error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers Vergelijk uitvaartverzorgers →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Dit zijn de kosten van een uitvaart voor nabestaanden.

Laatste update:

Het regelen van begrafenis of crematie kost veel geld. De uitvaartverzorger, de rouwkaarten, de plechtigheid, de catering en de kist: het moet allemaal betaald worden. En er zijn nog veel meer kosten. Benieuwd naar wat een uitvaart kost voor nabestaanden? En of je deze kosten ook kunt weigeren als je deze niet kunt betalen? Lees dan verder.

Deze kosten ben je als nabestaanden kwijt aan een uitvaart

Wordt jouw geliefde begraven of gecremeerd? De kosten voor een begrafenis of crematie zijn erg verschillend. Zo kost een crematie al gauw tussen de 5.000 en 9.000 euro en een begrafenis tussen de 6.500 en 11.000 euro. Uiteraard hangt de hoogte van het bedrag af van de keuzes die je maakt. Hoe meer opties je kiest, hoe meer kosten je kwijt bent voor de uitvaart. De kosten van een uitvaart zijn dus afhankelijk van je persoonlijke situatie en van de uitvaartwensen van jou of van de overledene. Lees hier meer over welke kosten aftrekbaar zijn.

Hier bestaan de kosten van een uitvaart uit

Er komen een hoop kosten kijken bij het organiseren van een uitvaart. De kosten van een uitvaart bestaan uit de volgende zaken:

  • Basiskosten: hieronder valt het opbaren, het rouwvervoer, de laatste verzorging en de uitvaartverzorger
  • Plechtigheid: hieronder valt de uitvaartdienst, het verzenden van de rouwkaarten, het rouwboeket en de catering
  • Persoonlijke voorkeur: iedereen heeft een eigen voorkeur. Je kunt kiezen uit een eenvoudige of luxe kist, rouwadvertentie in de krant, volgauto’s, een verlengd gebruik van een aula of kiezen voor een eenvoudige of uitgebreide catering

De vaste kosten van een crematie liggen over het algemeen lager dan die van een begrafenis. De reden hiervan is dat er geen grafkosten zijn, zoals begraafkosten, kosten voor het grachtrecht en kosten voor grafonderhoud. Wordt de overledene begraven? Dan komen deze kosten er nog bij.

Wie is verantwoordelijk voor de kosten van een uitvaart?

Een uitvaart kost dus altijd behoorlijk wat geld. Maar wie betaalt dat? Iedereen is verantwoordelijk voor de kosten van zijn eigen uitvaart. Je kunt ervoor kiezen om een uitvaart te financieren met een uitvaartverzekering of met eigen geld. Met een uitvaartverzekering verzeker je jezelf tegen de kosten van een begrafenis of crematie. Heb je helemaal geen budget om de uitvaart te betalen of om een uitvaartverzekering af te sluiten? Dan zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart.

Kan een nabestaande de kosten van een uitvaart ook weigeren?

Maar wat als de nabestaanden de kosten van de uitvaart niet kunnen betalen? Niet iedereen kan zomaar duizenden euro’s ophoesten. Mogen de nabestaanden deze kosten dan weigeren? Uiteraard mogen de nabestaanden de kosten weigeren. In dat geval draait de gemeente op voor de kosten van de uitvaart. Als de gemeente de uitvaart regelt en betaalt, heeft ze wettelijk het recht om de kosten te verhalen op de directe nabestaanden, zoals een levenspartner of eventuele kinderen. Als deze geen geld hebben, moeten ze deze kosten terugbetalen in de vorm van een lening.

Offerte.nl helpt jou graag bij het regelen van een mooie uitvaart die past bij jouw budget

Als een geliefde overlijdt, heb je vreselijk veel om over na te denken. Er komt veel op je af, de tijdsdruk is groot, terwijl je eigenlijk geen ruimte in je hoofd hebt om alles voor elkaar te krijgen. Een beetje hulp is dan welkom. Offerte.nl helpt je graag bij het regelen van een mooie uitvaart die past bij je budget. We brengen je eenvoudig in contact met maximaal vijf uitvaartverzorgers die we speciaal voor jou selecteren. Dit is gratis en vrijblijvend. Maar zo weet je wel zeker dat je een fijne uitvaartverzorger kiest en dat aan alles wordt gedacht.

Ontvang prijsopgaven van uitvaartverzorgers

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk uitvaartverzorgers
Rubrieken
Populaire categorieën
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 151 reviews over Offerte.nl

Prima service

Het geeft een redelijk goede indicatie.

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

Geen toelichting

snel en goed

Uitstekende service en snelheid waarmee mijn aanvraag is behandeld.

Goede service

Prima, snelle reactie.

Goede behandeling van de aanvraag met bruikbare offertes . Je wordt met respect geholpen. Hartelijk dank.

Prima ik kan nu een gedege keuze maken

Prima hele snelle reacties

OK

Bedankt voor de snelle service. Ik was erg tevreden over de goede informatie.

Geen toelichting

De offertes kwamen onmiddellijk; dat is prima. Maar ik werd direct gebeld en dat vond ik niet prettig. Mijn moeder zou binnenkort overlijden en ik wilde me alleen informeren,

Geen toelichting

Werkt goed , in korte tijd ontving ik diverse offertes

aanvraag crematie. Zou vier offertes ontvangen heb er drie ontvangen. Kunnen jullie ook niets aan doen.

Goed.

Er werd heel snel gereageerd. Sommige waren erg opdringerig maar dat ligt niet aan jullie.

Geen toelichting

ik kern julie niet maar vind je correct en snel reageren