Webshop laten maken - Bekijk alle opties

Start vergelijken
  1. Home
  2. Webdesign
  3. Webshop laten maken – Bekijk alle opties
  12 mins leestijd

  Een webshop laten maken is een goede keuze als je tijd en moeite wilt besparen, een webshop zelf maken is namelijk erg lastig. Door de populariteit van online winkelen zien ondernemers professionele webshops als een slimme zet en als een succesvol afzetkanaal. De kosten en de duur van een webshop laten maken kunnen erg differentiëren en kunnen van €2.000 tot €20.000 oplopen.

  De populariteit van online winkelen blijft toenemen en daarom is het bijna onmisbaar om als ondernemer een professionele webshop te hebben. Er zijn namelijk steeds meer consumenten die kiezen om online te winkelen in plaats van te shoppen in de winkelstraten. In 2019 kocht 79% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder iets online en dit percentage blijft stijgen. Ondernemers zien daarom professionele webshops als een slimme zet en als een succesvol afzetkanaal.

  Waarom een webshop laten maken?

  De cijfers liegen er niet om, online winkelen wordt steeds populairder en sommige consumenten kunnen niet meer zonder. Nederland staat in de top 5 van de landen die het meest online winkelen. De leeftijdsgroep van 25-45 jaar winkelen het meest online en 79% van de Nederlanders boven de 12 jaar hebben online weleens iets gekocht. Online wordt er het vaakst kleding en sportartikelen verkocht, deze categorie staat met 55% bovenaan de lijst, met de meest verkochte online producten. Het is daarom een goed idee om als ondernemer een webshop te maken of te laten maken. Webshops zijn namelijk een goed afzetkanaal om je producten of diensten te verkopen. Een webshop maken kost veel tijd en moeite, een webshop laten maken kost meer geld.

  Daarnaast heeft een webshop ook andere voordelen. Een webshop kun je namelijk redelijk snel en goedkoop maken en dit is een goede manier om een bedrijf te starten. Met een webshop is het ook niet nodig om een bedrijfspand te beheren, dit kun je ook lekker makkelijk vanuit huis beheren. Ook is een webshop voor iedereen toegankelijk en bovendien kun je deze overal online betreden. Hierdoor kun je al veel kosten en moeite besparen.

  Webshop laten maken – Stappenplan

  Een webshop laten maken kan redelijk snel en eenvoudig gebeuren, echter is dit wel afhankelijk van het gewenste resultaat. Wil je een een grote webshop met veel functies en veel soorten pagina’s kost dit meer tijd en geld om dit te laten maken.

  Wat moet ik zelf doen?

  In onderstaande stappenplan wordt beschreven hoe het proces van een webshop laten maken er ongeveer uit ziet en wat jezelf moet doen:

  1. Offerte aanvragen
  Als je een webshop wilt laten maken, moet je vaak als eerste een offerte bij een bedrijf of onderneming aanvragen. Met deze offerte kan jij bekijken en vergelijken welke bedrijven jouw het beste kunnen helpen en welke bedrijven aan jouw wensen voldoen. Daarnaast kun je de kosten vergelijken en bekijken of dit in jouw budget past.

  2. Intakegesprek
  Vaak volgt er uit een offerte die door beide partijen is goedgekeurd een intakegesprek. In dit intakegesprek wordt er overlegd over het design van de webshop, de functies, de thema’s, het aantal pagina’s, etc. Heb je nog geen idee hoe je webshop eruit moet zien, dan kunnen de medewerkers en professionals je hierbij helpen. Daarna wordt duidelijk hoe de eerste versie van je website eruit komt te zien.

  3. Eerste concept/versie
  Als het intakegesprek goed is verlopen en alle wensen duidelijk zijn gemaakt wordt er hieruit een eerste concept ontwikkeld. In de eerste versie kun je inzien hoe de website er ongeveer uit gaat zien. Het ontwikkelen van de eerste versie van de webshop kan even duren, afhankelijk van de complexiteit, en het bedrijf waar je de webshop laat uitbesteden. Het ontwikkelen van een maatwerk webshop duurt vaak langer dan bij het laten ontwikkelen van een normale webshop. Gemiddeld duurt het ontwikkelen van de eerste versie van de webshop 1 tot 2 weken.

  4. Afronding webshop
  Als de eerste versie van de webshop volgens de wensen van de klant voldoet, kan de afronding van de webshop gaan beginnen. Hierbij wordt de webshop getest op bugs en problemen en wordt er gekeken of de webshop vlekkeloos werkt. Op dit punt is het belangrijk om als klant kritisch naar de webshop te kijken en eventuele feedback van de webshop aan de webshopbouwers te geven. Hieruit kunnen de laatste puntjes op de i worden gezet.

  5. Webshop live zetten
  Wanneer de webshop volledig is nagelopen en getest, is het tijd om de webshop live te zetten. Dit is de laatste en tevens belangrijkste stap in het proces, want nu kan je je webshop gaan gebruiken en online vinden.

  Hoe lang duurt het om een webshop te laten maken?

  De duur en de levertijd van een webshop is van een aantal factoren afhankelijk. Denk hierbij aan factoren zoals: complexiteit, functies, aantal pagina’s, maatwerk of geen maatwerk webshop, aantal thema’s en plugins, etc. Wanneer dit duidelijk is kan er een berekening worden gemaakt hoe lang het duurt om een webshop naar jouw wensen te maken.

  Er zijn bedrijven die een webshop binnen 3 tot 4 weken kunnen maken, maar vaak zijn dit hele simpele webshops of moet er een flink bedrag betaald worden. Als je een uitgebreide webshop of een maatwerk webshop wilt zal dit hoogstwaarschijnlijk langer duren, hierbij moet je al gauw denken aan een gemiddelde duur van 2 tot 3 maanden.

  Webshop laten maken?

  Vraag vrijblijvend tot 4 gratis offertes op voor het maken van jouw website!

  Offertes aanvragen >

  Soorten webshops

  Doordat online winkelen steeds populairder is geworden, zijn er ook steeds meer webshop varianten ontstaan:

  • Webshop met eigen voorraad
  • Online warenhuis
  • Niche webshop
  • Groothandel
  • Dropship webwinkel
  • Affiliate webwinkel

  Webshop met eigen voorraad laten maken

  Het type webshop dat het meest voorkomt is de webshop met eigen voorraad. Dit is ook de meest voor de hand liggende webshop. Hierbij koop je of ontwikkel je als ondernemer je eigen voorraad bij een fabrikant of groothandel. Deze producten verkoop je op je webshop en verstuur je wanneer er een bestelling is geplaatst is. Bij een webshop met eigen voorraad ben jezelf volledig verantwoordelijk voor de inkoop, verkoop, verzending en retouren van je producten. Hierdoor kun je volledig zelf bepalen op welke manier je dit doet.

  Online warenhuis

  Een online warenhuis is een webshop waar je heel veel verschillende producten uit verschillende categorieën kunt kiezen. Een voorbeeld van een online warenhuis is Bol.com of Amazon. Deze webshops hebben een super breed aanbod en verkopen van alles en voor iedereen. Voor startende ondernemers is zo’n webshop een lastige strategie, dit komt doordat er een groot marketingbudget voor moet worden gerealiseerd. Ook is het lastig om te concurreren omdat je je op allerlei soorten categorieën moet onderscheiden en differentiëren.

  Niche webwinkel

  Een niche webwinkel is het tegenovergestelde van een online warenhuis. Dit is een webshop die heel erg gespecialiseerd is in een categorie, productgroep of doelgroep. Een voordeel hierbij is dat je makkelijker groter en voordeliger kunt inkopen. Daarnaast kun je van de productgroep, waarin jij je wilt specialiseren, zoveel mogelijk verschillende soorten aanbieden. De concurrent kan tegen dit brede aanbod hoogstwaarschijnlijk niet concurreren en door het niche aanbod zal er ook minder concurrentie zijn.

  Groothandel

  Wanneer je zelf producten produceert, maakt of een nieuw product ontdekt kun je ervoor kiezen om dit als groothandel zijnde te verkopen. Hierbij verkoop je je producten vaak aan andere bedrijven, retailers, ondernemingen of (web)winkels. Het voordeel hiervan is dat je amper iets hoeft te doen aan marketing voor je producten. Dit doen de kopers van jouw product, echter moet je wel goede marketing hebben richting de kopers en de verkooppunten. Door de juiste connecties te hebben kan je al een heel eind komen.

  Dropship webwinkel

  Bij een webshop of webwinkel kun je er ook voor kiezen om niet met je eigen voorraad te werken. Wanneer de klant op jouw webshop een product besteld, bestel jij direct het product bij een andere leverancier, die dit product weer bij de klant bezorgd. Dit wordt ook wel dropshipping genoemd. Het grootste voordeel hiervan is dat je qua verzending en voorraad niks hoeft te regelen. Echter ben jij wel degene die aansprakelijk wordt gesteld als er door klanten klachten of problemen worden gemeld. Een dropship webshop starten is gemakkelijk zonder al te hoge investeringen te maken.

  Affiliate webwinkel

  Bij een affiliate webwinkel heb je helemaal geen winkelwagen of checkout bij je webshop. Bij een affiliate webwinkel heb je productpagina’s waarop linkjes staan van andere webshops of leveranciers, waar het product besteld kan worden. Wanneer de klant via jouw link het product aanschaffen krijg jij een percentage omzet van het product. Het grootste voordeel hierbij is dat je niet verantwoordelijk bent voor de verzending, klantenservice en voorraad. Ook hoef je weinig tijd te investeren in onderhoud en zijn de kosten van de investering relatief laag. Dit komt doordat je een tussenpersoon bent en de vraag aan het aanbod koppelt. Een voorbeeld van een affiliate webwinkel is dagaanbieding.net of VakantiePiraten.nl

  Kosten webshop laten maken

  Er zijn veel verschillende soorten webshops en deze kunnen redelijk veel van elkaar verschillen. Ook zijn er honderden verschillende functies, opties, plugins en thema’s die je kunt toevoegen aan je webshop. Hierdoor kunnen de kosten redelijk van elkaar differentiëren.

  Verhouding kosten van het laten maken van een webshop

  De kosten van het maken van een webshop kunnen dus erg differentiëren. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de verhouding van de belangrijkste kostenposten:

  Verhouding kostenposten Aantal procent
  Het design van de website

  20%

  Het design omzetten naar Frontend

  30%

  Backend

  35%

  Testen van de webshop

  15%

  Totaal

  100%

  Dit is een gemiddelde schatting van de verhouding van de kostenposten bij het maken van een webshop.

  Webshop laten maken?

  Vraag vrijblijvend tot 4 gratis offertes op voor het maken van jouw website!

  Offertes aanvragen >

  Gemiddelde kosten webshop laten maken

  De kosten voor een webshop kunnen dus redelijk van elkaar differentiëren. De kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren, 1 belangrijke factor is het cms waar je de webshop op laat maken. De bekendste cms zijn WordPress, Magento en WooCommerce, het bouwen van webshop is goedkoper bij WooCommerce ten opzichte van WordPress. Daarnaast is ook een belangrijke factor die wie je de webshop laat maken. Je kunt je webshop laten maken door professioneel bedrijf, maar ook door een een freelancer of startende ondernemer.

  Wanneer je een WordPress, Magneto of WooCommerce webshop laat bouwen bij een klein professioneel bedrijf zijn de gemiddelde startkosten rond de 3000 tot 4000 euro. Bij een groot professioneel bedrijf kunnen de kosten veel hoger oplopen, hierbij kun je denken aan de gemiddelde kosten van 10.000 tot 20.000 euro.

  In onderstaande tabel is een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten voor het laten maken van een webshop:

  Soort webdesign bureau Kosten
  Klein webdesign bureau €3.000 – €4.000
  Middelgroot webdesign bureau €5.000 – €12.500
  Groot webdesign bureau (volledig design op maat) €10.000 – €20.000

  Naast een webshop laten bouwen door een professioneel bedrijf, kun je ook een webshop laten bouwen door een zzp’er. Dit is relatief veel goedkoper vergeleken met de kosten van een professioneel bedrijf. In onderstaand tabel is een kostenoverzicht weergeven van de gemiddelde kosten en tarieven van een freelancer:

  Freelancer kostenoverzicht
  Uurtarief freelancer €40
  Template laten installeren €1.000
  Woocommerce webshop €2.000 – €3.000
  Magento Webshop €3.000 – €7.000

  Kosten per maand

  Naast de kosten van het ontwerpen en ontwikkelen van de webshop, zijn er ook kosten voor de hosting van de webshop. Dit zijn maandelijkse kosten die je voor je webshop moet betalen. De kosten voor hosting bij een WordPress website zijn gemiddeld rond de €15 – €25 per maand. Wanneer je een grotere webshop hebt worden de kosten hoger, hierbij kun je denken aan gemiddelde kosten van €100 – €300 per maand.

  Daarnaast kun je ook nog maandelijkse kosten krijgen voor onderhoud. Deze onderhoudskosten zijn afhankelijk van de grootte van je webshop en met welk cms hij is ontwikkelt. De gemiddelde onderhoudskosten voor een kleine webshop zijn rond de €50 – €200 per maand. De gemiddelde onderhoudskosten voor een grote webshop liggen rond de €200 – €500 per maand.

  Voordelen webshop laten bouwen

  Er zijn vele voordelen die een webshop met zich mee brengen. In onderstaand rijtje staan alle belangrijke voordelen van een webshop:

  Een betaalbare en snelle start-up

  Geen kosten voor een bedrijfspand

  Een uitgebreid assortiment aanbieden

  24 uur per dag toegankelijk

  Een extra mogelijkheid om nieuwe klanten te werven

  Automatisering van betalingen en voorraadadministratie

  Online marketing kan worden toegepast

  Inzicht in statistieken en cijfers

  Betaalbare Webshop Offerte

  Het is vrij ingewikkeld om de beste webdesigners uit jouw regio te vinden. Offerte.nl biedt hierbij uitkomst.
  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met webdesigners door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan webdesigners in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Veelgestelde vragen over webshops laten maken

  Waarom een webshop laten maken?

  De populariteit van online winkelen blijft stijgen en in 2019 kocht 79% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder iets online. Ondernemers zien daarom professionele webshops als een slimme zet en als een succesvol afzetkanaal. Daarnaast is een webshop een goede manier om een bedrijf te starten. Met een webshop is het ook niet nodig om een bedrijfspand te beheren, dit kun je ook lekker makkelijk vanuit huis beheren. Ook is een webshop voor iedereen toegankelijk en bovendien kun je deze overal online betreden.

  Hoe lang duurt het om een webshop te laten maken?

  De duur van het laten maken van webshop kan 3 weken tot 3 maanden zijn. De duur en de levertijd van een webshop is van een aantal factoren afhankelijk. Denk hierbij aan factoren zoals: complexiteit, functies, aantal pagina’s, maatwerk of geen maatwerk webshop, aantal thema’s en plugins, etc. Wanneer dit duidelijk is kan er een berekening worden gemaakt hoe lang het duurt om een webshop naar jouw wensen te maken.

  Welke soorten webshops zijn er?

  Webshop met eigen voorraad, Niche webshop, Groothandel, Dropship webwinkel, Affiliate webwinkel

  Wat zijn de gemiddelde kosten per maand van een webshop laten maken?

  De kosten voor hosting bij een WordPress website zijn gemiddeld rond de €15 – €25 per maand. Wanneer je een grotere webshop hebt worden de kosten hoger, hierbij kun je denken aan gemiddelde kosten van €100 – €300 per maand. De gemiddelde onderhoudskosten voor een kleine webshop zijn rond de €50 – €200 per maand. De gemiddelde onderhoudskosten voor een grote webshop liggen rond de €200 – €500 per maand.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews