Na veel onderzoek en kijken of het voor jou de beste keuze is ben je er uit: je wil een waterpomp. De voordelen spreken je ontzettend aan en je wilt de volgende stap zetten. Maar wat kost een warmtepomp? Benieuwd naar de kosten van warmtepompen? Ontvang nu tot 3 offertes.

Inhoudsopgave

Wil je jouw woning verwarmen of verkoelen dan zijn een paar manieren mogelijk. De meest herkenbare opties zijn vaak: cv-ketel, één of meerdere (gas)kachels, centrale verwarming, fans en/of een airconditioner. Warmtepompen kunnen zowel verwarmen als verkoelen. tel daarbij bovenop de mogelijke besparing(en) die haalbaar zijn en je hebt een win-win situatie. Een pluspunt voor wie aan een beter milieu wilt werken: warmtepompen stoten in het algemeen een stuk minder CO² uit vergeleken met conventionele stook- en koelmethodes.

Binnen het kader van warmtepompen zijn er een aantal opties waaruit je kan kiezen. Ga je voor een lucht-, water-, hybride-, bodem- of elektrische warmtepomp? Niet elke warmtepomp is geschikt voor elke locatie. Sommige warmtepompen werken beter per specifieke locatie of zijn eenvoudiger te installeren dan andere warmtepompen. Daarnaast is dit afhankelijk van je keuze, locatie en budget. De kosten van een warmtepomp, het type warmtepomp en de installatie daarvan, verschilt al snel; de gemiddelde warmtepomp prijs varieert tussen de 4.000 en 25.000 euro.

Prijzen van warmtepompen

De prijzen van warmtepompen verschillen per installatietype. De goedkoopste opties zijn lucht-lucht en lucht-water warmtepompen. Daarna volgt de hybride warmtepomp en de duurste opties zijn de water-water en grond-water warmtepomp opties. Hier onder nemen we deze opties onder de loep.

Kosten lucht-lucht warmtepomp
Prijs: tussen de 4.000 en 7.000 euro.

De meest voordelige optie is het (laten) installeren van een lucht-lucht warmtepomp. Bijkomend voordeel is dat je geen of weinig ingrijpende aanpassingen aan je woning hoeft te doen. Installatie is vaak inbegrepen in de kosten voor lucht-lucht warmtepomp opties.

Kosten lucht-water warmtepomp
Prijs: tussen de 5.000 en 8.000 euro.

Dit wordt soms ook een hybride warmtepomp genoemd. Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze warmte om vervolgens de aanwezige leidingen te verwarmen. Een compressor, verdamper en condensor zorgen hiervoor. Net als bij de kosten van een lucht-lucht warmtepomp zit hierbij vaak de installatie in de kosten inbegrepen.

Kosten water-water warmtepomp
Prijs: v.a. 15.000 euro.

Vergeleken met lucht-lucht en lucht-water warmtepompen zijn de kosten voor een water-water warmtepomp aanzienlijk hoger. Om gebruik te maken van een water-water warmtepomp heb je namelijk (diepe) waterputten nodig. Het aanleggen van waterputten is zeer intensief en duur werk. De kosten van een bronboring liggen rond de 6.000 euro. De overige kosten zijn voor arbeid, materiaal, de pomp zelf, etc.

Kosten grond-water warmtepomp
Prijs: v.a 10.000 — 25.000 euro.
Ook bekend als: brine water warmtepomp, bodemwarmtepomp

Bij een grond-water warmtepomp installatie zijn er twee mogelijkheden: een horizontaal of verticaal buizennetwerk. Navraag laat weten dat de kosten een horizontaal buizennetwerk begint rond de 10.000 euro; verticaal vanaf 15.000 euro. Vervolgens zal er een grondboring gedaan moeten worden.

De kosten van een brine water warmtepomp liggen rond de 6.000 euro voor een gemiddelde eengezinswoning. Tel daarbij de arbeids- en materiaalkosten op en je zit al snel tegen de 20.000 euro aan. Vergeet niet de kosten voor het ontwerpen van de installatie en je begrijpt al snel waarom de kosten van een grond-water warmtepomp tussen de 10.000 en 25.000 ligt.

Subsidies voor warmtepompen

Om de kosten van een warmtepomp installatie te kunnen dempen is het altijd verstandig om onderzoek te doen naar welke subsidies er beschikbaar zijn. De subsidiehoogte kan verschillen per locatie en per type installatie. Vaak zal een contact met de gemeente al snel uitsluitsel geven of er wel of geen subsidie toegekend kan worden.

Rendement en terugverdientijd

Je hebt een installatie aan laten leggen en nu rest de vraag: wat is het rendement en wat is de terugverdientijd van de kosten van een warmtepomp? Dit varieert per warmtepomp installatie maar wordt geschat tussen de 7 tot 15 jaar. Zijn er in jouw gemeente mogelijkheden tot subsidie(s)? Trek dan een paar jaar van de terugverdientijd af. Blijven de energie- en gasprijzen stijgen? Dan kan dit nog sterker teruglopen. Dit zijn natuurlijk geen garanties en deze externe factoren spelen een rol in de berekening.

Ik wil een offerte!

Je bent er helemaal klaar voor en je wilt een warmtepomp systeem aan laten leggen. Vergelijk daarom de kosten van een warmtepomp door simpel en snel een offerte aan te vragen, geheel gratis en vrijblijvend!