error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Wanneer kan je de as ophalen na een crematie?

Laatste update:

Voor veel mensen voelt een crematie als het ultieme afscheid van een geliefde. Maar ook daarna is er nog een gebeurtenis die best wat impact kan hebben: ophalen van het as. Misschien om te bewaren als waardevol aandenken in een mooie urn. Of om uit te strooien op een bijzondere plek. Wil je weten wanneer je de as kunt ophalen na een crematie? En ben je benieuwd waarom dit niet meteen kan? We leggen het je graag uit.

Waarom je niet meteen de as kunt ophalen na een crematie

De Nederlandse wet op de lijkbezorging bepaalt dat een crematorium de as van een overledene dertig dagen moet bewaren. Dit heeft meerdere redenen. De belangrijkste:

  1. Door de as een maand te bewaren, heb je als nabestaande genoeg tijd om na te denken over de bestemming van de as. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat iedere nabestaande hetzelfde met de as wil doen. De maand wachttijd geeft familieleden en/of kennissen de kans hier samen over na te denken.
  2. Er zijn ook onderzoeksredenen om de as nog dertig dagen te bewaren. Stel dat er na de crematie twijfels ontstaan over de oorzaak van overlijden, kan justitie alsnog bepalen om de as te laten onderzoeken op zaken die kunnen wijzen op een niet-natuurlijke dood. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de as gifsporen bevat dat als bewijs kan dienen in een rechtszaak.

As ophalen na meer dan dertig dagen

De as van een overledene wordt dus na minimaal dertig dagen vrijgegeven. Tot die tijd bewaart het crematorium de as in een speciale ruimte. Deze ruimte is voor niemand toegankelijk. Ben je er een maand na de crematie nog niet aan toe om de as van de overledene mee naar huis te nemen? Dat is heel begrijpelijk en dus ook geen enkel probleem. De overblijfselen worden tot ongeveer zes maanden na de crematie kosteloos bewaard. Dit gebeurd in de algemene nis. Daarna worden er kosten in rekening gebracht. Je kunt er ook voor kiezen de as nooit op te halen. In dit geval wordt de as in de buurt van de begraafplaats verstrooid door het crematorium zelf. De meeste nabestaanden willen liever de as uitstrooien op een persoonlijke plek.

Dit kun je doen om de as eerder op te halen

Wil je de as van jouw dierbare graag eerder hebben? Bijvoorbeeld omdat jullie het op een speciaal moment willen verstrooien? Dan is dit niet onmogelijk. Je kunt een ontheffingsverzoek indienen via het crematorium. De rechter bepaalt dan of jouw belangen groot genoeg zijn om de as eerder vrij te geven.

Lees hier ons artikel over de kosten van een grafkist

Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van een mooie uitvaart

Als een geliefde overlijdt, heb je vreselijk veel om over na te denken. Er komt veel op je af, de tijdsdruk is groot en tegelijk heb je eigenlijk geen ruimte in je hoofd om alles voor elkaar te krijgen. Een beetje hulp is dan welkom. Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van een mooie uitvaart. We brengen je eenvoudig in contact met maximaal vijf uitvaartverzorgers die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend. Maar zo weet je wel zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorie├źn
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 151 reviews over Offerte.nl

Uitstekend

Goede service

prettig contact

Prima hele snelle reacties

Geen toelichting

Direct na het plaatsen offertes gekregen. Uiteindelijk 5 stuks. Aan alle betrokkenen een terugmelding gestuurd.

vlot en zorgvuldig

Prima, snel werken.

Goede offertes binnengekregen. Er was wel verwarring over de in te vullen gegevens

Geen toelichting

Kosten crematie tegen opzichten van begrafenis. Verwachting 25 mensen.

Geen toelichting

Geen toelichting

Prima bemiddeling, erg fijn om benaderd te worden door diverse ondernemingen.

prima, op korte termijn 4 offertes binnen

Ik heb n.a.v. mijn formulier, 5 offertes ontvangen. Ik was hier erg tevreden over en kon goed de verschillen zien.

Geen toelichting

Werkt goed , in korte tijd ontving ik diverse offertes

Geen toelichting

Geen toelichting

Het was makkelijk om de begrafenisondernemers met elkaar te vergelijken. Wel fijn dat je goed geholpen kunt worden in moeilijke tijden. Het scheelt je een enorme zoektocht!

Geen toelichting

Prima service

Snel een offerte van meerdere partijen ontvangen, mooie oplossingen gehoord en binnen 24 uur waren we eruit. Dank jullie wel voor het passende afscheid dat we hebben mogen nemen.