Dit is de juiste dresscode voor begrafeniskleding

Start vergelijken
  1. Home
  2. Uitvaart
  3. Dit is de juiste dresscode voor begrafeniskleding
  5 mins leestijd

  Bezig met het organiseren van een begrafenis of crematie? Vul je wensen in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes van uitvaartbedrijven in jouw regio.

  Een uitvaart is altijd een emotioneel beladen moment. Mensen zijn somber en daarmee is de sfeer dat ook. Het is dan ook niet voor niets dat begrafeniskleding in de meeste gevallen zwart is. Voor de mannen een zwart pak, voor de vrouwen een net zwart jurkje of een mantelpakje. Maar is dat nog steeds zo? En wat is eigenlijk gepaste begrafeniskleding voor kinderen? Heb jij binnenkort een uitvaart en wil jij passend gekleed gaan? Wij vertellen jou alles over nette begrafeniskleding.

  Algemene tips voor het kiezen van passende begrafeniskleding

  Of je nu man, vrouw of kind bent, er zijn altijd een aantal zaken waar je aan moet denken bij het uitkiezen van passende begrafeniskleding:

  • Draag altijd nette schoenen.
  • Laat zien dat je met zorg een outfit hebt uitgekozen.
  • Zwarte of donkere kleding is altijd passend, dit is namelijk een teken van rouw.
  • Draag nooit felle kleuren of vrolijke printjes.

  Dit is waarom de dresscode voor een uitvaart vaak zwart is

  Volgens de etiquette is het gepast zwarte kleding te dragen bij een uitvaart. Waarom? Omdat je met het dragen van zwarte kleding toont dat je rouwt. Zwarte kleding wordt gezien als netjes en beleefd. Toch zie je steeds vaker dat er niet meer uitsluitend voor zwarte kleding wordt gekozen. Zwart wordt tegenwoordig ook wel vervangen door andere rustige, donkere kleuren. Donkere kleuren staan namelijk traditioneel bekend als een teken van respect. Heb jij geen zwarte kleding in je kast hangen? Dan zijn kleuren als donkergrijs of donkerblauw ook een passende optie.

  begrafeniskleding

  De perfecte begrafenis kleding voor vrouwen

  Als vrouw zit je snel goed: een simpel zwart jurkje of een zwart mantelpakje misstaat nooit op een uitvaart. Heb je geen zwart in je kast? Kies dan voor een andere nette basiskleur. Grijs of donkerblauw bijvoorbeeld. In sommige gevallen kan wit ook, maar dit moet dan wel aangekondigd zijn in de uitnodiging. Als we het hebben over nette begrafeniskleding, dan mag een net paar schoenen nooit ontbreken. Ga voor een paar mooie laarzen of een mooie hak. Sneakers zijn echt not done op een begrafenis.

  Staat er op de uitnodiging dat je casual gekleed moet komen? Dan misstaat een spijkerbroek met een paar nette schoenen niet. Vermijdt natuurlijk wel versleten of gescheurde spijkerbroeken. Kies voor de netste en donkerste spijkerbroek uit je kast.

  De perfecte begrafeniskleding voor mannen

  Als we het hebben over passende begrafeniskleding voor een man, dan hebben we het al snel over een pak. In een pak ben je als man nooit over dressed bij een uitvaart. Combineer het pak met een grijs, blauw, wit of zwart overhemd en je zit altijd goed. Voel je je niet prettig in een pak? Kies er dan bijvoorbeeld voor om het colbert en de stropdas niet te dragen. Of ga voor een zwarte coltrui met een nette broek. Ook bij mannen mag een paar nette en gepoetste schoenen nooit aan de outfit ontbreken.

  Passende begrafeniskleding voor kinderen

  Hoe zit het met kinderen? Waar hebben we het dan over als we het over passende begrafeniskleding hebben? Heel simpel, voor een kind gelden eigenlijk dezelfde uitgangspunten als voor een volwassene. Een kind moet er gewoon netjes en verzorgd uitzien. Vermijd te allen tijde kleding met felle kleuren en vrolijke prints. Geen oranje bloemenjurkjes voor de meisjes dus.

  Wist je al dat er voor jongetjes hele mooie zwarte pakjes te koop zijn? Deze misstaan jouw kind zeker niet bij een uitvaart. Voor de meisjes raden we een jurkje in een donkere basiskleur aan. Net zoals bij volwassen vrouwen hebben we het dan over grijs, donkerblauw of zwart. Zorg ook voor nette schoenen en gekamde haren.

  Dresscode voor uitvaart in de zomer

  Is de uitvaart in de zomer? En heb je te maken met hoge temperaturen? Dan begrijpen we dat een zwart mantelpakje of een zwart pak misschien iets te warm is. Vrouwen kunnen dan eenvoudig kiezen voor een zwart cocktailjurkje met een paar mooie hakken eronder. Maar een man heeft het wat minder makkelijk. Hij kan bij warme temperaturen kiezen voor een nette donkere broek met een wit overhemd. Het colbert en de stropdas kan hij dan achterwege laten.

  Toch nog twijfels over wat je aan doet naar een uitvaart?

  Heb je toch nog twijfels over wat je aan moet doen naar een uitvaart? Bijvoorbeeld omdat de overledene niet zo van formele of zwarte kleding hield? Of omdat het een uitvaart is van iemand met een religieuze of culturele achtergrond? Vraag dan aan de familie wat er qua kleding wordt verwacht. Zo weet je zeker dat je passend gekleed komt.

  Soms wordt er juist gekozen voor een feestelijke uitvaart. In dit geval is zwarte kleding juist helemaal niet gepast. Vaak staan de wensen voor wat betreft begrafeniskleding op de uitnodiging. Zo niet? Dan zit je standaard goed met zwarte of donkere, nette kleding.

  Lees hier ons artikel over wat je op het kaartje van een rouwboeket kan schrijven

  Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van bijzondere uitvaartlocaties

  Als een geliefde overlijdt, heb je vreselijk veel om over na te denken. Er komt veel op je af, de tijdsdruk is groot en tegelijk heb je eigenlijk geen ruimte in je hoofd om alles voor elkaar te krijgen. Een beetje hulp is dan welkom, ook qua kledingkeuze voor een laatste afscheid. Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van een mooie uitvaart.

  We brengen je eenvoudig in contact met uitvaartverzorgers die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend. Maar zo weet je wel zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews