Rechten van de werknemer bij een arbeidsconflict

Start vergelijken
    1. Home
    2. Mediation
    3. Deze rechten heb je als werknemer in een arbeidsconflict
    4 mins leestijd

    Komen jij en je werkgever er niet uit samen? Staan jullie beide open voor een gesprek met een onafhankelijke bemiddelaar? Vraag nu vrijblijvende en gratis offertes op voor mediation.

    Inhoudsopgave

    Een arbeidsconflict kan zomaar ontstaan. Bijvoorbeeld doordat je werkgever je wil overplaatsen en jij helemaal geen zin in hebt. Of doordat je een vervelend functioneringsgesprek hebt gehad, waarvan helemaal niets klopt. Maar ook een conflict tussen jou en je collega kan de sfeer op de werkvloer flink verpesten. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor een arbeidsconflict.

    Maar wanneer zo’n conflict blijft sudderen, kan dat uitmonden in een nare ruzie en wellicht zelfs een slepende rechtszaak, omdat je gewoon geen uitweg meer ziet. Wacht dan even met het inschakelen van een advocaat en ga eerst voor mediation, want dat is een van de rechten van de werknemer bij een arbeidsconflict.

    Juridisch advies kan nooit kwaad

    Een van de rechten van de werknemer bij een arbeidsconflict is natuurlijk dat je juridisch advies mag inwinnen. Iedereen heeft recht op rechtsbijstand. Dit kan bijvoorbeeld bij een advocaat of bij een juridisch adviesbureau. Echter, rechtsbijstand kost vaak veel geld. Ook zullen veel advocaten een arbeidsconflict niet meteen willen aannemen. Als juridisch advies geven ze je vaak aan om een mediator te nemen om zo te proberen het conflict op te lossen. Dat is altijd beter voor jou en je baan.

    Lees ook: ruzie tussen vennoten of aandeelhouders

    Wat zijn je rechten bij een arbeidsconflict?

    De rechten van de werknemer bij een arbeidsconflict zijn er om je te helpen een oplossing voor het conflict te vinden. Zo mag je werkgever je tijdens het conflict niet zomaar ontslaan, hij moet dit bij de kantonrechter met een gegronde reden kunnen onderbouwen.

    Wanneer de werkgever in dit geval in het gelijk wordt gesteld en je mag ontslaan, dan hoef je niet meteen de ontslagovereenkomst te tekenen. Je hebt namelijk altijd recht op juridische bijstand of het gebruik van een mediator om het ontslag tegen te gaan. Word je toch ontslagen, dan heb je altijd recht op een WW-uitkering.

    Doorbetaling bij ziekte

    Andere rechten van de werknemer bij een arbeidsconflict komen om de hoek kijken als je door het conflict thuis komt te zitten. Heb je bijvoorbeeld recht op doorbetaling als je door het arbeidsconflict je werk niet kan uitvoeren? In principe wel. Helemaal wanneer je echt medische klachten hebt gekregen van het conflict, zoals een maagzweer of hart- en vaatklachten.

    Ook overspannen zijn kan ervoor zorgen dat je je werk niet kan uitvoeren. Het is wel verstandig om ook met de bedrijfsarts hierover te praten, zodat je meteen hulp krijgt bij het oplossen van het conflict en je weer aan de slag kan. De bedrijfsarts kan beoordelen wat je verder aan stappen kan ondernemen om je weer goed te voelen op de werkvloer. En hij kan je doorverwijzen naar een mediator.

    Lees hier meer over ziekmelding na een arbeidsconflict.

    Wat kan het voor jou betekenen?

    De mediator is een onpartijdige bemiddelaar tussen jou en je werkgever of collega met wie je een arbeidsconflict hebt. Het is een van je rechten als werknemer om gebruik te maken van een mediator bij een conflict op het werk. Na een kennismakingsgesprek ga je in twee tot vijf sessies van anderhalf tot twee uur met elkaar in gesprek. Hierbij leg je de pijnpunten bloot en ga je samen op zoek naar een goede oplossing voor het conflict. Zelfs als dit ontslag betekent.

    Mediation is goedkoper dan een rechtszaak. Je hebt minder tijd nodig om tot een oplossing te komen. Bovendien worden alle partijen gehoord en komen jullie samen tot een oplossing voor het conflict. En hierdoor kun je straks gewoon weer samen door een deur. Zonder enig conflict.

    Vraag offertes op voor mediation bij Offertes.nl
    Heb je mediation nodig vanwege een arbeidsconflict? Vul dan nu het formulier in en wij gaan voor je aan de slag. Offerte.nl vraagt voor jou offertes van mediators aan. Je hebt dan een ruime keuze uit mediators. Neem de tijd en zoek degene die het beste bij je past. Het kan zijn dat de mediators zelf contact met je zoeken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

    Zo los je samen met de mediator en je tegenpartij het arbeidsconflict snel op. Het is een van de rechten van de werknemer bij een arbeidsconflict.