error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Wanneer vindt de begrafenis plaats na een overlijden?

Laatste update:

Direct inzicht in de kosten van een begrafenis of crematie? Vul het formulier in en ontvang 5 vrijblijvende offertes van uitvaartverzorgers in jouw regio.

De periode tussen het overlijden van een dierbare en de begrafenis is vaak hectisch en emotioneel. Aan rouwen kom je nauwelijks toe, want de begrafenis moet snel geregeld worden. Volgens de wet mag je namelijk niet te lang wachten met een begrafenis of crematie. Benieuwd hoe lang het duurt voordat iemand begraven kan en moet worden? En wat de uitzonderingen hierop zijn? Je leest het hier.

Dit is de termijn waarbinnen iemand begraven moet worden

Er is een speciale wet die bepaalt wanneer de begrafenis na overlijden uiterlijk plaats moet vinden. Zo staat in artikel 16 van de Wet op de lijkbezorging dat de overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd mag worden. Voor de 36 uur termijn zijn verschillende redenen. Zo moet de justitie altijd in staat zijn strafrechtelijk onderzoek te doen als er bijvoorbeeld twijfel is over de doodsoorzaak. Daarnaast geeft deze regeling nabestaanden de tijd om de begrafenis fatsoenlijk te regelen. Een begrafenis regelen binnen 36 uur kan simpelweg niet. Houd er wel rekening mee dat weekenden en feestdagen dus niet onder werkdagen vallen. Hierdoor vindt een begrafenis of crematie gemiddeld nooit eerder dan 8 dagen na het overlijden plaats.

Uitzonderingen op deze regel

In sommige gevallen worden er uitzonderingen op bovengenoemde wet gemaakt. Bijvoorbeeld vanwege religieuze redenen. Het kan ook zo zijn dat de familie van de overledene uit het buitenland moeten komen, waardoor de begrafenis uitgesteld moet worden. In het geval van uitstel mag de burgemeester van de gemeente van de overledene, na advies van een arts, een andere termijn voor de begrafenis stellen. Wil je de overledene eerder dan 36 uur na overlijden begraven? Dan heeft de gemeente toestemming van de officier van justitie nodig.

Dit is de termijn tussen overlijden en begraven in België

In België stelt de wet andere regels over de termijn tussen overlijden en begraven. Hier mogen de meeste gemeenten zelf de tijd tussen overlijden en uitvaart vaststellen. Of dit veel verschilt met Nederland? Nee, in de praktijk wordt de overledene ongeveer na evenveel dagen begraven.

Dit is de termijn tussen overlijden en begraven in Duitsland

In Duitsland mag elke deelstaat grotendeels zijn eigen termijn tussen overlijden en begraven bepalen. De lokale verschillen zijn dan ook groot. Wel geldt in bijna heel Duitsland een duidelijke regel dat de uitvaart niet eerder dan 48 uur na overlijden plaats mag vinden. Alleen de deelstaat Nordrhein-Westfalen wijkt hiervan af. Hier mag een overledene om religieuze redenen ook na 24 uur al begraven worden.

Offerte.nl helpt jou bij het vinden van het juiste uitvaartbedrijf

Er komt veel op je af na het overlijden van een dierbare persoon. In een emotionele periode moet jij snel en goed een uitvaart regelen. Dat is nog best een klus in zo’n zware tijd. Offerte.nl maakt het jou graag wat makkelijker in deze zware periode. Hoe? We brengen je eenvoudig in contact met maximaal vijf uitvaartverzorgers die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend. Maar zo weet je wel zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 151 reviews over Offerte.nl

Geen toelichting

Voor de Uitvaart van mijn vader, had ik offertes opgevraagd. Ik had geen idee wat de kosten waren. Gelukkig viel het mee

Binnen 15 minuten drie gepaste offertes ontvangen

Zeer goed

Uitstekend

U hebt ons prima geholpen bij het zoeken naar een goede en hopelijk betrouwbare begrafenisondernemer. Bedankt.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Binnen 10 minuten 3 offertes gekregen

Geen toelichting

Vrij snel (zoals belooft) 5 offertes gekregen van bedrijven die (ook) in Dordrecht werken. Alleen een beetje jammer dat er ook 2 bedrijven bij zijn die behoorlijk van Dordrecht verwijderd zijn, als het kon zou ik 4 1/2 ster geven.

Geen toelichting

Geen toelichting

Heel snel aanbiedingen, niet allemaal echt goedkoop voor een hele summiere crematie. Maar keuze mogelijkheden

Goed.

Geen toelichting

Na het wegvallen van mijn Moeder, werd aan mij gevraagd om de crematie te regelen. Gelukkig had ik na het opvragen van offertes meer inzicht wat er allemaal bij komt kijken.

Prima offertes gekregen en zeer snel, meeste binnen één dag.

Geen toelichting

aanvraag crematie. Zou vier offertes ontvangen heb er drie ontvangen. Kunnen jullie ook niets aan doen.

toezegging 5 offertes, 2 ontvangen.

Geen toelichting

Kan er nog niet zoveel over kwijt dit was de eerste keer