder in zee te gaan. Vul nu je gegevens in en zorg dat je boekhouding in orde is!