Subsidie vloerisolatie 2024: info en mogelijkheden

Start vergelijken
  1. Home
  2. Isolatie
  3. Subsidies vloerisolatie 2024
  8 mins leestijd

  Overweeg je vloerisolatie? Dan kom je in aanmerking voor verschillende subsidiemogelijkheden om de kosten te verlagen. Benieuwd naar welke mogelijkheden er zijn? Lees dan dit artikel.

  Benieuwd naar wat isolatie voor jou kan betekenen? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende isolatie offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Welke subsidies zijn beschikbaar voor vloerisolatie?

  Er zijn veel soorten subsidies beschikbaar voor het isoleren van jouw woning. Bekijk hieronder welke mogelijkheden er zijn:

  Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

  Wat is het?
  De overheid biedt een subsidie genaamd de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) om huiseigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Wanneer je je vloer wilt isoleren, moet je eerst de volledige kosten zelf betalen. Vervolgens kan je subsidie aanvragen nadat de installatie is voltooid. Als je voldoet aan de voorwaarden, krijg je een deel van de kosten vergoed door de overheid. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de voorwaarden en procedures voor het aanvragen van deze subsidie om ervoor te zorgen dat je hiervan kunt profiteren bij het verduurzamen van je woning.

  Hoeveel geld kan ik lenen?
  In 2024 kun je gemiddeld 15% van de kosten voor isolatie terugkrijgen als subsidie. Als je binnen 24 maanden na de eerste isolatiemaatregel nog een tweede (of meer) maatregel neemt, wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatie verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.

  Voor het isoleren van de vloer ontvang je €11 subsidie per m2 en voor de isolatie van de bodem ontvang je €6 subsidie per m2. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet er minimaal 25 m2 en maximaal 130 m2 worden geïsoleerd.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >  Hoe vraag ik het aan?
  Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, kan je ISDE aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiervoor heb je een DigiD nodig om in te loggen. Bij de aanvraag dien je ook bepaalde bijlagen toe te voegen, zoals digitale foto’s, scans of schermprints (printscreens). Deze bijlagen zijn nodig om de aanvraag te completeren en te ondersteunen. Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten en bijlagen gereed hebt voordat je de aanvraag indient, om zo het proces vlot te laten verlopen.

  Energiebespaarlening

  Wat is het?
  Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kunnen woningeigenaren geld lenen tegen een lage rente om hun woning te verduurzamen. Voor woningeigenaren met een laag inkomen of beperkte leenmogelijkheden geldt zelfs dat ze helemaal geen rente hoeven te betalen. Deze lening is specifiek bedoeld voor mensen die een koopwoning hebben en willen investeren in energiebesparende maatregelen voor hun huis.

  Hoeveel geld kan ik lenen?
  Met deze lening is het mogelijk om meer dan één energiebesparende maatregel te financieren. Het leenbedrag varieert tussen de €1.000 en €27.000. Als je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal wilt maken, kan je meer lenen, tot maximaal €71.000.

  Hoe vraag ik het aan?
  Hieronder staan de stappen voor het aanvragen van een Energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds:

  1. Online aanvragen: Vul online bij het Nationaal Warmtefonds het bedrag in dat je wilt lenen en voer de gevraagde persoonlijke en financiële gegevens in.
  2. Log in op ‘Mijn Warmtefonds’: Je ontvangt dezelfde dag nog een e-mail met instructies om in te loggen op ‘Mijn Warmtefonds’, waar je de bevestiging van je aanvraag kunt downloaden en informatie vindt over het maandbedrag bij een afgesloten lening.
  3. Gevraagde documenten uploaden: Lever de benodigde documenten aan die nodig zijn om je financiële situatie te beoordelen. Deze documenten worden geüpload in ‘Mijn Warmtefonds’ binnen twee weken na je aanvraag.
  4. Je krijgt een aanbod: Na het uploaden van alle documenten wordt je financiële situatie beoordeeld en ontvang je binnen vijf werkdagen een bericht met een aanbod voor de lening, te vinden in ‘Mijn Warmtefonds’.
  5. Offerte ondertekenen: Onderteken de offerte en stuur de laatste informatie, waaronder een verklaring van de aannemer of installateur, naar het Nationaal Warmtefonds.
  6. Geld gaat naar bouwdepot: Als alles is goedgekeurd, wordt het geleende bedrag in een bouwdepot geplaatst. Vanaf dat moment kunnen de facturen van de aannemer of installateur bij het Warmtefonds worden ingediend, die deze rechtstreeks betalen. 

  Btw-vermindering

  Wat is het?
  De btw-regeling is een populaire subsidieregeling in Nederland voor het isoleren van woningen. Onder deze regeling geldt een verlaagd tarief van 9% btw op de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatiemateriaal, in plaats van het reguliere tarief van 21%. Let op, deze verlaging geldt alleen voor de arbeidskosten en niet voor de materiaalkosten of andere voorbereidende werkzaamheden, zoals het plaatsen van deuren, ramen of kozijnen. Deze kosten vallen nog steeds onder het 21% btw-tarief. Door het lagere tarief van 9% op de arbeidskosten te betalen, bespaar je uiteindelijk zo’n 12% op de btw-kosten voor isolatie van je woning.

  Hoe vraag ik het aan?
  Om gebruik te kunnen maken van het verlaagde btw-tarief voor isolatie, dien je een erkende vakman in te schakelen. Deze vakman zal je adviseren over de beste isolatiemethode voor jouw situatie en een voorstel op maat maken. Als je aan de vereisten voldoet, zal de vakman een factuur opstellen met het verlaagde btw-tarief van 9%.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  Gemeentelijke subsidie

  Wat is het?
  Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor vloerisolatie via je eigen provincie of gemeente. Elke Nederlandse gemeente heeft een eigen subsidieregeling. Je kunt de website van je stad of dorp raadplegen om te controleren of er subsidie beschikbaar is voor vloerisolatie en wat de specifieke voorwaarden zijn.

  Subsidieregeling verduurzaming verenigingen van eigenaars (SVVE)

  Wat is het?
  De Subsidieregeling verduurzaming verenigingen van eigenaars (SVVE) is een subsidieprogramma dat voortkomt uit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) en de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De SVVE is bedoeld om verenigingen van eigenaars, wooncoöperaties en woonverenigingen aan te moedigen om hun gebouwen te verduurzamen. Dit subsidieprogramma zal van start gaan op 1 januari 2023 en op den duur de SEEH vervangen.

  Hoeveel geld kan ik lenen?
  Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 is er een totaal budget van € 48,5 miljoen beschikbaar voor subsidies voor energieadvies en verduurzamingsmaatregelen voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s).

  Voor vloerisolatie die in 2024 wordt geplaatst, bedraagt de minimale subsidie per m2 €5,50. De precieze hoogte van de subsidie hangt af van de specifieke isolatiemaatregelen die worden genomen.

  Hoe vraag ik het aan?
  Om in aanmerking te komen voor de subsidie voor isolatiemaatregelen moeten Verenigingen van Eigenaren de subsidieaanvraag indienen vóórdat de werkzaamheden van start gaan. Bij de aanvraag moeten zij ook een ‘uitvoerdersformulier’ toevoegen dat ingevuld is door de aannemer die de werkzaamheden zal uitvoeren. Dit formulier bevat technische informatie over de isolatiemaatregelen die zullen worden genomen, zodat de overheid kan verifiëren of deze voldoen aan de vereiste voorwaarden.

  Voorwaarden voor subsidie op vloerisolatie 

  De hoogte van de subsidie voor vloerisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals het type woning, de oppervlakte die geïsoleerd wordt en de isolatiewaarde van het materiaal. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet de isolatiewaarde van de vloer minimaal 3,5 m2 K/W zijn en moet er een minimale oppervlakte geïsoleerd worden, afhankelijk van het type woning. Op basis van deze criteria wordt bepaald hoeveel subsidie je kunt ontvangen voor het isoleren van je vloer.

  Hieronder vermelden we de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

  • Je kunt subsidie ontvangen voor het isoleren van verschillende onderdelen van je woning, waaronder de buitenmuur, spouwmuur, vloer, bodem, dak en het gebruik van isolatieglas (HR++ glas).
  • Je kunt één of twee isolatiemaatregelen nemen, of een isolatiemaatregel combineren met de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp.
  • Als je ervoor kiest om het isoleren van je woning uit te besteden aan een professionele isolatiebedrijf, kom je in aanmerking voor subsidie. Als je ervoor kiest om zelf de isolatiewerkzaamheden uit te voeren, ontvang je geen subsidie.
  • Na het isoleren van de woning heb je 24 maanden de tijd om de subsidieaanvraag in te dienen, nadat de eerste isolatiemaatregel is uitgevoerd.
  • Bij het aanvragen van subsidie voor isolatiemaatregelen moet je rekening houden met een minimaal en maximaal aantal vierkante meters oppervlakte dat je wilt isoleren. Zorg ervoor dat het isolatieoppervlak binnen de gestelde grenzen valt om in aanmerking te komen voor de subsidie. De precieze eisen verschillen per regeling, dus het is belangrijk om dit goed te controleren voordat je de isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren.
  • Het is mogelijk om meerdere keren subsidie aan te vragen voor dezelfde woning, zolang het gaat om verschillende isolatiemaatregelen. Zorg ervoor dat je voldoet aan de voorwaarden en richtlijnen van de subsidieregeling. Het is verstandig om zorgvuldig te plannen welke isolatiemaatregelen je wilt treffen en welke subsidies hiervoor beschikbaar zijn.
  • Wanneer je subsidie aanvraagt voor isolatiemaatregelen, wordt deze verstrekt op basis van het oppervlak van de bestaande woning die geïsoleerd wordt. Dit betekent dat als je een nieuwe woning bouwt, een aanbouw plaatst of een nieuwe dakkapel laat plaatsen, je geen subsidie ontvangt voor het isoleren van deze nieuwe gedeelten. 
  • Om in aanmerking te komen voor subsidie voor vloerisolatie, moet de woning waarin de isolatie wordt geplaatst jouw eigendom zijn en dienen als jouw hoofdverblijfplaats.   Mocht je toch twijfelen of je in aanmerking komt voor subsidie, brengen we jou gerust in contact met onze specialisten. Vraag direct je gratis offertes aan.

  Start vergelijken >