Wat is SEO en hoe zet je het in voor jouw bedrijf?

  1. Home
  2. Ondernemersgids
  3. Marketing
  4. Wat is SEO en hoe zet je het in voor jouw bedrijf?
4 mins leestijd

Tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van zoekmachines zoals Google, maar hoe zorg je er nou voor dat jouw website goed wordt gevonden? Ieder bedrijf wil namelijk goed vindbaar zijn. Een manier hiervoor is gebruik maken van SEO. In dit artikel zal worden uitgelegd wat SEO is en hoe jij het kan toepassen.

Inhoudsopgave

Wat is seo?

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimalisation en omvat alle werkzaamheden en processen die bijdragen aan een betere organische vindbaarheid van je website. In Nederland staat SEO ook wel bekend als zoekmachine optimalisatie.

SEO is gericht op het gratis aantrekken van bezoekers vanuit zoekmachines zonder hiervoor te adverteren. Het is ook mogelijk om bezoekers aan te trekken vanuit de zoekmachines door middel van advertenties.

Verschil tussen SEA en SEO

Als je een willekeurig woord intypt op google krijg je eerst advertenties gezien. Het optimaliseren van de effectiviteit van deze tekstadvertenties wordt ook wel SEA (Search Engine Advertizing) genoemd. SEA draait om betaalde advertenties die iedereen kan inzetten.

Deze worden door o.a. Google bovenaan weergegeven, hieronder staan de organisch gerankte pagina’s. Dit zijn dus de websites die ‘gerankt’ zijn op basis van SEO. Zie hieronder een voorbeeld van SEA en SEO op google.

seo

Waarom is SEO zo belangrijk?

Tegenwoordig zoekt iedereen alles online op. Het is dus voor elk bedrijf van belang om online goed vindbaar te zijn, om zo nieuwe klanten te werven en naamsbekendheid te verkrijgen. Mensen klikken vaak op een van de eerste websites die ze zien staan en gaan daar mee verder. Daarom is het zo belangrijk om hoog in de ‘rankings’ te komen.

SEO is een goedkope en effectieve manier van zoekmachine marketing, mits je het goed uitvoert!. Het is echter nog niet zo makkelijk om te zorgen dat je website hoog in de zoekmachines scoort. Teksten moeten de juiste zoekwoorden bevatten en antwoord geven op de vraag die de bezoeker heeft.

Hoe kan je er zelf met SEO aan de slag gaan?

Het is mogelijk om zelf aan de slag te gaan met zoekmachine optimalisatie of om het uit te besteden. Als je besluit om het zelf op te pakken dan is het belangrijk dat je jezelf goed inleest in de basis. De beginnersgids van MOZ is een goed startpunt.

Zoekwoorden onderzoek
Om te beginnen met zoekmachine optimalisatie is het heel erg belangrijk om goed te weten wie je doelgroep is en wat hun informatie behoefte is. Aan de hand hiervan kunnen er keywords (zoekwoorden) worden bepaald. Via verschillende online tools is het vrij simpel om achter deze keywords te komen.

Het gebruik van de juiste keywords draagt eraan bij dat je door bijv. Google hoog wordt gerankt. Heb je een schoonmaakbedrijf? Dan zijn belangrijke zoekwoorden bijvoorbeeld; schoonmaak tarieven, schoonmaakbedrijf inhuren, wat kost een schoonmaakbedrijf, etc.

Zodra je de juiste zoekwoorden in kaart hebt gebracht is het goed om te bepalen of je bestaande content gaat herschrijven/optimaliseren of dat je volledig nieuwe content gaat schrijven. Er is dus een concreet plan van aanpak nodig om te zorgen dat de gehele website seo proof wordt en je vindbaarheid beter wordt.

Website optimalisatie
Om mensen naar je website te krijgen en ze daar te houden is het belangrijk om een goed gebouwde website te hebben. De website moet een heldere structuur hebben, gebruiksvriendelijk zijn en een snelle laadtijd hebben. Google wil haar gebruikers doorsturen naar sites die een goede gebruikersbeleving geven. Een website die snel laadt en makkelijk is in gebruik zijn dan ook belangrijke factoren.

Seo uitbesteden

Je kan zelf aan de slag met SEO maar bedenk wel dat dit veel tijd kost. Je kunt er dan ook voor kiezen om dit te laten uitbesteden. Seo is namelijk niet iets wat na 1 x aanpassen klaar is. De SEO strategie moet voortdurend gemonitord en bijgestuurd worden. Omdat dit best wel wat tijd en kennis kost kiezen veel ondernemers ervoor om het uit te besteden.

Door SEO uit te besteden bespaar je tijd en energie in het constant bijwerken van je website/content en weet je dat het op de beste manier wordt gedaan.

Offerte
Average rating:  
 0 reviews
Populaire artikelen