Stroomverbruik (hybride) warmtepomp

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepomp
  3. Stroomverbruik (hybride) warmtepomp
  9 mins leestijd

  Het stroomverbruik van een warmtepomp, met name een hybride warmtepomp, is een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een verwarmingssysteem voor je woning. Door de groeiende populariteit van warmtepompen als duurzame en energiezuinige alternatieven voor traditionele verwarmingssystemen, is het begrijpen van het stroomverbruik en de mogelijke kosten cruciaal voor het maken van een weloverwogen beslissing. In deze tekst zullen we onderzoeken wat belangrijk is om te weten te komen over het stroomverbruik van hybride warmtepompen en hoe dit kan variëren op basis van verschillende factoren.

  Wil je direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij jou uit de regio!

  Formulier >

  Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

  Een warmtepomp is een effectief en duurzaam alternatief voor het verwarmen van je woning. Het werkt in principe op een vergelijkbare manier als een koelkast, waarbij de warmte van een lagere temperatuur naar een hogere temperatuur verplaatst. Het neemt warmte op uit bijvoorbeeld de buitenlucht, grondwater of ventilatielucht en geeft deze af in een gebouw om te verwarmen. Door gebruik te maken van een compressor en koelvloeistof kan een warmtepomp efficiënt warmte verplaatsen en zo verwarmen. Met een relatief kleine hoeveelheid elektriciteit kan een warmtepomp veel warmte genereren in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen zoals elektrische kachels of cv-ketels.

  Het proces van een warmtepomp kan worden onderverdeeld in vier stappen:

  1. Verdamping: de koelvloeistof verdampt bij een lage temperatuur en neemt warmte op uit de omgeving.
  2. Compressie: de damp wordt samengeperst door een compressor, waardoor de temperatuur en druk stijgen.
  3. Condensatie: de warme damp condenseert bij een hogere temperatuur en geeft de opgenomen warmte af aan het te verwarmen gebied.
  4. Expansie: de koelvloeistof daalt in temperatuur en druk en keert terug naar zijn oorspronkelijke staat, klaar om weer warmte op te nemen.


  Het gebruik van een warmtepomp is milieuvriendelijk en energiezuinig, omdat het alleen elektriciteit nodig heeft om het verplaatsingsproces aan te drijven en geen fossiele brandstoffen zoals gas of olie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Stroomverbruik van (hybride) warmtepompen: Hoe wordt het berekend?

  Met behulp van de formule verbruik warmtepomp = energieverbruik woning in kWh / COP kun je op een simpele manier het stroomverbruik van een warmtepomp berekenen. Hierbij deel je het totale energieverbruik van je woning (uitgedrukt in kilowattuur) door de Coefficient of Performance (COP) van de warmtepomp. Dit geeft je inzicht in hoeveel elektriciteit de warmtepomp nodig heeft om de benodigde warmte te genereren voor jouw huis, rekening houdend met de efficiëntie van de warmtepomp. Op basis van deze berekening kun je een beter beeld krijgen van het geschatte stroomverbruik van de warmtepomp in jouw specifieke situatie.

  Verbruik volledig elektrische warmtepomp per jaar

  Een warmtepomp verbruikt elektriciteit om warmte te genereren voor je huis, en dit verbruik hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de grootte van je huis, het klimaat waar je woont en het rendement van de warmtepomp. Over het algemeen verbruikt een volledig elektrische warmtepomp ongeveer 3.200 kWh per jaar, wat neerkomt op ongeveer € 1.300 aan kosten bij een tarief van € 0,40 per kWh. Het voordeel van het gebruik van een warmtepomp is dat je geen gas meer nodig hebt, waardoor je bespaart op de kosten van gasverbruik. Het gemiddelde gasverbruik in Nederland is ongeveer 1.200 m3 per jaar, wat overeenkomt met ongeveer € 1.800 aan kosten bij een prijs van € 1,45 per kubieke meter gas.


  Verbruik hybride warmtepomp per jaar

  Met een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel kun je je verwarmingskosten aanzienlijk verlagen tot € 1.650 per jaar. Als je kijkt naar je huidige gasverbruik en de kosten daarvan (1500 m³ x € 1,45 = € 2.175), betekent dit een besparing van maar liefst € 525 per jaar. Deze berekening is gebaseerd op het feit dat je zowel je stroom als gas afneemt van een energieleverancier. Als je daarnaast ook nog zonnepanelen hebt of meer betaalt voor gas per kubieke meter, kan de besparing nog groter zijn. Omdat een hybride warmtepomp naast een cv-ketel kan worden geplaatst en in de meeste woningen kan worden geïnstalleerd, zijn de initiële kosten lager en kan de investering snel worden terugverdiend. Dit laat zien dat zelfs zonder zonnepanelen de keuze voor een cv-ketel met hybride warmtepomp zeer interessant kan zijn vanuit financieel oogpunt.

  Verbruik warmtepomp per dag

  Met behulp van de eerder genoemde formule kun je gemakkelijk het jaarlijkse stroomverbruik van je warmtepomp in kilowattuur berekenen. Om het verbruik per maand en per dag te bepalen, deel je simpelweg het jaarverbruik door respectievelijk 12 maanden en 365 dagen. Op deze manier krijg je een indicatie van hoeveel elektriciteit je warmtepomp gemiddeld per maand en per dag verbruikt, wat handig kan zijn voor het monitoren en plannen van je energieverbruik. Deze aanpak maakt het mogelijk om een meer gedetailleerd inzicht te krijgen in het specifieke verbruikspatroon van je warmtepomp over kortere tijdsperiodes.

  Om het verbruik per dag te berekenen gebruik je de volgende formule: Verbruik warmtepomp per dag = (energieverbruik woning in kWh / COP) / 365

  Hieronder laten we een voorbeeld zien van het gemiddelde verbruik van een tussenwoning per jaar:

  IsolatieEnergieverbruik cv-ketelEnergieverbruik hybride warmtepomp
  Slecht1230 m3 gas + 210 kWh stroom600 m3 gas + 1590 kWh stroom
  Gemiddeld1080 m3 gas + 190 kWh stroom600 m3 gas + 1590 kWh stroom
  Goed810 m3 gas + 150 kWh stroom440 m3 gas + 920 kWh stroom

  Bron: Milieu Centraal

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >

  Factoren die invloed hebben op het stroomverbruik van een warmtepomp

  Het stroomverbruik van warmtepompen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, bijvoorbeeld:

  • Het weer in jouw regio: In zeer koude of warme klimaten moet de warmtepomp harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. 
  • De isolatie luchtcirculatie in je woning: een goed geïsoleerd en geventileerd huis heeft minder energie nodig voor verwarming en koeling. 
  • De afmetingen en het ontwerp van je woning: grotere huizen of huizen met meerdere verdiepingen kunnen meer elektriciteit nodig hebben om efficiënt te verwarmen of te koelen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het bepalen van het verwachte stroomverbruik van je warmtepomp.
  • Soort warmtepomp: Het energieverbruik van je huis kan verschillen afhankelijk van het type warmtepomp dat je gebruikt. Een geothermische warmtepomp verbruikt over het algemeen minder elektriciteit dan een lucht-water warmtepomp om de temperatuur in je woning te regelen.
  • Rendement: Een hoger rendement betekent dat de warmtepomp efficiënter werkt en minder energie verbruikt om warmte te produceren. Het rendement van warmtepompen wordt vaak uitgedrukt in de COP en een gemiddeld rendement is rond de 4. Dit betekent dat voor elke 1 kWh aan elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, er 4 kWh aan warmte wordt geproduceerd.

  Tips om het stroomverbruik van een warmtepomp te optimaliseren

  1. Probeer grote schommelingen in temperatuur gedurende de dag te voorkomen: Warmtepompen verbruiken minder elektriciteit wanneer ze een constante temperatuur kunnen handhaven. Het is daarom beter om niet te vaak de instellingen te veranderen en niet telkens de gewenste temperatuur te verlagen wanneer u niet thuis bent of ‘s nachts. Het idee dat dit geld bespaart is een misvatting. Om je stroomverbruik te verminderen, kun je het beste de gewenste temperatuur met maximaal één graad verlagen.
  1. Houd de vertrektemperatuur van het verwarmingswater laag: Installateurs stellen vaak de temperatuur van het verwarmingswater hoger dan nodig is, om te zorgen voor een comfortabele temperatuur. Echter, een hogere verwarmingstemperatuur resulteert in meer energieverbruik en een lagere efficiëntie van de warmtepomp.

   Het is daarom aan te raden om de vertrektemperatuur van het verwarmingswater zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld maximaal 40°C. Dit is vooral handig bij vloerverwarming, overgedimensioneerde radiatoren of ventiloconvectoren die op lagere temperaturen werken. Een externe sonde kan helpen om de verwarmingstemperatuur aan te passen aan de werkelijke buitentemperatuur, wat energie kan besparen.


  1. Zet de elektrische weerstand handmatig aan: Warmtepompen hebben vaak een elektrische weerstand die wordt geactiveerd wanneer er onvoldoende warmte uit de omgeving beschikbaar is om het water effectief te verwarmen. Het gebruik van deze elektrische weerstand kan echter leiden tot een aanzienlijke stijging van het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.

   Om te voorkomen dat de elektrische weerstand automatisch wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld door de thermostaat, is het aan te raden om deze handmatig te activeren. Op deze manier houdt je de controle over het energieverbruik en kun je het nauwgezet in de gaten houden.
  1. Voer regelmatig onderhoud uit: In tegenstelling tot conventionele verwarmingsketels is er voor warmtepompen over het algemeen geen verplicht regelmatig onderhoud nodig, tenzij dit vereist is vanwege milieuvoorschriften of bouwvoorschriften voor klimaatregeling. Ondanks dit wordt het toch aanbevolen om regelmatig onderhoud uit te voeren. Een gereinigde warmtepompinstallatie zorgt namelijk direct voor betere prestaties.
   Sommige installateurs bieden klanten een onderhoudscontract aan waarbij de installatie jaarlijks of halfjaarlijks wordt gecontroleerd. Bij warmtepompen van het type lucht/lucht of lucht/water is het belangrijk om de filters van de pomp elke 2 maanden met water te reinigen. Het is essentieel om de instructies van de fabrikant te volgen om te weten hoe je dit het beste kunt doen voor het specifieke model dat je bezit.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit jouw regio.

  Formulier >


  1. Houd het energieverbruik in de gaten: Houd je elektriciteitsverbruik goed in de gaten om vervelende verrassingen te voorkomen. Door regelmatig te controleren kun je eventuele afwijkingen op tijd ontdekken en actie ondernemen.
  1. Overweeg om zonnepanelen te installeren in combinatie met een warmtepomp: Om de kosten van een warmtepomp te verlagen en tegelijkertijd de impact op het milieu te verminderen, kun je ervoor kiezen om deze te laten werken op duurzame elektriciteit die je zelf hebt opgewekt. Het installeren van zonnepanelen is daarvoor een goede keuze.

  Warmtepomp aanschaffen

  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met warmtepomp installateurs door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod van installateurs in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het jou precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in. Op basis van jouw wensen matchen wij je aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen je een vrijblijvende offerte gevormd naar jouw wensen. Op deze manier kun je makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens jou de beste deal is. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt!

  Formulier >