error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Een ouderschapsplan met een mediator opstellen

Laatste update:

Als je van plan bent om te gaan scheiden en je minderjarige kinderen hebt, moet je een ouderschapsplan opstellen. Het is een belangrijk document, omdat hierin wordt vastgelegd hoe jij en je ex-partner na de scheiding voor de kinderen gaan zorgen. Is het lastig om met jouw ex-partner het ouderschapsplan vorm te geven? Schakel dan een mediator in om samen de beste beslissingen voor de kinderen te nemen. Lees in dit artikel alles waar je aan moet denken bij het ouderschapsplan en het inschakelen van een mediator.

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

Een ouderschapsplan opstellen is verplicht als je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap met elkaar bent aangegaan, en je tenminste één minderjarig kind hebt. Woonde je samen met je ex-partner en heb je gezamenlijk gezag? Ook dan is een ouderschapsplan verplicht. Het ouderschapsplan wordt gezien als een overeenkomst in juridische zin. Leg daarom de afspraken goed vast. Hierdoor voorkom je conflicten in de toekomst.

Lees ook: conflict met de gemeente

Een ouderschapsplan voorbeeld

Een ouderschapsplan opstellen vergt behoorlijk wat voorbereiding. In dit onderstaande voorbeeld / format beantwoorden we een aantal belangrijke vragen. Bij het opstellen van een ouderschapsplan staan de belangen van de kinderen voorop. Uit het document moet blijken:

  • hoe de zorg voor de kinderen is verdeeld
  • hoe de ouders elkaar raadplegen en op de hoogte houden
  • hoe de ouders in de kosten van opvoeding en verzorging van de kinderen voorzien
  • hoe de kinderen zijn betrokken bij het ouderschapsplan

Deze zeven vragen op de checklist spelen bij een ouderschapsplan opstellen een grote rol:

1. Welke omgangsregeling spreek je af met je ex-partner?

Welke omgangsregeling spreek je af met je ex-partner? De belangrijkste vraag is hoe de omgangsregeling moet plaatsvinden.Wanneer zijn de kinderen bij jou, en wanneer bij je ex-partner?

2. Welke ouder schrijft het kind in na scheiding?

Welke ouder schrijft het kind in na scheiding? De ouder waarbij het kind staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie ontvangt ook het kindgebonden budget, de kinderbijslag en de combinatiekorting. Bij twee of meer kinderen is het een optie om één kind bij de moeder en het andere kind bij de vader in te schrijven. In dat geval profiteer je beiden van het kindgebonden budget en de fiscale voordelen.

3. Welke huisregels gelden voor de kinderen?

Welke huisregels gelden voor de kinderen? In het ouderschapsplan leg je vast welke zaken je zelfstandig mag beslissen over je kind, en welke beslissingen je in onderling overleg maakt. Zo zijn er zaken die pas mogen als de andere ouder hiervoor toestemming geeft. Te denken valt aan een reis naar het buitenland.

4.Kosten voor de kinderen.

Kosten voor de kinderen. Kinderen kosten nu eenmaal ook geld. Moet er bijvoorbeeld kinderalimentatie betaald worden door een ex-partner?

5.Schoolzaken.

Schoolzaken. De keuze voor de school is essentieel. Ook als het bijvoorbeeld niet goed gaat op school moet er duidelijk zijn hoe je hierover met je ex-partner communiceert. Hoe houd je elkaar op de hoogte van de schoolzaken?

6.Omgang van familie.

Omgang van familie. Voor kinderen bestaat het woord ex-familie niet. Hoe zorg je dat de band met de ex-schoonouders goed blijft?

7.Overige zaken bij een ouderschapsplan.

Overige zaken bij een ouderschapsplan. Het gezamenlijk opvoeden van de kinderen verloopt beter tijdens een huwelijk dan daarna. Na verloop van tijd groei je immers uit elkaar. Hoe ga je hiermee om? Is verhuizen bijvoorbeeld toegestaan, of zijn jullie verplicht voor de kinderen om bij elkaar in de buurt te blijven wonen?

Ouderschapsplan opstellen met of zonder mediator?

Is het verstandig een ouderschapsplan met of zonder mediator op te stellen? In principe kun je het ouderschapsplan zonder mediator opstellen. Het gaat immers om jullie kinderen en het is jullie leven. Er kunnen echter zaken zijn waar je onderling niet direct zelf uit komt. In dat geval helpt het om bij het ouderschapsplan een mediator in te roepen. Bovendien kan het ouderschapsplan door de mediator beoordeeld worden. Het gaat immers om een rechtsgeldige overeenkomst. De mediator kan controleren of er in juridische zin geen vreemde dingen in het ouderschapsplan staan.

Hoe Offerte.nl u kan helpen

Voor een ouderschapsplan een mediator vinden, kan aardig lastig zijn. Zowel jij als je ex-partner moet een goede klik met de mediator hebben. Offerte.nl biedt je de mogelijkheid om met de juiste mediators uit jouw regio in contact te komen. Geef nu je gegevens door en Offerte.nl brengt je in contact met maximaal vijf mediators. Vervolgens kies jij, geheel vrijblijvend, de mediator die bij je past. Vul nu het contactformulier in en wij gaan voor jou aan de slag om de beste mediators te vinden!

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 51 reviews over Offerte.nl

Geen toelichting

Allen hebben gereageerd. En dat is zeer positief.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Jullie site werkt tè goed. Ik heb zeer zeker een goede mediator gevonden via jullie, en daar ben ik ook erg blij mee, maar ik ben zeker twee dagen lang platgebeld door weledelgestrenge dames en heren van allerlei pluimage. Een oplossing zou kunnen zijn om aan te kunnen geven door hoevéél bedrijven je maximaal benaderd wil worden. Twee of drie om uit te kiezen was voor mij persoonlijk meer dan voldoende geweest.

Geen toelichting

Binnen enkele uren al meerdere telefonische reacties. Zeer positief!

Direct werd ik gebeld door meerdere mediators, en was de keuze welke snel gemaakt.

Geen toelichting

Na conflict met mijn aannemer, heb ik door hulp met de mediator een schikking kunnen treffen.

prima, veel reacties gekregen op onze aanvraag

Geen toelichting

Snelle reactie na online aanvraag; binnen het uur verschillende berichten zowel telefonisch als per mail/whats app ontvangen.

Voldoende goede offertes gekregen, resultaat bereikt. Contact met medewerker echter dramatisch. Zij wilde een vraag stellen, maar accepteert niet dat het even niet uitkomt. Belt niet terug ook niet op verzoek van mij.

Geen toelichting

Goed en snelle terugkoppeling

Geen toelichting

Goede ervaring. Ik kreeg al snel meerdere relevante offertes

Geen toelichting

Goede ervaring, we kregen gelijk bericht. En waren er al snel uit.

Heel goed.

Nadat we goed uit elkaar zijn gegaan, verliep het in de mediation ook vlot. Ouderschapsplan hadden we al zelf ingevuld, fijn dat het nu op papier staat.

prima!