error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Flitsscheiding 2019

Laatste update:

Zo snel mogelijk scheiden? De flitsscheiding is afgeschaft maar met mediation scheidt je minstens zo snel. Vul het formulier in en ontvang tot 5 vrijblijvende voorstellen van mediators

Officieel bestaat de flitsscheiding niet meer. Sinds 1 maart 2009 is de flitsscheiding afgeschaft en kan je niet meer scheiden buiten de rechter om. Deze vorm van scheiden is afgeschaft omdat de positie van het kind bij een flitsscheiding te weinig aandacht kreeg. Wel is er een alternatief om snel te kunnen scheiden, namelijk met behulp van een mediator.

Wat is een flitsscheiding?

Allereerst, wat is een flitsscheiding? Zoals in de inleiding vermeld, kon je met een flitsscheiding uit elkaar gaan zonder tussenkomst van een rechter (alleen als er geen minderjarige kinderen in het gezin waren). Het huwelijk werd dan door een ambtenaar van de gemeente omgezet in een geregistreerd partnerschap. Dit kon vervolgens eenvoudig online worden ontbonden of via een notaris.

De term flitsscheiding is niet helemaal verdwenen. Deze benaming wordt nog vaak gebruikt voor een snelle scheidingsprocedure op gemeenschappelijk verzoek. Een advocaat dient dan namens u en uw partner een gezamenlijk verzoek in bij de rechtbank met als doel zo snel mogelijk een echtscheidingsuitspraak krijgen. De flitsscheiding draait alleen maar om de scheiding zelf tegen zeer lage kosten. Het is dan ook meer geschikt voor mensen die weinig te regelen hebben, geen kinderen hebben en/of geen aanspraak willen maken op alimentatie.

Toch een flitsscheiding aanvragen? Het alternatief: mediation

Op zoek naar een alternatief voor een flitsscheiding? Dan is scheiden onder begeleiding van een mediator een goed alternatief voor snel en goedkoop uit elkaar gaan. Een mediator is een professionele bemiddelaar die u kan helpen om een juridisch probleem op te lossen, in dit geval een scheiding. Een mediator is geen eenzijdige belangenbehartiger, zoals een advocaat, en zal ook geen standpunt innemen, zoals een rechter.

Je hebt samen met je partner en met een mediator een gesprek in een neutrale omgeving. Een mediator zal jullie verschillende vragen stellen en oplossingen aandragen. Alle partijen komen aan het woord, en de mediator zet vervolgens op basis van jullie antwoorden en wensen een goed ouderschapsplan op papier. De mediator regelt daarna alles tot de scheiding.

Hoe snel kan je scheiden?

Snel scheiden is mogelijk wanneer dit door beide partijen gewenst is. Vaak is dit wel zo maar is de situatie toch complexer dan vooraf werd ingeschat. Scheiden is te doen binnen 4 weken met behulp van een mediator die als objectieve tussenpersoon zorgt voor een zo soepel mogelijke regeling. Denk hierbij aan afspraken over de kinderen, vakanties en eventuele alimentatie.

Voordelen mediation Als iedereen (u en uw partner) achter mediation staat, heeft dat enkele voordelen: Is vaak (veel) goedkoper dan een rechtszaak. Afhankelijk van de duur van de gesprekken liggen mediation kosten in de honderden euro’s, terwijl rechtszaken al in de duizenden euro’s liggen.

Ruim driekwart is tevreden, dit komt omdat beide partijen tevreden zijn over de gevonden oplossingen door de mediator. Want niet zoals met een rechtszaak wordt één partij in het ongelijk gesteld.

Volgens onderzoek van De Raad bij Rechtbanken en het Juridisch Loket is er meestal een oplossing binnen 15 weken. Dat is sneller dan de meeste scheiding alternatieven.

Mediator vinden voor uw 'flitsscheiding'?

Flitsscheidingen worden al een paar jaar niet meer in Nederland gedaan, maar bent u geïnteresseerd en op zoek naar een alternatief voor een flitsscheiding? Dan is mediation de beste keus! Het is simpel, vul het formulier in, en ontvang binnen 24 uur tot wel vijf offertes en kies een mediator die bij jou en je budget past.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Gerelateerde artikelen
Ouderlijk gezag na echtscheiding; wie heeft recht op kind?
Lees meer
Wat kost een mediator? Vergelijk direct op uurtarief
Lees meer
Een ouderschapsplan mediator helpt bij het ouderschapsplan
Lees meer
Mediation trends - brancherapport 2019
Lees meer
Wat kost een scheiding (met behulp van mediation)
Lees meer
De nadelen en voordelen van mediation; dit zijn ze
Lees meer