error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone

Uitvaart regelen zonder verzekering: wat kost dat?

Laatste update:

Een uitvaartverzekering is niet verplicht. Je kunt natuurlijk ook zelf sparen voor je uitvaart. Maar hoe weet je hoeveel geld je daarvoor opzij moet zetten? Dat hangt er natuurlijk af van welke uitvaart je voor ogen hebt. Wil je flink uitpakken met een mooie locatie voor een afscheidsceremonie, bijzonder rouwvervoer en een afsluitende koffietafel in een luxe restaurant? Of kies je voor een simpele uitvaart met weinig poespas? Laten we uitgaan van een gemiddelde. Volgens de consumentenbond is dat 7500 euro voor een begrafenis, een crematie is iets goedkoper. Bovendien komen daar vaak nog de kosten voor een gedenksteen bij.

Redenen om een uitvaart te regelen zonder verzekering

Als je voldoende spaargeld hebt kun je overwegen om te sparen voor je uitvaart. Het is dan wel belangrijk dat je het geld ook echt apart zet op een rekening waar je niet aan kunt komen. Bovendien moet je vast laten leggen wie er bij dat geld mag en kan komen als je bent overleden. Dat kan tijdrovend zijn. Als het lang duurt om de machtigingen rond te krijgen, moet het bedrag toch door iemand worden voorgeschoten.

Wat gebeurt er als je overlijdt en je niet bent verzekerd?

Het gebeurt vaker dan je denkt: iemand is overleden en niet verzekerd voor zijn of haar uitvaart. In dat geval worden de kosten verhaald op de erfgenamen van de overledene. Meestal worden de kosten dan uit de erfenis betaald. Maar wat als de erfenis niet voldoende is en de erfgenamen het geld ook niet hebben? Dan ontstaat er een pijnlijke situatie. De nabestaanden zijn namelijk toch verplicht om de rekening voor de uitvaart te betalen. In sommige gevallen kan er bij de gemeente Bijzondere Bijstand worden aangevraagd. Vaak dekt dit niet alle kosten. Wil je dit voorkomen? Zorg dan voor een verzekering of spaar voor je uitvaart. Zo voorkom je een hoop narigheid voor je erfgenamen, die het dan toch al zwaar hebben omdat ze in de rouw zijn.

Kosten uitvaart als er geen nabestaanden zijn

Heb je geen nabestaanden en geen uitvaartverzekering? Dan komt de gemeente in actie. Je wordt dan op een sobere manier begraven of gecremeerd. Meestal neemt de gemeente de kosten voor de uitvaart op zich. Deze situatie is echter zeldzaam. In de meeste gevallen wordt er net zo lang naar nabestaanden gezocht totdat de kosten verhaald kunnen worden.

Offerte.nl helpt jou bij het vinden van het juiste uitvaartbedrijf

Er komt veel op je af na het overlijden van een geliefde. In een emotionele periode moet jij snel en goed een uitvaart regelen en soms zelfs verzekeringsperikelen en geldproblemen oplossen. Dat is nog best een klus in zo’n zware tijd. Offerte.nl maakt het jou graag wat makkelijker in deze zware periode. Hoe? We brengen je eenvoudig in contact met maximaal vijf uitvaartverzorgers die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend. Maar zo weet je wel zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers

Gerelateerde artikelen

Begrafenis op kosten van de gemeente

Wat als je geen geld hebt voor een uitvaart? En je nabestaanden ook niet? Dan komt de gemeente in beeld. Je krijgt dan een begrafenis op kosten van de gemeente.

Lees meer

Hoe lang duurt een crematie?

Hoelang duurt een crematieplechtigheid met alles erop en eraan? Zeker enkele uren. Offerte.nl vertelt je er alles over.

Lees meer

Wat kost een koffietafel bij een begrafenis

Wat kost een gemiddelde koffietafel bij een begrafenis? En welke keuzes kun je daarbij maken? We vertellen het je graag in deze blog.

Lees meer

Hoe werkt een crematie?

Hoe werkt een crematie? En wat is cremeren of elektrisch cremeren eigenlijk? Offerte.nl vertelt je er alles over.

Lees meer

Wat kost een uitvaart bij Monuta

Monuta maakt voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk. Benieuwd naar wat een uitvaart bij Monuta kost? Wij vertellen het je.

Lees meer

Begrafenis in de kerk: zo werkt het en dit kost het

Wil jouw dierbare graag in de kerk begraven worden? Bijvoorbeeld om religieuze redenen? Zo werkt een kerkelijke begrafenis en dit kost het.

Lees meer