error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Een ouderschapsplan met een mediator opstellen

Laatste update:

Als je van plan bent om te gaan scheiden en je minderjarige kinderen hebt, moet je een ouderschapsplan opstellen. Het is een belangrijk document, omdat hierin wordt vastgelegd hoe jij en je ex-partner na de scheiding voor de kinderen gaan zorgen. Is het lastig om met jouw ex-partner het ouderschapsplan vorm te geven? Schakel dan een mediator in om samen de beste beslissingen voor de kinderen te nemen. Lees in dit artikel alles waar je aan moet denken bij het ouderschapsplan en het inschakelen van een mediator.

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

Een ouderschapsplan opstellen is verplicht als je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap met elkaar bent aangegaan, en je tenminste één minderjarig kind hebt. Woonde je samen met je ex-partner en heb je gezamenlijk gezag? Ook dan is een ouderschapsplan verplicht. Het ouderschapsplan wordt gezien als een overeenkomst in juridische zin. Leg daarom de afspraken goed vast. Hierdoor voorkom je conflicten in de toekomst.

Lees ook: conflict met de gemeente

Een ouderschapsplan voorbeeld

Een ouderschapsplan opstellen vergt behoorlijk wat voorbereiding. In dit onderstaande voorbeeld / format beantwoorden we een aantal belangrijke vragen. Bij het opstellen van een ouderschapsplan staan de belangen van de kinderen voorop. Uit het document moet blijken:

  • hoe de zorg voor de kinderen is verdeeld
  • hoe de ouders elkaar raadplegen en op de hoogte houden
  • hoe de ouders in de kosten van opvoeding en verzorging van de kinderen voorzien
  • hoe de kinderen zijn betrokken bij het ouderschapsplan

Deze zeven vragen op de checklist spelen bij een ouderschapsplan opstellen een grote rol:

1. Welke omgangsregeling spreek je af met je ex-partner?

Welke omgangsregeling spreek je af met je ex-partner? De belangrijkste vraag is hoe de omgangsregeling moet plaatsvinden.Wanneer zijn de kinderen bij jou, en wanneer bij je ex-partner?

2. Welke ouder schrijft het kind in na scheiding?

Welke ouder schrijft het kind in na scheiding? De ouder waarbij het kind staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie ontvangt ook het kindgebonden budget, de kinderbijslag en de combinatiekorting. Bij twee of meer kinderen is het een optie om één kind bij de moeder en het andere kind bij de vader in te schrijven. In dat geval profiteer je beiden van het kindgebonden budget en de fiscale voordelen.

3. Welke huisregels gelden voor de kinderen?

Welke huisregels gelden voor de kinderen? In het ouderschapsplan leg je vast welke zaken je zelfstandig mag beslissen over je kind, en welke beslissingen je in onderling overleg maakt. Zo zijn er zaken die pas mogen als de andere ouder hiervoor toestemming geeft. Te denken valt aan een reis naar het buitenland.

4.Kosten voor de kinderen.

Kosten voor de kinderen. Kinderen kosten nu eenmaal ook geld. Moet er bijvoorbeeld kinderalimentatie betaald worden door een ex-partner?

5.Schoolzaken.

Schoolzaken. De keuze voor de school is essentieel. Ook als het bijvoorbeeld niet goed gaat op school moet er duidelijk zijn hoe je hierover met je ex-partner communiceert. Hoe houd je elkaar op de hoogte van de schoolzaken?

6.Omgang van familie.

Omgang van familie. Voor kinderen bestaat het woord ex-familie niet. Hoe zorg je dat de band met de ex-schoonouders goed blijft?

7.Overige zaken bij een ouderschapsplan.

Overige zaken bij een ouderschapsplan. Het gezamenlijk opvoeden van de kinderen verloopt beter tijdens een huwelijk dan daarna. Na verloop van tijd groei je immers uit elkaar. Hoe ga je hiermee om? Is verhuizen bijvoorbeeld toegestaan, of zijn jullie verplicht voor de kinderen om bij elkaar in de buurt te blijven wonen?

Ouderschapsplan opstellen met of zonder mediator?

Is het verstandig een ouderschapsplan met of zonder mediator op te stellen? In principe kun je het ouderschapsplan zonder mediator opstellen. Het gaat immers om jullie kinderen en het is jullie leven. Er kunnen echter zaken zijn waar je onderling niet direct zelf uit komt. In dat geval helpt het om bij het ouderschapsplan een mediator in te roepen. Bovendien kan het ouderschapsplan door de mediator beoordeeld worden. Het gaat immers om een rechtsgeldige overeenkomst. De mediator kan controleren of er in juridische zin geen vreemde dingen in het ouderschapsplan staan.

Hoe Offerte.nl u kan helpen

Voor een ouderschapsplan een mediator vinden, kan aardig lastig zijn. Zowel jij als je ex-partner moet een goede klik met de mediator hebben. Offerte.nl biedt je de mogelijkheid om met de juiste mediators uit jouw regio in contact te komen. Geef nu je gegevens door en Offerte.nl brengt je in contact met maximaal vijf mediators. Vervolgens kies jij, geheel vrijblijvend, de mediator die bij je past. Vul nu het contactformulier in en wij gaan voor jou aan de slag om de beste mediators te vinden!

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 45 reviews over Offerte.nl

Binnen enkele uren al meerdere telefonische reacties. Zeer positief!

We werken nog niet zo lang met Offerte.nl, maar de ervaring tot nu toe is heel positief. Goede service, geen verborgen kosten en nu al nieuwe klanten!

Na de aanvraag online zijn we direct heel goed benaderd. Heeft voor ons in dit geval super gewerkt.

Was goed en begrijp baar zeker een aanrader je word heel snel gebeld en netjes geholpen

Arbeidsconflict met mijn werkgever. Ik had een mediator nodig. Gelukkig werd ik meteen gebeld door verschillende mediators.

prima!

Nadat we goed uit elkaar zijn gegaan, verliep het in de mediation ook vlot. Ouderschapsplan hadden we al zelf ingevuld, fijn dat het nu op papier staat.

Geen toelichting

Mediator heeft gelukkig de verstandhouding tussen mij en mijn ex weer op normaal niveau kunnen krijgen. En kan zodoende mijn kinderen weer zien.

Snel en doeltreffend en ruime keuze om mediator te kiezen

heel goed. werd heel snel contact met mij opgenomen en dat vond ik heel prettig

Geen toelichting

Goed en snelle terugkoppeling

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Snelle reactie na online aanvraag; binnen het uur verschillende berichten zowel telefonisch als per mail/whats app ontvangen.

Contact met voldoende aanbieders gekregen waardoor een keuze kunnen maken welke het best bij ons past.

Geen toelichting

In goed overleg uit elkaar, ouderschapsplan op papier en vast laten stellen wat de alimentatie per maand voor onze kinderen zou zijn.

Geen toelichting

Goed. Snelle respons. Vanuit uw netwerk mediator aangesteld.

Geen toelichting

Ik vond het fijn dat er snel contact werd opgenomen door verschillende mediators. En dat wij samen met een goed gevoel een goede keus konden maken wat bij ons past.