error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Welke uitvaartkosten zijn aftrekbaar in 2019?

Laatste update:

Direct inzicht in de kosten van een begrafenis of crematie? Vul het formulier in en ontvang 5 vrijblijvende offertes van uitvaartverzorgers in jouw regio.

Wanneer een dierbare overlijdt krijg je als nabestaande vaak een erfenis. Een erfenis is een nalatenschap van een overleden persoon. De erfenis bestaat uit de waarde van zowel spullen als vermogen, minus eventuele schulden van de overledene. Over deze erfenis betaal je uiteraard erfbelasting. Maar welke uitvaartkosten zijn aftrekbaar in 2019? Je leest het hier.

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is simpel gezegd belasting die je betaalt over je erfenis. Over die erfenis wordt eerst een vrijstelling afgetrokken en over het restbedrag moet een percentage aan belasting betaald worden. Wat de hoogte van de vrijstelling en de belasting is, hangt af van de relatie tussen de overledene en de erfgenaam.

Aangifte erfbelasting

In de aangifte erfbelasting zijn overlijdenskosten aftrekbaar. Andere kosten zijn helaas niet aftrekbaar. Uitvaartkosten zijn alleen aftrekbaar voor de erfbelasting. Je mag de uitvaart kosten dus niet aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting. Wij vertellen jou in deze blog wat de Belastingdienst verstaat onder overlijdenskosten. Zo weet je zeker dat je de juiste kosten aftrekt.

Deze uitvaartkosten zijn aftrekbaar in 2019

Er zijn een aantal begrafeniskosten en crematiekosten die je mag aftrekken in jouw aangifte erfbelasting. In 2019 zijn dit:

  • Kosten van de kleding voor en verzorging van de overledene
  • Kosten van rouwadvertenties, bloemen, het condoleanceregister en (verzendkosten voor) de rouw- en bedankkaarten
  • Kosten van de urn of kist, het graf of een andere rustplaats, de grafsteen en het plaatsen van de grafsteen
  • Kosten van de koffietafel
  • Kosten van de huur van de aula
  • Kosten van de kerkdienst (huur en kosten sprekers)

Let op: je mag alleen overlijdenskosten aftrekken voor zover deze niet zijn gedekt door een (uitvaart)verzekering. Dit betekent dat de rekeningen daadwerkelijk door de erfgenamen uit de erfenis betaald moeten worden, zonder dat zij een compensatie van een uitvaartverzekering ontvangen.

Deze uitvaart kosten zijn niet aftrekbaar

Er zijn ook een aantal begrafeniskosten en crematiekosten die je niet mag aftrekken in jouw aangifte erfbelasting. In 2019 zijn dit:

  • Kosten van het onderhoud aan het graf
  • Kosten van grafversiering
  • Kosten die je maakt voor het opruimen van de inboedel en vergoeding executeur

Offerte.nl voor een persoonlijke en goedkope uitvaart

Als een geliefde overlijdt, heb je vreselijk veel om over na te denken. Er komt veel op je af en de tijdsdruk is groot. Uitzoeken welke uitvaartkosten aftrekbaar zijn is dan wel het laatste waar jij je mee bezig wilt houden. Een goede uitvaartverzorger kan je hierbij helpen. Offerte.nl brengt je eenvoudig in contact met maximaal vijf uitvaartverzorgers die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend. Maar zo weet je wel zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 177 reviews over Offerte.nl

heel goed

Binnen 10 minuten 3 offertes gekregen

Geen toelichting

in mijn geval had ik meer bedrijven verwacht.

maar 3 offertes ontvangen.

Goed dat offerte.nl bestaat, jammer dat sommige bedrijven wel mailen dat ze een offerte zullen toe sturen en dan niks van hun laten horen. Bedrijven waar ik wel offerte van gehad heb, waren vriendelijk en snel.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Ja gewoon goed

Prima service

Geen toelichting

Geen toelichting

Dit was mijn erste keer met jullie.Ik ben echt tevreden over de afhandeling.

Bij de meeste aanbieders een snelle reactie helaas niet bij alle 5 Duidelijke aanbieding met voldoende vergelijking materiaal zal een volgende keer zeker weer van deze mogelijkheid gebruik maken

Ik heb een aantal offertes binnengekregen en snel dank daarvoor. Verder kan ik er niets over zeggen ik ben er niet op in gegaan nog. Heeft niets te maken met de offertes verder kan er inhoudelijk niets over zeggen dus of het goed of slecht was

Geen toelichting

Prima ik kan nu een gedege keuze maken

Geen toelichting

Er werd heel snel gereageerd. Sommige waren erg opdringerig maar dat ligt niet aan jullie.

Goed

Ben keurig netjes benaderd door desbetreffende ondernemingen.. Heb duidelijke en overzichtelijke offertes ontvangen. Ga er zeker mijn voordeel mee doen.

Geen toelichting

Goede ervaring