Wat kost het oprichten van een BV?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Notaris
  3. Wat kost het om een BV op te richten? Vergelijk en bespaar
5 mins leestijd

Bespaar direct op de kosten van een BV oprichten. Vul het formulier in en ontvang gratis offertes.

Je bent ondernemer en je wilt alles uit je bedrijf halen. Financieel natuurlijk, maar ook professioneel. Je bent er helemaal klaar voor om door te groeien naar een groter bedrijf, misschien wil je wel je eenmanszaak omzetten naar een BV. Heb je als ZZP’er al een eenmanszaak, dan is het mogelijk om dit om te laten zetten naar een BV. Dit is vooral gunstig, als je jaarwinst € 150.000 euro of hoger is. Maar wat komt er bij kijken om een BV te starten? Je hebt allereerst een notaris nodig. En – niet heel onbelangrijk – wat gaat een BV oprichten kosten?

Wat is een BV?

Maar laten we beginnen met even kort uit te leggen wat een BV ook weer precies is. BV is een afkorting en staat voor Besloten Vennootschap. Een BV is een rechtspersoon die aansprakelijk gesteld kan worden voor bijvoorbeeld schulden en dergelijke. Anders dan bij een eenmanszaak gaat het hier dus niet om een natuurlijk persoon. Als je een eenmanszaak hebt, ben je zelf verantwoordelijk voor je schulden en als het bedrijf failliet gaat, ga jij het ook. Bij een BV kan alleen het bedrijf failliet gaan. Bij een BV is er ook sprake van een aandelenkapitaal dat niet zomaar overdraagbaar is. Het gaat hier immers om een besloten vennootschap. De aandelen kunnen alleen door mensen binnen het bedrijf gekocht worden.

Fiscaal aantrekkelijk

Een BV beginnen is fiscaal aantrekkelijk, als je € 150.000 euro of meer winst per jaar maakt. Bovendien loopt dan je persoonlijke kapitaal en het bedrijfskapitaal niet zomaar door elkaar. Ook is het gemakkelijker om personeel aan te nemen of uit te betalen via een BV. Ga je een BV oprichten, dan zijn er echter wel allerlei regels waar je je aan moet houden.

BV oprichten in Nederland

In Nederland mag iedereen een BV opzetten. Vroeger moest je een startkapitaal hebben, maar nu mag je al een BV beginnen vanaf € 0,01 eurocent. Het startkapitaal mag bestaan uit geld, maar ook een bedrijfspand, productiemachines en dergelijke zijn. In Nederland moet je je verder houden aan de wetten die voor BV’s zijn opgericht. Deze zijn in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek opgenomen in de artikelen 175 tot en met 276. Uiteraard is de regelgeving rondom een BV ook te vinden op de website van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Hier kun je ook terecht met eventuele vragen over het oprichten van een BV.

[CTA_BUTTON]

BV oprichten stappenplan

Een BV oprichten is niet moeilijk, maar er komt wel van alles bij kijken. We zetten dit even voor je op een rijtje.

  1. Het ondernemingsplan Voordat je kan gaan ondernemen met je BV of nog voordat je weet wat een BV oprichten gaat kosten, moet je eerst een ondernemingsplan hebben. Dit plan bevat onder meer de doelen die je voor ogen hebt voor je bedrijf, hoe je deze doelen wilt behalen, in hoeveel tijd en natuurlijk staan hier ook de naam, het adres en de statuten van het bedrijf in. Neem de tijd voor het schrijven van je ondernemingsplan. Hoe duidelijker je alles voor ogen hebt, des te makkelijker je straks kunt ondernemen.
  2. Naar de notaris Een BV kan je alleen oprichten met een notariële oprichtingsakte. De notaris stelt deze “akte van oprichting” voor de BV op en hiermee is de BV pas echt een feit. Zonder dit document bestaat je BV voor de wet niet en wordt het in de wet (en bij de Belastingdienst) gezien als een eenmanszaak. Voor je dus contracten aangaat met afnemers en dergelijke, is het belangrijk dat deze akte is opgesteld.
  3. Naar de Kamer van Koophandel Met de akte en het ondernemingsplan op zak is het belangrijk dat de BV wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan tot een week na het opstellen en uitgeven van de notariële akte. Totdat het bedrijf als BV is ingeschreven bij de KvK, wordt de Besloten Vennootschap gezien als een eenmanszaak.
  4. Naar de Bank Als je al het papierwerk op orde hebt, is het handig om – als je deze nog niet hebt – een zakelijke bankrekening te openen. Deze rekening is speciaal voor de BV en komt dus ook op naam van de Besloten Vennootschap te staan.
  5. Tijd om te ondernemen En dan is het tijd om te ondernemen, een administratie op te zetten en meer.

BV oprichten tarieven

Een BV oprichten gaat met kosten gepaard. Zo maak je bijvoorbeeld kosten voor het inschrijven van het bedrijf bij de KvK, maar de meeste BV oprichten kosten gaan naar de notaris. Een BV inschrijven bij de notaris is verplicht, maar kan hoge kosten met zich mee brengen. Dit verschilt uiteraard per notarisbureau en of je de notaris alleen nodig hebt voor het opstellen van de notariële akte of niet. Veel notariskantoren bieden namelijk ook ondersteuning bij het opstellen van bijvoorbeeld een BV-holding, het opstellen van brieven aan de belastingdienst en dergelijke. Wanneer je hier gebruik van maakt, kunnen de BV oprichten kosten uiteraard stijgen.

Let op, ook aan het oprichten van een NV of oprichten van een stichting zijn kosten verbonden.

Vergelijk prijzen via Offerte.nl

Als ondernemer wil je geld verdienen. Daarom wil je goedkoop een BV oprichten. Om de BV oprichten kosten zo laag mogelijk te houden, laat je ons op zoek gaan naar de beste notarisprijzen. Laat je gegevens achter op het contactformulier en vertel ons waar je precies naar op zoek bent. Wij gaan dan een aantal offertes voor je opvragen bij notariskantoren. Vervolgens hoef jij alleen de offerte uit te kiezen die het beste bij je kostenplaatje past.