error warning success close check arrow-right arrow-left menu star star plus minus right phone
Ontvang prijsopgaven van mediators Vergelijk mediators →
Prijzen aanvragen →

Geheel gratis & vrijblijvend

Omgangsregeling vader

Laatste update:

Als partners besluiten te scheiden, dan moet er worden vastgelegd hoe de zorgregeling van de kinderen is geregeld. De ouders kunnen kiezen voor een gelijkwaardige situatie waarbij het kind evenveel tijd bij de vader als moeder is. Dit wordt co-ouderschap genoemd. De praktijk laat vaak een andere regeling zien. In de meeste gevallen komt het voor dat het kind voornamelijk bij één van de ouders blijft. De meest ideale situatie zou zijn als beide ouders nog steeds goed door één deur kunnen. Helaas is het zo dat dit meestal niet het geval is. Als de situatie op deze manier is geëscaleerd, dan is het handig om een specialist in te schakelen. Een mediator kan ervoor zorgen dat de belangen van alle partijen worden behartigd. Er wordt vervolgens een ouderschapsplan opgesteld, waarin er ook een omgangsregeling voor de vader wordt vastgesteld.

Inhoudsopgave

Bezoekrecht vader

De vader heeft juridisch gezien recht op omgang met het kind. Dit is zelfs het geval als de biologische vader het kind niet erkend. In een ouderschapsplan staan de afspraken die gemaakt zijn tussen beide ouders. De afspraken die gemaakt zijn op het gebied van bezoekrecht verschillen vaak per situatie, omdat ieder gezin anders in elkaar zit. Als er onderling geen afspraken gemaakt kunnen worden voor het bezoekrecht van de vader, dan kan er een verzoek ingediend worden bij de rechter. Er wordt dan gekeken naar de belangen van het kind, maat ook de belangen van de ouders.

Mediator voor omgangsregeling

Als beide ouders lastig samen tot een oplossing komen voor de omgangsregeling van het kind, dan kan het handig zijn om een mediator in te schakelen. De mediator is een tussenpersoon die de onafhankelijk naar de situatie kijkt. Op deze manier zullen beide partijen zich vertegenwoordigt voelen, omdat de mediator zorgt voor een omgangsregeling die in balans is. De mediator kan vervolgens het ouderschapsplan opstellen waar beide ouders zich aan dienen te houden. Een vereiste voordat er samengewerkt kan worden met een mediator is dat beide ouders achter de mediation staan.

Rechten van de vader na scheiding

Er zijn een aantal rechten die je als vader hebt na de scheiding van de partner. Eén van deze rechten is bijvoorbeeld dat de afspraken die gemaakt zijn altijd gewijzigd mogen worden. Denk hierbij aan als er één partner minder is gaan verdienen ten opzichte van de partneralimentatie die moet worden afgestaan. Er kan ook gedacht worden aan een wijziging dat het kind aangeeft, zoals wisselen van woonplaats van moeder naar vader. Er is al eerder verteld dat de vader altijd het recht heeft om zijn kind te zien. Er zijn een aantal uitzonderingen op dit recht. Dit geldt als de lichamelijke of geestelijke ontwikkeling van het kind dit ten nadelen brengt. Het recht vervalt ook als de vader ongeschikt is voor omgang met het kind. Als er andere zwaarwegende belangen in conflict raken zal het recht ook te komen vervallen. Zodra het kind 12 jaar of ouder is en zelf bezwaren heeft, dan geldt dit als uitzondering.

Rechten als vader

De biologische vader of juridische vader heeft vrijwel altijd het bezoekrecht om het kind te blijven zien. Als beide ouders er samen niet uit komen dan kan er hulp gevraagd worden aan een mediator. Deze specialist zal de belangen van alle partijen behartigen, zodat er duidelijke en eerlijke afspraken gemaakt worden. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar zolang daar niet aan wordt voldaan zal er altijd bezoekrecht zijn. Mocht er een partij zijn die zich niet aan de afspraak houdt dan kan er juridische stappen gemaakt worden.

Hoe wij jou kunnen helpen?

Een scheiding is heel emotioneel. Een mediator zorgt ervoor dat er een oplossing komt waar beide partijen partijen zich in kunnen vinden, zowel de moeder als vader. Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes aan door het formulier in te vullen.

Ontvang prijsopgaven van mediators

Bespaar tot 40% in 2 minuten

Vergelijk mediators
Wat onze klanten zeggen
4 sterren gemiddeld uit 51 reviews over Offerte.nl

Was goed en begrijp baar zeker een aanrader je word heel snel gebeld en netjes geholpen

heel goed. werd heel snel contact met mij opgenomen en dat vond ik heel prettig

Na de aanvraag online zijn we direct heel goed benaderd. Heeft voor ons in dit geval super gewerkt.

Positief. Ik kreeg binnen 1 dag 2 offertes toegestuurd.

Geen toelichting

Geen toelichting

Hele snelle reactie en goede intake gehad.

Contact met voldoende aanbieders gekregen waardoor een keuze kunnen maken welke het best bij ons past.

prima, veel reacties gekregen op onze aanvraag

Snelle en prettige reacties

handig om zo op korte termijn de juiste mediator te vinden

Goede ervaring, we kregen gelijk bericht. En waren er al snel uit.

Geen toelichting

prima!

Geen toelichting

Na conflict met mijn aannemer, heb ik door hulp met de mediator een schikking kunnen treffen.

Prima. Snelle reactie van 4 bedrijven die hun offerte aanbieden. Geen verdere spam.

Geen toelichting

Geen toelichting

In goed overleg uit elkaar, ouderschapsplan op papier en vast laten stellen wat de alimentatie per maand voor onze kinderen zou zijn.

Geen toelichting

Snel en doeltreffend en ruime keuze om mediator te kiezen

Goede ervaring. Ik kreeg al snel meerdere relevante offertes

Geen toelichting