Warmtepomp ervaringen

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Benieuwd naar de warmtepomp ervaringen? Bekijk de voordelen en nadelen
  4 mins leestijd

  Wil je direct weten wat een warmtepomp in jouw situatie kost en vooral ook oplevert? Vraag nu gratis 3 offertes op. Zo vergelijk je de offertes van 3 verschillende warmtepomp installatie bedrijven.

  Inhoudsopgave

  De warmtepomp en zonnepanelen worden vaak aangeprezen als duurzame alternatief. Ze zouden talloze voordelen bieden ten opzichte van conventionele (grijze) opties Maar klopt alles wel wat er gezegd wordt over warmtepompen? Ook warmtepompen hebben voor- en nadelen. Lees hieronder ov voor jou een warmtepomp interessant is of niet en wat de warmtepomp ervaringen zijn.

  Warmtepomp voordelen

  Er zijn verschillende warmtepomp voordelen die interessant kunnen zijn voor jouw huishouden. Zo kan je met een warmtepomp duurzamer leven, heb je te maken met waardevermeerdering en bieden ze vaak twee-in-een opties. Lees hieronder meer over de grootste voordelen van warmtepompen.

  Minder CO² uitstoot
  Vergeleken met conventionele cv-verwarming verbruikt een warmtepomp installatie minder- tot geen CO². Wanneer de warmtepomp installatie elektrisch is, en de stroom 100% groen wordt opgewekt, dan kan je spreken van 100% CO² neutraal. Doordat je geen aardgas meer verbrandt draag je dus bij aan minder CO² uitstoot.

  Twee-in-een
  Een warmtepomp beschikt ook over de mogelijkheid om te verwarmen én te verkoelen. Hierdoor kan je altijd het gewenste temperatuur in je woning behouden en heb je geen extra apparaten nodig, zoals een airconditioner en/of (losse elektrische of gas) kachel.

  Waardevermeerdering
  Door te investeren in een warmtepompsysteem kan je het energielabel van je woning met 1 of 2 klassen verhogen. Dit betekend dat de woning energiezuiniger is en dus een betere impact heeft op het milieu en de portemonnee. Dit resulteert op zijn beurt in een waardevermeerdering van de huidige woning. Mooi als je woning op de markt wordt gezet.

  Subsidie
  Veel wartmepomp ervaringen van klanten zijn positief. Zeker wanneer zij erachter komen dat zij voor subsidie in aanmerking komen. In sommige gevallen kan je een subsidie aanvragen voor het plaatsen van een warmtepomp. Doe daarom onderzoek of dat mogelijk is, daarmee kan je een hoop geld besparen. Op de website van de rijksoverheid staat dat de hoogte van de subsidie afhankelijk is van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en € 2.500.

  Warmtepomp nadelen

  Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook warmtepompen hebben (enkele) nadelen. Deze nadelen zijn wel van grotere aard, zoals bijvoorbeeld de installatie- en aanschafkosten, installatie/keuze optie op basis van de woonlocatie en het rendement/terugverdientijd. Lees hieronder meer over deze punten

  Installatie- en aanschafkosten
  Het (laten) installeren van een warmtepomp kan ‘een dure grap’ zijn. Wij hebben in ander artikel de kosten voor verschillende warmtepompinstallaties uitgezet. Het installeren- en aankopen van een warmtepomp begint bij 4.000 euro en kan oplopen tot 25.000 euro of meer. Dit is een heuse investering waar je rekening mee moet houden. Hoewel hoge aanschafkosten natuurlijk een nadeel zijn, zegt het niks over de terugverdientijd. Veel warmtepomp ervaringen van mensen zijn positief omdat deze erg voordelig is.

  Rendement/terugverdientijd
  Net als bij andere duurzame projecten is er een bepaald rendement dat behaald kan worden. Er zijn berekeningen te maken, maar houd er rekening mee dat dit ten alle tijde kan veranderen. Er wordt geschat dat het tussen de 7 en 15 jaar kan duren, voordat een warmtepomp terugverdiend is.

  Installatieruimte
  Binnen waterpompen heb je een aantal keuzes in type installatie. Afhankelijk van je type installatie heb je meer of minder ruimte nodig. Doe daarom goed onderzoek of het type installatie dat je wenst wel mogelijk is. Een grond-water installatie zal b.v namelijk alleen mogelijk zijn als je (eigen) grond bezit.

  Is een warmtepomp interessant of niet?

  Je hebt voldoende onderzoek gedaan om te kijken of een warmtepomp iets voor jou is. De warmtepomp voordelen en nadelen heb je tegen elkaar afgezet en nu ga je kijken naar de opties. Wat in elk geval belangrijk is, is het kiezen van een ervaren warmtepomp installateur.

  Hopelijk hebben we je kunnen helpen met het antwoord op de vraag: “Is een warmtepomp interessant of niet?”. Ben je (nu) van plan een warmtepomp te laten plaatsen? Meer weten over de kosten? Vraag dan vandaag nog vrijblijvend een offerte aan van erkende installateurs. Door vrijblijvend een aantal offertes te vergelijken krijg je direct inzicht in de kosten en terugverdientijd. Aan de hand hievan kan je voor jezelf bepalen of een warmtepomp interessant is.