Kosten jaarrekening

Start vergelijken
  1. Home
  2. Boekhouder
  3. Wat kost een jaarrekening? Simpel overzicht + tips
  5 mins leestijd

  De kosten voor het laten opstellen van een jaarrekening liggen voor een kleine onderneming gemiddeld tussen de 500 en 750 euro. Voor een grotere onderneming beginnen de kosten voor een jaarrekening vanaf € 900.

  Een jaarrekening is een jaarlijks verslag die de financiële situatie van een bedrijf over het betreffende boekjaar weergeeft. Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid (BV, NV, coöperatie, stichting en vereniging) zijn verplicht ieder boekjaar hun jaarrekening te deponeren aan de KvK. 

  Zij zijn hiertoe verplicht zodat de belastingdienst de financiën kan controleren en zodat het financieel overzicht in te zien is voor iedereen die daarin geïnteresseerd is.

  Hoeveel kost het opstellen van een jaarrekening?

  Er zijn twee manieren waarop een jaarrekening opgesteld kan worden, namelijk: het zelf opstellen van de jaarrekening of het opstellen van de jaarrekening uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Beide opties en de kosten hiervan worden hieronder besproken:

  Kosten uitbesteden opstellen jaarrekening

    Accountantsverklaring
  nodig?
   
  Geschatte kosten jaarrekening
  Micro-onderneming

  X

  +- € 500

  Kleine onderneming

  X

  € 500 – € 750

  Middelgrote onderneming

  € 750 – € 900

  Grote onderneming

  € 900 – € 1250

  Voor ondernemers die de jaarrekening liever op laten stellen door een expert is het ook mogelijk de taak uit te besteden aan een accountant of boekhouder. De kosten voor het laten opstellen van de jaarrekening liggen gemiddeld rond de 500 tot 750 euro voor een kleine onderneming. Hoe groter de onderneming, hoe uitgebreider de jaarrekening, des te hoger de kosten. Bij een grote onderneming beginnen de kosten voor een jaarrekening vanaf ongeveer 900 euro. De prijs kan oplopen tot gemiddeld 1.250 euro.
   

  Weten wat een jaarrekening in jouw geval gaat kosten?

   

  Vraag tot 4 vrijblijvende offertes op bij erkende accountants of boekhouders.

   

  Offertes aanvragen >

  Er zijn 3 factoren die de kosten voor het uitbesteden van de jaarrekening beïnvloeden: de grootte van de onderneming, wel of geen accountantsverklaring en het uurtarief van de boekhouder of accountant. De 3 factoren worden hieronder nader toegelicht:

  • Grootte onderneming

  Over het algemeen geldt dat hoe groter het bedrijf is, hoe duurder het opstellen van een jaarrekening wordt. Dit omdat er meer tijd in gaat zitten voor grotere bedrijven om alle financiële informatie te verwerken in de jaarrekening. Daarnaast hebben grotere ondernemingen ook een accountantsverklaring nodig wat ook extra geld kost om aan de jaarrekening toe te voegen.

  Om te zien onder welke categorie jouw onderneming valt, kun je onderstaande tabel gebruiken. Hierbij geldt dat de onderneming onder een bepaalde categorie valt wanneer deze twee opeenvolgende jaren aan minimaal twee van de drie kenmerken van een onderneming voldeed.

    Balanstotaal Netto-omzet Werknemers
  Mico-onderneming

  < €350.000,-

  < €700.000,-

  < 10

  Kleine onderneming

  ≤ €6 miljoen,-

  < €12 miljoen,-

  < 500

  Middelgrote onderneming

  < €20 miljoen,-

  < €40 miljoen,-

  < 250

  Grote onderneming

  > €20 miljoen,-

  > €40 miljoen,-

  > 250

   

  • Wel of geen accountantsverklaring

  Middelgrote en grote ondernemingen met rechtspersoonlijkheid zijn verplicht naast de balans, winst-verliesrekening en de toelichting óók nog een accountantsverklaring aan de jaarrekening toe te voegen. 
  Een accountantsverklaring controleert of de financiële gegevens in de jaarrekening aan de wettelijke eisen voldoen. Zo controleert een accountant bijvoorbeeld of de jaarrekening genoeg inzicht geeft in het vermogen, het resultaat en de liquiditeit van de onderneming.

  Wanneer een accountantsverklaring nodig is stijgen de kosten voor het opstellen van de jaarrekening. De gemiddelde kosten voor de toevoeging van een accountantsverklaring liggen tussen de 1.000 en 4.000 euro.

  • Tarief boekhouder of accountant

  Een boekhouder inhuren is over het algemeen goedkoper dan een accountant inhuren. Dit komt omdat een accountant aan allerlei eisen moet voldoen om zich accountant te mogen noemen. Hierdoor ligt hun uurloon ook hoger dan die van een boekhouder.

  Een boekhouder kost gemiddeld 60 euro per uur. Een accountant kost gemiddeld 90 euro per uur. Een boekhouder is geschikt om een jaarrekening opstellen. In het geval van middelgrote en grote ondernemingen is ook een accountant nodig voor het afgeven van een accountantsverklaring.

  Meer over boekhouding?

  Boekhouder inschakelen
  Boekhouder kosten

  Kosten zelf opstellen jaarrekening

  De goedkoopste optie is om de jaarrekening zelf op te stellen. Sommige ondernemers vinden het geen probleem de jaarrekening zelf op te stellen. Kleinere ondernemingen of ondernemers met veel verstand van het opstellen van een jaarrekening kiezen er soms voor de jaarrekening zelf op te stellen.

  Voor elke onderneming is het in principe mogelijk zelf de jaarrekening op te stellen. Wel gaat er hierbij veel tijd zitten in het vergaren van kennis en het bijhouden van de administratie. Daarnaast hebben middelgrote en grote bedrijven verplicht een accountantsverklaring nodig waardoor de output alsnog gecheckt moet worden door een accountant.

  De balans en winst- en verliesrekening kunnen los in Excel of met behulp van een boekhoudsoftware worden opgemaakt. Er zijn boekhoudsoftware die een jaarrekening voor je kunnen opstellen, maar het blijft verstandig de output te (laten) controleren op fouten en of het aan alle wettelijke eisen voldoet.

  De prijzen voor een boekhoudprogramma verschillen tussen 0 en maximaal 39 euro per maand.

  Hoe kan ik besparen op de kosten van een jaarrekening?

  Je kan kosten besparen voor het laten opstellen van de jaarrekening door zelf de administratie overzichtelijk in een boekhoudprogramma of Excel-bestand aan te leveren. 
   

  Wanneer je de boekhouder of accountant een helder overzicht kan bieden van de financiële situatie over dat boekjaar, hoeft hij of zij daar minder uren aan te besteden. Ook loont het natuurlijk om verschillende prijzen te vergelijken.

  Hoe vind ik een geschikte boekhouder?

  Wil je een geschikte boekhouder vinden om jouw jaarrekening op te stellen? Wil je niet te veel betalen maar wel de kwaliteit van jouw jaarrekening waarborgen? Offerte.nl helpt je hierbij. 

  Vul nu jouw wensen in op ons formulier, en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van geschikte administratiekantoren in jouw omgeving. Zij sturen je een vrijblijvende offerte met hun tarieven toe. Het is vervolgens aan jou om deze te vergelijken en te bepalen welk administratiekantoor jouw voorkeur krijgt om de jaarrekening op te stellen. 

  Vraag nu een offerte aan en zorg dat de jaarrekening van jouw onderneming volledig in orde is.

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel kost het om een jaarrekening te laten maken?

  De kosten voor het laten opstellen van een jaarrekening hangen af van de grootte van de onderneming. Voor een kleine onderneming liggen de kosten gemiddeld tussen de 500 en 750 euro. Voor een grotere onderneming beginnen de kosten voor een jaarrekening vanaf 900 euro.

  Wat zijn de kosten van een accountant

  De kosten van een accountant liggen gemiddeld rond de 90 euro per uur. Bekijk hier hoeveel uur deze nodig heeft voor het opstellen van een jaarrekening.

  Wat zijn de kosten van een boekhouder?

  De kosten van een boekhouder liggen gemiddeld  rond de 60 euro per uur. Voor sommige ondernemingen is een accountantsverklaring nodig. Deze kan een boekhouder niet verstrekken.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews