Payroll vergelijken

Start vergelijken
    1. Home
    2. Payrolling
    4 mins leestijd

    Als werkgever heb je te maken met personeelszaken, wat de nodige tijd kost en zo nu en dan behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Payrolling is daarvoor een oplossing die gemak en flexibiliteit biedt. Maar houdt payroll precies in? Wat moet je wel en niet zelf doen wanneer je gebruik maakt van payrolling? En niet onbelangrijk, wat kost het?

    Het antwoord op deze vragen, en meer, vind je hieronder. Ook kan je er direct voor kiezen om gratis tot 3 offertes op te vragen.

    Wat is het?

    Wat is payroll of payrolling?

    Wat is payrolling nou precies? De definitie van payroll is als volgt; je geeft de verplichtingen die komen kijken bij het werkgeverschap uit handen. Dit betekent ook dat je juridisch gezien niet meer de werkgever bent. Dit biedt je als werkgever verschillende voordelen, met name gemak en het feit dat je flexibeler werknemers kunt inhuren.

    Het payrollbedrijf neemt via een opdrachtovereenkomst het juridische werkgeverschap over van jou als werkgever, met daarbij ook de salarisadministratie. Wanneer je een werknemer inhuurt via een payrollbedrijf staat deze werknemer niet op jouw loonlijst, maar op de loonlijst van het payrollbedrijf. Een werknemer heeft dan een payroll contract. Deze werknemer wordt vervolgens tewerkgesteld bij jouw bedrijf.

    Een payrollbedrijf wordt vaak ten onrechte vergeleken met een uitzendbureau. Een uitzendbureau verzorgt echter ook de werving en selectie voor de opdrachtgevers, naast de zaken die ook een payrollbedrijf regelt. Bij een payrollbedrijf verzorg je als werkgever zelf de werving en selectie, waarna je het daarna overdraagt aan het payrollbedrijf. Om deze reden is een uitzendbureau dan ook behoorlijk duurder dan een payrollbedrijf. Wanneer is het interessant om van payrolling gebruik te maken?

    Voor wie?

    Voor wie is payrolling in potentie interessant?

    Wellicht zit je te denken aan een andere oplossing op het gebied van je salarisadministratie, maar twijfel je of payroll iets voor jouw bedrijf kan zijn. In principe is payrolling voor elk bedrijf dat werkt met personeel interessant. Je bent namelijk flexibeler, geeft taken rondom personeelsbeleid uit handen, loopt minder risico en het kan een financieel voordeel opleveren omdat je efficiënter kunt werken. Om te kunnen bepalen of het voor jouw bedrijf interessant kan zijn hebben de voor- en nadelen voor werkgevers hieronder op een rijtje gezet.

    Voordelen
     

    • Je weet vooraf duidelijk wat je personeelskosten zullen zijn, hier kun je dus rekening mee houden bij aannemen van nieuwe werknemers.
    • De inzage in je totale kosten voor salaris en personeelskosten staan vast, zijn zeer overzichtelijk en worden per periode betaald.
    • Je hebt niet meer te maken met aangiften of facturen van bijvoorbeeld de pensioenen, verzekeringen, belastingdienst en accounts. Dit scheelt je veel werk en tijd.De administratie wordt hierdoor veel overzichtelijker en makkelijker, wat je een besparing kan opleveren.
    • Het laatste voordeel is dat er voor je medewerkers niet veel veranderd, behalve het payroll contract. Sterker nog, het feit dat ze kunnen terugvallen op een professionele dienstverlener voor vragen en opmerkingen is een voordeel voor werknemers.

    Nadelen
     

    • Je blijft aansprakelijk voor het afdragen van loonbelasting en premies. Dit is in principe niet erg, maar kan in het geval van faillissement van het payrollbedrijf wel vervelend worden. Het kan dan zijn dat je premies en belasting moet afdragen die je eerder ook al aan het payrollbedrijf hebt betaald.
    • Uiteraard kosten de diensten van een payrollbedrijf geld, waardoor je personeelskosten in eerste instantie hoger worden.
    • De band met medewerkers zou in theorie minder kunnen worden omdat ze niet meer op je loonlijst staan, maar in de praktijk blijkt dit heel erg mee te vallen. Ze merken er tenslotte niet zoveel van.

    Waarom?

    Welke taken hoef je niet meer zelf te doen bij payrolling?

    Het payrollbedrijf is voortaan juridisch gezien de werkgever, wat ook betekent dat het de risico’s overneemt. Alle onderstaande zaken komen daarom niet meer voor jouw rekening:
     

    • Verzorgen van arbeidsovereenkomsten
    • Loonbetalingen
    • Verzekeringen
    • Jaaropgaven
    • Ontslagprocedures
    • Administratie van salaris
    • Wijzigingen in wetten met betrekking tot personeel
    • Veranderen van contracten
    • Voor welke taken blijf je als werkgever wel verantwoordelijk?

    Je blijft als werkgever, hoewel je dat dus juridisch gezien niet meer bent, veel zaken rondom je personeel zelf bepalen. Het aannemen van nieuw personeel, het salaris, gesprekken over functioneren en alles wat te maken heeft met taakverdeling en andere interne zaken blijft jouw verantwoordelijkheid. Op de werkvloer verandert er dus eigenlijk niets, ook hebben payroll werknemers dezelfde rechten als vaste werknemers. Wat kost payrolling?

    Uiteraard vraagt een payrollbedrijf een fee voor de geleverde dienst. Zoals al gezegd is dit minder dan een uitzendbureau vraagt omdat je de werving en selectie als werkgever zelf doet. De tarieven die je als bedrijf aan een payrollbedrijf betaald verschillen, maar zijn vrijwel altijd gebaseerd op het salaris van de werknemers plus een percentuele fee. Deze fee ligt vaak tussen de 5 en 10 procent. De betaling gaat in de meeste gevallen via een periodieke factuur.

    Kosten vergelijken

    Vraag een payroll offerte op via onze website en vergelijk

    Er zijn veel payrollbedrijven in Nederland. Wanneer je als werkgever graag op payroll wil overstappen heb je dus grote keuze. Payroll vergelijken is belangrijk om de verschillende aanbieders van payrolling met elkaar te vergelijken en te kijken welke aanbieder voor jou het beste is. Vraag via onze website een payroll offerte op om goed inzichtelijk te kunnen maken met welke partij je het beste in zee kunt gaan. Payroll vergelijken was nog nooit zo makkelijk.

    Offerte
    Average rating:  
     0 reviews
    Payroll specialisten in populaire plaatsen
    Lees meer over onze categorieën