Alles over verklaring van erfrecht kosten

Start vergelijken
    1. Home
    2. Notaris
    3. De kosten voor verklaring van erfrecht? Vergelijk en bespaar
    3 mins leestijd

    Direct de kosten voor een verklaring van erfrecht vergelijken? Vul je aanvraag in en ontvang vrijblijvende offertes binnen 24 uur.

    Het is wellicht iets waar je liever niet te vaak over nadenkt: het overlijden van een dierbare. Naast het rouwproces krijg je te maken met allerlei randzaken die goed geregeld moeten worden. En wellicht is er wel een testament dat gehonoreerd moet worden bij een notaris. Als erfgenaam komt er heel veel op je af en wordt er aan alle kanten door instanties aan je getrokken om de zaken van de overledene netjes en soepel af te handelen. Om na het overlijden van een dierbare alle zaken af te kunnen ronden, hebben de erfgenamen een verklaring van erfrecht nodig. Zo kun je aantonen dat je wel degelijk een erfgenaam bent van de overledene en daarom uit naam van diegene de financiële zaken mag afhandelen. Deze verklaring laat je opstellen door een notaris.

    Wat is een verklaring van erfrecht?

    De verklaring van erfrecht is een notariële akte die door een notaris moet worden opgemaakt. De verklaring geeft aan dat je de rechtmatige erfgenaam bent van de overledene. Hiervoor hoeft er echter geen testament te zijn opgemaakt. De akte verklaring van erfrecht heb je namelijk voor heel andere zaken nodig. In de verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn en wie het nalatenschap gaat beheren. Een belangrijk document, want hiermee tonen erfgenamen aan dat zij recht hebben op bepaalde financiën en dergelijke.

    verklaring van erfrecht kosten

    Waarom heb je een verklaring nodig?

    De reden is heel simpel: erfgenamen kunnen hiermee aantonen dat zij recht hebben op het beheren van de bankrekening bij de bank van de overledene. Maar ze kunnen het ook gebruiken om aan te tonen dat ze bevoegd zijn om bijvoorbeeld een huis of ander eigendom te verkopen. Of dat er recht is op een belastingteruggave. Maar ook schuldeisers zullen willen weten of jij erfrecht hebt of niet. En zo zijn er wel meer zaken waarvoor de verklaring van erfrecht nodig is. Een verklaring van erfrecht wordt overigens opgevraagd, nadat iemand is overleden.

     

    Vergelijk notarissen

     

    Wat heb je nodig?

    Voor een verklaring van erfrecht heeft de notaris het volgende nodig:

    • een kopie van de overlijdensakte, deze is bij de gemeente op te vragen;
    • een kopie van het laatste testament, indien aanwezig;
    • een kopie van het trouwboekje met daarbij een kopie van de bladzijde waarop de kinderen vermeld staan, indien aanwezig;
    • naam- en adresgegevens van alle erfgenamen;
    • naam- en adresgegevens van de gevolmachtigde, indien aangewezen;
    • e-mail of postadres van de erfgenamen;
    • kopieën van belangrijke financiële documenten, als een van de erfgenamen onder curatele staat en/of schulden heeft.

    Indien er nog andere documenten nodig zijn voor het opstellen van de verklaring van erfrecht, dan zal de notaris dat natuurlijk bij jullie aangeven.

    Wat kost een verklaring van erfrecht?

    Aan een verklaring van erfrecht zijn kosten verbonden. Het gaat hier immers om een rechtsgeldig document dat wordt opgesteld door een notaris. Er zijn verschillende factoren die mede de verklaring van erfrecht prijs bepalen. Een daarvan is het honorarium van de notaris zelf. De andere kosten komen kijken bij het opvragen van papieren bij de gemeente en natuurlijk het opstellen van de verklaring van erfrecht zelf.

    Offerte.nl vraagt offertes op voor verklaring van erfrecht kosten

    Heb je een verklaring van erfrecht nodig, dan zit je meestal al in een verdrietige, moeilijke periode. Dan staat je hoofd er niet naar om de laagste verklaring van erfrecht kosten te gaan zoeken. Laat dit daarom door ons doen.

    Wij vragen voor jou offertes op bij verschillende notariskantoren voor de verklaring van erfrecht kosten. Deze sturen we dan weer naar je toe, zodat je de beste kan kiezen. Sommige kantoren nemen dan vervolgens contact met je op voor een afspraak, maar je mag altijd zelf contact opnemen met de notaris van de voor jou beste offerte. Zo heb je alles snel geregeld.