⋙ Wat moet een stichting oprichten kosten?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Notaris
    3. Wat kost het oprichten van een stichting? Vergelijk en bespaar!
    4 mins leestijd

    Wat zijn de kosten voor het oprichten van een stichting? Vergelijk notarissen en betaal niet teveel. Vul je aanvraag in en ontvang tot 3 gratis en vrijblijvende offertes.

    Als bedrijf zetten jullie je regelmatig in om iets terug te doen voor de samenleving. Zo organiseren jullie bijvoorbeeld ieder jaar een kerstdiner voor eenzame ouderen. Of zetten jullie jezelf in voor het redden van het regenwoud en hun inwoners. Doen jullie dit op reguliere basis, dan is het verstandig om een stichting op te richten met een eigen vermogen. Dit vermogen is dan geheel voor de activiteiten van de stichting en komt niet in het gedrang met bijvoorbeeld de winst- en verliesrekening van de onderneming. Maar hoe richt je een stichting precies op? En welke kosten komen erbij kijken om een stichting op te richten?

    Hoe moet je een stichting oprichten?

    Het oprichten van een stichting is eigenlijk best gemakkelijk, als je weet welke stappen je gaat ondernemen. Het begint natuurlijk met duidelijk voor ogen hebben wat jullie met de stichting willen gaan doen. Om te beginnen heb je daarvoor goede statuten nodig voor de stichting. De statuten zijn eigenlijk een soort plan van aanpak waarin het doel wordt beschreven. In de statuten moet in ieder geval het volgende beschreven staan:

    • de naam van de stichting. In deze naam moet altijd het woord ‘stichting’ verwerkt zijn, anders is het geen geldige naam;
    • het doel van de stichting, oftewel: waar gaat het geld van de stichting naartoe? Dit kan een maatschappelijk, ideëel of sociaal doel zijn. Beschrijf dit duidelijk, want het geeft meteen weer waar jullie je als bedrijf voor inzetten;
    • waar de stichting is gehuisvest. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld het postadres of bezoekadres;
    • hoe het geld besteed wordt;
    • het beleidsplan en besluitvormingsplan van de stichting;
    • hoe de bestuurders benoemd worden;
    • wat de ontslagprocedure is van bestuurders;
    • of de stichting gebruikt maakt van een raad van Commissarissen;
    • en – ook niet onbelangrijk – waar het geld van de stichting heengaat, wanneer de stichting wordt opgeheven.

    [CTA_BUTTON]

    Naar de notaris

    Ben je tevreden met de beschreven statuten? Dan ga je hiermee naar een notaris. Deze stelt vervolgens een notariële akte op, waarna de stichting een feit is. Een stichting moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hiervoor heb je dus deze akte van de notaris nodig, maar meestal schrijft de notaris de stichting voor je in bij de KvK. Mochten er echter veranderingen optreden, dan heb je de notariële akte ook weer nodig om deze door te kunnen voeren bij de KvK. Denk hierbij aan een verhuizing of een bestuurlijke verandering. Maar zo richt je dus eigenlijk een stichting op.

    Lees ook:

    Stichting oprichten kosten

    Wat een stichting oprichten gaat kosten, hangt af van verschillende factoren. Als kostenpost neem je sowieso de inschrijfkosten voor de KvK op. De inschrijfkosten bedragen € 50,-. De notaris zal dit doorberekenen op zijn factuur. Wat vervolgens een stichting oprichten zal kosten, is helemaal afhankelijk van het honorarium van de notaris. Omdat dit van notaris tot notaris verschilt, is het niet mogelijk om daar een standaardprijs aan te hangen. De kosten voor het oprichten van een stichting kunnen daarom een paar honderd euro zijn. Gratis offertes opvragen via Offerte.nl

    De kosten van een stichting oprichten zijn dus afhankelijk van de notariskosten, plus de € 50,- inschrijfgeld voor de KvK. Omdat je natuurlijk zoveel mogelijk geld over wilt houden om in de stichting te stoppen, wil je de notariskosten graag zo laag mogelijk houden. Dat doen wij graag voor jullie, geheel gratis. Het enige wat jij hoeft te doen, is via het contactformulier aan te geven waar je naar op zoek bent. In dit geval dus de kosten voor een goede notaris die de akte voor jullie stichting gaat opstellen.

    Wij gaan dan bij notarissen een aantal offertes voor je opvragen. Vervolgens hoef je alleen nog maar een keuze te maken om zo de oprichtingskosten zo laag mogelijk te houden. Neem contact op met de notaris voor een afspraak of wacht tot het notariskantoor contact opneemt met jullie om het een en ander door te spreken. Wacht niet te lang en laat vandaag nog je gegevens bij ons achter. Zo starten jullie nog sneller met de stichting en kun je je gaan inzetten voor jullie eigen goede doel.