Wat kosten zonnepanelen? De prijzen uitgelegd

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Wat kosten zonnepanelen? De prijzen uitgelegd
  5 mins leestijd

  De kosten van zonnepanelen hangen af van een aantal factoren, namelijk: de hoeveelheid, het soort en het vermogen van de zonnepanelen. Voor het aanschaffen van 10 zonnepanelen kan je uitgaan van een investering tussen de €3800 en €5000 euro.

  Zonnepanelen kopen is een slim idee. Met zonnepanelen bespaar je op energiekosten en krijg je een vergoeding voor de stroom die je levert aan het net. Al met al kunnen zonnepanelen je op de lange termijn veel kosten besparen. Maar hoeveel kost het nu precies om zonnepanelen aan te schaffen? En wat is de terugverdientijd? In dit artikel bespreken we alle zonnepanelen kosten!

   

  Gratis zonnepanelen advies?

   

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

   

  Offertes vergelijken >

   

  Kosten zonnepanelen

  Zonnepanelen aanschaffen is een flinke investering. We begrijpen dan ook dat je vooraf wil weten wat de precieze kosten van zonnepanelen zullen zijn. Hieronder zullen we alle kosten die bij zonnepanelen komen kijken bespreken:

  De prijs van zonnepanelen is opgebouwd uit twee soorten kosten, namelijk: de aanschafkosten en de installatiekosten.

  Gemiddelde kosten per zonnepaneel

  Aanschafkosten zonnepanelen +/- €520
  Installatiekosten zonnepanelen +/- €130
  Totaal kosten +/- €650

  Aanschafkosten

  Op de vraag wat het aanschaffen van zonnepanelen precies kost, is geen eenduidig antwoord te geven. De aanschafkosten van zonnepanelen hangen af van een aantal factoren, namelijk: het aantal, het soort en het vermogen van de zonnepanelen.

  Aantal zonnepanelen

  Hoe meer zonnepanelen je nodig hebt, hoe hoger de zonnepanelen kosten zullen uitvallen. Dit omdat je voor meer zonnepanelen ook meer materiaal aan moet schaffen. Hoeveel zonnepanelen je daadwerkelijk nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid energie dat je wil gaan opwekken. Hoe meer energie je op wil wekken, hoe meer zonnepanelen je nodig zal hebben.

  Voor het aanschaffen van 10 zonnepanelen kan je uitgaan van een investering tussen de €3800 en €5000 euro.

  Het soort zonnepanelen

  Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zonnepaneel soorten zijn: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Deze soorten verschillen van elkaar in prijs. In onderstaande tabel tonen we de gemiddelde kosten per soort zonnepaneel:

  Soort zonnepaneel Gemiddelde aanschafkosten
  Monokristallijne zonnepanelen €700 per paneel
  Polykristallijne zonnepanelen €600 per paneel
  Dunne film zonnepanelen €400 per paneel
  Glas-glas zonnepanelen €900 per paneel

  Vermogen zonnepanelen

  Elk zonnepaneel heeft een bepaald piekvermogen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Over het algemeen geldt: hoe hoger het Wattpiek van een paneel, hoe duurder het paneel zal kosten.
  TIP! Een zonnepaneel met hoog vermogen kan op de lange termijn goedkoper zijn omdat je er meer zonne-energie mee opwekt. 

  Installatiekosten

  Naast de aanschafkosten heb je nog de kosten voor de installatie van zonnepanelen. Deze kosten worden meestal in de totaalprijs meegerekend. De installatiekosten maken ongeveer 20% van de totaalprijs uit.

  Kosten zonnepanelen VS opbrengst

  Naast dat je je eigen opgewekte stroom verbruikt en daarmee op energiekosten bespaart, brengen zonnepanelen nog meer opbrengsten met zich mee. De opgewekte stroom die je niet verbruikt, wordt namelijk aan het elektriciteitsnet geleverd. Zij betalen je hiervoor middels de salderingsregeling. Deze regel stelt dat jouw energieleverancier de teruggeleverde stroom af dient te trekken van jouw jaarlijkse energierekening. Voor de stroom die je teruglevert, ontvang je hetzelfde bedrag per kilowattuur (kWh) als de prijs die je normaliter per kWh betaalt voor de stroom. 

  Een volledig systeem aan zonnepanelen levert jaarlijks gemiddeld tussen de €500 en €1000 euro op. De gemiddelde terugverdientijd voor een zonnepaneelsysteem ligt rond de 5 tot 6 jaar. Terugverdientijd is de tijd die het duurt voordat je ze zonnepanelen kosten hebt terugverdiend. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is echter zo’n 25 jaar. Dit houdt in dat je na het terugverdienen nog 20 jaar lang gratis stroom opwekt.

  Bespaartips

  Zonnepanelen zijn een grote investering. Daarom geven we je een aantal tips waarmee je kan besparen op de kosten van zonnepanelen:

  • Kies een aanbieder bij jou uit de regio: door jouw zonnepanelen en installateurs uit de regio te halen, kan je besparen op transportkosten.
  • Huren of leasen: Ben je van plan binnen een aantal jaar te verhuizen? Dan kan het op de korte termijn verstandiger zijn de zonnepanelen te huren of leasen. Je betaalt dan een vast maandelijks bedrag in plaats van de volledige aanschafkosten in één keer.
  • BTW: zodra je jouw eigen zonne-energie op gaat wekken, mag je de BTW over de aanschafkosten terugvragen bij de belastingdienst. De belastingdienst ziet jou dan namelijk als kleine ondernemer van eigen stroom. Hierdoor hoef je geen BTW over de dakpannen te betalen.
  • Subsidie: vaak zijn er gemeentelijke of provinciale subsidies beschikbaar zodra je jouw eigen stroom gaat produceren. Dit is de moeite waard je van te voren in te verdiepen!

   

  Kosten zonnepanelen vergelijken?

  Op zoek naar geschikte zonnepanelen? Dan kan het interessant zijn een aantal offertes van soorten zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Wij kunnen je daarbij helpen!
  Via onze website ontvang je diverse op maat gemaakte zonnepaneel offertes van bedrijven bij jou uit de regio. Vul nu je persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor je aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen je vervolgens een vrijblijvende offerte waarna jij kan beslissen met wie je in zee wil gaan.

  Vul nu ons formulier in en zorg dat jij de perfecte zonnepanelen op jouw dak krijgt!

  Gratis zonnepanelen advies?

   

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 vrijblijvende offertes!

   

  Offertes vergelijken >

   

  Meer over boekhouding?

  Zonnepanelen
  Glas-glas panelen
  Zonnepanelen afmetingen

  Veelgestelde vragen over zonnepanelen prijzen

  Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van de hoeveelheid energie dat je wil produceren. Hoe meer energie je wil produceren, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om dit te realiseren.

  Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

  De gemiddelde terugverdientijd voor een volledig systeem aan zonnepaneel ligt rond de 5 tot 6 jaar. Daarna kan je nog zo’n 20 jaar gratis energie opwekken.

  Wat kost een zonnepaneel?

  De gemiddelde kosten voor één zonnepaneel liggen rond de €650 euro. De prijzen van zonnepanelen variëren tussen de €400 en €900 euro per paneel. Hoe hoog de kosten daadwerkelijk uitvallen hangt af van het soort en het vermogen van de zonnepanelen.