error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Wat kost een grafkist en welke soorten kisten zijn er?

Laatste update:

Direct inzicht in de kosten van een begrafenis of crematie? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvende offertes van uitvaartverzorgers in jouw regio.

Wanneer een dierbare is overleden, moet je plots een hoop dingen regelen. De uitvaart regelen, kiezen voor een crematie of een begrafenis en een grafkist uitzoeken. Maar wat kost een grafkist eigenlijk? Wat voor soort kisten en materialen zijn er? En dekt de verzekering de kosten? Lees alles wat je wilt weten.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers

Welke soorten grafkisten zijn er?

Welke soort grafkisten zijn er?
Grafkisten zijn er in verschillende soorten, materialen en maten. De meeste kisten worden gemaakt van hout. Dit is vrij standaard. Maar je kunt ook kiezen voor andere materialen zoals karton of bamboe. De kosten voor een grafkist zijn afhankelijk van het materiaal dat je kiest. En dat hangt weer samen met de keuze voor een crematie of begrafenis.

Kisten voor een crematie

Bij het cremeren van een overledene lijkt het misschien logisch dat cremeren zonder kist milieuvriendelijker is. Het tegendeel is waar. Juist zonder kist heeft een oven meer brandstof nodig voor de verbranding. Voor de crematie is een kist dus belangrijk, maar welke materialen zijn daarvoor geschikt? Een houten kist is de meest geschikte en duurzame keuze, omdat er voor de verbranding van een houten kist minder gas wordt verbruikt. Het soort hout dat je kiest, maakt op gebied van duurzaamheid en kleur niet uit. Het enige grote verschil zit hem in de verbrandingstijd.

Kisten voor een begrafenis

Wordt de overledene begraven? Dan heb je de keuze uit meerdere soorten materialen. Zo zijn er duurzame kisten van karton, bamboe, riet of wilgentenen. Andere houtsoorten die geschikt zijn voor een begrafenis zijn populierenhout, naaldhout, eigenhout, beukenhout en wilgentwijgen. De houtsoort bepaalt ook de kleur van de kist. Kies je voor eikenhout? Dan is de grafkist donker van kleur. Kies je voor populierenhout? Dan is de grafkist wat lichter. Verderop in deze blog wordt dieper ingegaan op de kosten en details van deze verschillende kisten.

Kosten basis kist versus luxe kist

De kosten van een grafkist lopen sterk uiteen. Zo heb je bijvoorbeeld al een basiskist vanaf 200 euro. Dit is dan een simpele houten kist zonder extra’s. Bij extra’s kun je denken aan eventuele graveringen, luxe en lastig te maken vormen of binnenbekleding. Ga je voor een wat luxere grafkist, dan kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 5000 euro. Deze kisten hebben vaak een speciale vorm of mooie graveringen. Luxere kisten hebben vrijwel altijd binnenbekleding. Eigenlijk is het zo dat je een grafkist zo luxe kunt maken als je zelf wilt. De keuzes die de overledene of nabestaanden maken, bepalen de uiteindelijke totaalprijs.

Wat kost een kartonnen kist?
Een kartonnen grafkist is een van de goedkoopste soorten. De kosten hiervoor liggen ongeveer tussen de 150 en 350 euro. Er is een maar: karton is alleen geschikt voor begrafenissen en niet voor crematies. Bij een begrafenis is een kartonnen kist dus vooral een duurzame en relatief goedkope keuze. Duurzaam omdat ze biologisch afbreekbaar zijn.

Wat kost een wade?
Je hoeft niet perse te kiezen voor een uitvaartkist. Zo is een wade of wikkelkleed de laatste jaren ook in opkomst. Een wade is een doek van zachte stof die om de overledene heen wordt gewikkeld. De wade wordt vaak gebruikt in combinatie met een opbaarplank. De opbaarplank is als het ware een omgekeerde kist. De overledene ligt eigenlijk op het deksel en de kist wordt later over het lichaam heen geplaatst. De prijs van een wade valt meestal tussen de 275 en 1.115 euro. Uiteraard is de prijs afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Een zacht glanzende wade is bijvoorbeeld prijziger dan een wade van een goedkopere stof.

Is de grafkist meeverzekerd?
Bij de meeste uitvaartverzekeringen is de grafkist inbegrepen bij de uitvaartkosten. Al hangt dit wel af van het soort verzekering dat je hebt afgesloten. Ook uitvaartverzekeringen bestaan in allerlei soorten. Zo is er een dienstenverzekering die je verzekert voor de meeste onderdelen van een uitvaart. Denk aan het opbaren, het rouwbezoek en de kist. Een andere mogelijkheid is een geldverzekering. Nabestaanden krijgen dan alleen een geldbedrag uitgekeerd en mogen zelf bepalen aan welke onderdelen zij dit besteden. Zolang dit met de uitvaart te maken heeft natuurlijk.

Een bekleedde grafkist

Een andere redelijk populaire optie is om de grafkist te bekleden. De katoenen en linnen stoffen om de kist hebben een zachte tussenlaag. Dit maakt de kist zacht – haast aaibaar. Er zijn veel keuzes qua stoffen en patronen. Zo kun je kiezen voor een simpele egale kleur, een bloemen- en bladpatroon, een vlinderpatroon en nog veel meer. Soms is het zelfs mogelijk om (op aanvraag) een speciaal stoffenpatroon te laten maken. Het voordeel van een bekleedde kist is dat de afstand tot de kist voor nabestaanden kleiner is. De zachte laag met de gekozen stof geeft een meer persoonlijke en vriendelijke uitstraling.

Grafkistbekleding aan de binnenkant

Over het algemeen is de binnenkant van een grafkist bekleed met stof, maar dat hoeft niet. Het hoofdkussen, de wanden en de bodemdekker zijn meestal bekleed. Bij de bodemdekker, ook wel het bed genoemd, kun je kiezen tussen een gevulde of een niet-gevulde bodem. De vulling bestaat dan, net als bij het hoofdkussen, uit houtkrullen. Toegestane stoffen voor de binnenzijde van een grafkist zijn katoen, linnen, zijde, rayon, taft en acetaat. Een combinatie van deze stoffen en verschillende kleuren is natuurlijk mogelijk. Ook zijn er keuzemogelijkheden in de manier waarop de wandbekleding is afgewerkt. Dit geeft een bepaalde uitstraling aan de grafkist. Denk aan klassiek, chic of strak.

Lees hier onze faq over erfenissen

Offerte.nl helpt jou bij het vinden van een goede uitvaartverzorger

Als een geliefde overlijdt, heb je vreselijk veel om over na te denken. Er komt veel op je af, de tijdsdruk is groot en tegelijk heb je eigenlijk geen ruimte in je hoofd om alles voor elkaar te krijgen. Een beetje hulp is dan welkom. Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van een goede uitvaartverzorger. Wil je graag de uitvaartkosten vergelijken? Wij brengen je met maximaal vijf uitvaartverzorgers in contact die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend. Zo weet je zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 151 reviews over Offerte.nl

Geen toelichting

Geen toelichting

Makkelijk te bereiken via inschrijving. Snel respons van diverse instellingen. Erg tevreden.

Geen toelichting

Geen toelichting

Ik begrijp dat jullie je best doen. Maar van een firma werd ik al na 2 minuten gebeld en dat vond ik heel irritant. Dat je gebeld kan worden staat er in maar kunnen jullie niet aanpassen dat dat pas na 1 dag gebeurd? Er was een offerte bij waar ik niets van snapte met allemaal V V al aangekruist van dit hoort in het pakket. Ik maak zelf wel uit wat ik wil.

Het was makkelijk om de begrafenisondernemers met elkaar te vergelijken. Wel fijn dat je goed geholpen kunt worden in moeilijke tijden. Het scheelt je een enorme zoektocht!

Binnen 15 minuten drie gepaste offertes ontvangen

Geen toelichting

Ik heb n.a.v. mijn formulier, 5 offertes ontvangen. Ik was hier erg tevreden over en kon goed de verschillen zien.

Ze er snel antwoord. Sommige gelijk per mail. Anderen die gelijk contact opnamen.

Zeer snelle reactie verkregen

Vrij snel (zoals belooft) 5 offertes gekregen van bedrijven die (ook) in Dordrecht werken. Alleen een beetje jammer dat er ook 2 bedrijven bij zijn die behoorlijk van Dordrecht verwijderd zijn, als het kon zou ik 4 1/2 ster geven.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Na het wegvallen van mijn Moeder, werd aan mij gevraagd om de crematie te regelen. Gelukkig had ik na het opvragen van offertes meer inzicht wat er allemaal bij komt kijken.

Prima hele snelle reacties

Zeer snelle telefonische reactie van vijf aanbieders, meteen gevolgd door vier offertes.

4 reacties gehad waarvan 3 echt positief. Ben dus blij met deze manier van offertes ontvangen.

Ja was prima

Goed

Geen toelichting

snelle opvolging