Hoe lang duurt een begrafenis gemiddeld?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Uitvaart
  3. Hoe lang duurt een begrafenis of uitvaart gemiddeld?
  3 mins leestijd

  Bezig met het organiseren van een begrafenis? Vul je wensen in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van uitvaartbedrijven in jouw regio.

  Inhoudsopgave

  Een begrafenis van een dierbare is vaak echt het laatste moment om afscheid te nemen. Voor het rouwproces van nabestaanden is daarom het belangrijk dat dit op een goede, rustige en respectvolle manier gebeurt. Vaak duurt een begrafenis twee tot vier uur, afhankelijk van de begrafenisplechtigheid. De overledene en de nabestaanden bepalen hoe de begrafenis eruit komt te zien en daarmee ook hoe lang deze duurt. We vertellen je graag meer over de invulling die je kunt geven aan een begrafenis.

  De begrafenisplechtigheid

  Een begrafenisplechtigheid is officieel niet verplicht. Maar deze draagt wel bij aan het goed verlopen van het rouwproces. Afhankelijk van de geloofsovertuiging van de overledene is de begrafenisplechtigheid religieus of niet-religieus. De duur van beide begrafenisplechtigheden is vaak ongeveer 45 minuten.

  Een religieuze begrafenisplechtigheid

  De volgorde van een religieuze plechtigheid ligt grotendeels vast in de gebruiken van het geloof. De plechtigheid gaat vooraf aan de graflegging. Daarnaast vindt een religieuze dienst over het algemeen plaats op een religieuze plek. Denk aan een kapel of op de begraafplaats bij het graf zelf. Ook is er bij de dienst een geestelijke aanwezig die de dienst leidt. Tijdens de plechtigheid is er ruimte voor gebeden, lezingen en muziek.

  Een niet-religieuze begrafenisplechtigheid

  Een niet-religieuze dienst is minder formeel dan een religieuze dienst. Een dienst kan nu namelijk op elke plaats gehouden worden. Vaak is dit een locatie die veel voor de overledene betekende. Denk aan een café, een sportclub of gewoon thuis. Tijdens deze niet-religieuze dienst staan de herinneringen aan de overledene centraal. Afhankelijk van het aantal sprekers kan deze dienst ook langer dan 45 minuten duren. Anders dan bij een religieuze dienst mag een niet-religieuze dienst ook na de graflegging worden gehouden. De volgorde staat dus niet vast.

  hoe lang duurt een begrafenis

  De graflegging

  Na de begrafenisplechtigheid is het moment aangebroken voor de graflegging van de overledene. Dit betekent dat de overledene naar de laatste rustplaats wordt gebracht. Nabestaanden of een groep dragers van de uitvaartondernemer dragen de kist naar het graf. Daar is het tijd voor het laatste afscheid. Ook hier bepalen de nabestaanden hoe dit afscheidsritueel wordt ingevuld. Vaak is er ruimte om nog kort iets te zeggen. Daarna scheppen de nabestaanden een schepje aarde op de kist of leggen er een bloem, brief of iets anders van betekenis bij. De begrafenis en het afscheidsritueel duren gezamenlijk ook ongeveer 45 minuten.

  De condoleance

  Als afsluiting van de begrafenis vindt er nog een condoleance plaats. Dit is vaak in een condoleanceruimte of op een andere plek, zoals een restaurant. De condoleance geeft de gelegenheid nog even na te praten. Ook is er vaak wat te eten en te drinken. De duur is ook ongeveer 45 minuten. Gezamenlijk duurt een begrafenis ongeveer drie uur, inclusief eventuele reistijden tussen de verschillende locaties. Lees hier meer over wanneer de begrafenis plaatsvindt na het overlijden.

  Offerte.nl helpt bij het vinden van de juiste uitvaartondernemer

  Hoe wil je de begrafenis en begrafenisplechtigheid invullen? Wat verzorgt de ene uitvaartondernemer wel en de andere niet? Een beetje hulp bij deze vragen is van harte welkom in moeilijke tijden.
  Via Offerte.nl brengen we jou in contact met uitvaartondernemers door heel Nederland. Per regio hebben we alvast een selectie voor je gemaakt, zo hebben we een ruim aanbod aan uitvaartondernemers in regio Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den haag. Bekijk de selectie en vraag direct vier offertes op om te vergelijken.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews